bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om IC-stik og IC-stik

Integrerede kredsløb, eller IC for korte, er allestedsnærværende inden for industri og handel. De sikrer, at komplekse maskiner såsom CNC-fræsemaskiner eller svejserobotter fungerer. Denne vejledning giver dig detaljer om funktionalitet og anvendelsesområder for IC'er og IC-stik.

  • Hvad er en IC?

  • IC-fatninger

  • Hvad skal jeg overveje, når jeg køber IC-stik?

  • Vores praktiske tip: Brug IC-stik i høj kvalitet

  • IC- og IC-stik - ofte stillede spørgsmål

 

Hvad er en IC?

I modsætning til en diskret struktur, hvor alle komponenter endda kan tilsluttes med kabler, er en IC et komplet elektronisk kredsløb, der er placeret på en enkelt skive lavet af halvledermateriale. IC'er kan bruges på mange forskellige måder. For RAM eller EEPROM fungerer de for eksempel som digital hukommelse. Som mikrokontrollere tager de kontrolfunktioner i perifere enheder til computere, smartphones og fjernsyn eller konverterer analoge signaler til digitale signaler inden for lydteknologi og vice versa. Virksomheders individuelle krav kan serveres med såkaldte ASIC'er (Application Specific Integrated Circuit), der fremstilles af forskellige producenter i henhold til kundernes behov.

Den store fordel ved et IC-modul er, at selv meget komplekse kredsløb, der inkluderer flere milliarder elektroniske komponenter, ikke behøver at bygges igen og igen. Kompleksiteten eller komponenttætheden af et integreret kredsløb bestemmes af det absolutte antal installerede transistorer. Denne såkaldte grad af integration er resultatet af antallet af transistorer pr. Enhedsareal og IC-området. Integrationsniveau SSI (Small Scale Integration) indeholder op til 100 funktionelle elementer, mens niveauet MSI (Medium Scale Integration) allerede indeholder op til 1.000 funktionelle elementer. Dette efterfølges af LSI (Large Scale Integration) og VLSI (Very Large Scale Integration) med op til 100.000 eller mere end 100.000 funktionelle elementer. Yderligere integrationsniveauer er ULSI (Ultralarge Scale Integration), SLSI (Super Laqrge Scale Integration), ELSI (Extra Large Scale Integration), hver med et stigende antal funktionelle elementer. Det højeste niveau af kompleksitet er i øjeblikket defineret af GLSI (Giant Large Scale Integration): Her bruges mere end 100.000.000 funktionelle elementer i et integreret kredsløb.

 

IC-fatninger

Integrerede kredsløb er billige og tager også lidt plads på kredsløbskortet. Det viser sig imidlertid at være ufordelagtigt, at defekte IC'er er vanskelige at identificere, og at fjernelse kun er mulig med specialværktøjer. For at imødegå dette problem kan det være fornuftigt ikke at lodde stifterne på en IC direkte til brættet, men i stedet bruge en stik. Det er naturligvis ikke nødvendigt at give hver IC en stikkontakt. I modsætning hertil for integrerede kredsløb, der er udsat for specielle belastninger, eller som muligvis skal udskiftes oftere med en opdateret model, er brugen af en socket absolut fornuftig. Især i et professionelt miljø, hvor nedetid på en maskine kan koste en masse penge, er det fordelagtigt, hvis en IC hurtigt kan udskiftes og uden komplekst lodning.

Hvilken stikkontakt der kræves til en IC afhænger af stifnettet. Stikkontakter med præcisionskontakter og fjederkontakter er tilgængelige. Som navnet antyder klemmes IC simpelthen fast i fjedermekanismen i en version med fjederkontakter. I tilfælde af en sokkel med præcisionskontakter består sokkelstrimlen imidlertid af individuelle skålformede ærmer. Disse tilbyder pin-overskriften på en IC den bedst mulige kontaktsikkerhed og har en lavere kontaktmodstand. Specielt modeller af høj kvalitet har forgyldte kontaktflader for at sikre optimal signaloverførsel.

En særlig egenskab er den såkaldte nulkraftstik: det er et stik, hvori der ikke kræves tryk eller trækraft for at indsætte eller fjerne en IC. En sådan stik er især almindelig i computerprocessorer. Med normale IC-stik, fastgøres hver stift af fjedrende kontakter. En vis mængde kraft skal udøves, når der indsættes og fjernes en IC-chip. En computer-CPU med sine mange kontaktstifter er ekstremt følsom, og risikoen for at bøje en stift er høj, hvis der kræves for store kræfter under installationen. Derfor bruges en nulkraftbase: Her åbnes kontakterne i basen mekanisk, ofte ved hjælp af en lille håndtag på siden. Processorstifterne kan nu glide let og uden anstrengelse i stikkene. Hvis CPU'en er indsat korrekt, lukkes kontakterne ved at bevæge håndtaget. Den elektriske kontakt oprettes, og processoren er også fastgjort.

 

Hvad skal jeg overveje, når jeg køber IC-stik?

Det er selvfølgelig vigtigt, når man køber, at IC-nettet passer til stikkontakten. Hvis du allerede ved på forhånd, at en IC skal udskiftes oftere, kan du bruge en stik med præcisionskontakter. Tilsvarende baser er mere robuste end dem med fjederkontakter. Når du bruger IC'er af særlig høj kvalitet, f.eks. En digital-analog-konverter, der bruges til lyd- eller studieteknologi, skal du bruge stik, hvis kontakter er belagt med guld. Da guld er en meget god elektrisk leder, gør brugen af ædle metaller på kontakthullet muliggør den bedste signaloverførsel. Guld har også den store fordel, at det ikke oxiderer.

 

Vores praktiske tip: Brug IC-stik i høj kvalitet

Til professionel brug anbefales det at bruge mærkeversioner af høj kvalitet. De tilbyder normalt den bedste kontakt og arbejder stadig pålideligt, selv efter multiple indsættelse og fjernelse af en IC.

 

IC- og IC-stik - ofte stillede spørgsmål 

Hvad er "gitteret" af en IC?

Gitter- eller gitterdimension angiver center-centerafstanden for de enkelte stifter i en IC.