bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om halogenlamper

  • Hvad er halogenlamper?

  • Hvordan fungerer en halogenlampe?

  • Hvilke kriterier skelner Conrad mellem halogenlamper?

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om halogenlamper

Hvad er halogenlamper?

Halogenlamper er kunstige lyskilder, der producerer strålende, naturlig belysning, der næsten er som dagslys. Halogenlyset er hvidere end det for kompakte lysstofrør eller lysdioder. Derfor bruges de ofte, når god belysning er vigtig, for eksempel til produktpræsentationer. 

Måleenheden for lysets farvetemperatur er Kelvin (K) og er specificeret for mange lyskilder. Som en grov vejledning opfattes farvetemperaturer over 4.000 K som kolde (hvide / blålige) og lave temperaturer (gullige til rødlige) som varme. En glødelampe med strålende hvidt lys har for eksempel en (varm hvid) farvetemperatur på omkring 2.700 K.

En anden fordel er halogenlampens lange levetid på op til 3.000 timer, hvilket er op til tre gange levetiden for en konventionel pære. Effektiviteten af en halogenlampe er omkring otte procent. Såkaldte øko-halogenlamper gør det endnu bedre.

På grund af lovbestemmelser er den konventionelle glødelampe nu næsten fuldstændig udskiftet med mere moderne lyskilder. Der er kun få specielle anvendelsesområder, hvor de "gamle" glødelamper er tilladt. Baggrunden herfor er den meget dårlige effektivitet af konventionelle lamper, hvor et glødetråd får et lys til at strømme. Kun omkring fem procent af den anvendte energi omdannes til lysstråling; således er omkring 95 procent "tabt" som varmestråling. Derudover strømmer en høj startstrøm. Den gennemsnitlige levetid er kun omkring 1.000 timer. Hovedsageligt på grund af den dårlige energibalance for konventionelle pærer trådte EF-forordning 244/2009 i kraft i 2009, som indførte den gradvise afslutning af konventionelle pærer. Salget af glødelamper, der allerede var bragt i omsætning, var stadig tilladt. En ulempe ved halogenlamper er deres højere pris, som dog afskrives på mellemlang sigt på grund af deres længere levetid. 

Hvordan fungerer en halogenlampe?

I en halogenlampe er glaspæren fyldt med ædelgas og beriget med halogener (iodid eller bromid). Dette binder wolframatomer, der fordamper på glødetråden og føjer dem tilbage til den. Denne teknologi fører til en længere levetid for halogenlampen sammenlignet med den konventionelle glødelampe. Derudover er der et bedre lysudbytte. Med en infrarød belægning på indersiden af stemplet kan levetiden fordobles igen. Ovennævnte belægning er gennemskinnelig, men reflekterer varmestrålingen tilbage på glødetråden, hvilket reducerer varmestrålingen udefra og gør lampen mere effektiv og mere holdbar generelt.

Halogenlamper fås både som lavspændingshalogenlamper og som netspændingshalogenlamper (højspændingshalogenlamper). De kan enten sluttes til 12 volt lavspænding eller til netspænding. Nogle specielle halogenlamper kræver en forkobling for at fungere.

Der er mange forskellige basisdesign inden for halogenlamper. Som regel kan halogenlamper indsættes og udskiftes uden værktøj. 

Hvilke kriterier skelner Conrad mellem halogenlamper?

Serien hos Conrad tilbyder dig mere end 300 forskellige halogenlamper og dermed et professionelt valg, hvor du kan løse en række forskellige belysnings- og præsentationsopgaver. Halogenlamperne kan vælges i menuen i vores onlinebutik i henhold til:

  • Pris
  • Innovationer og tilbud, også her med RoHS-fremstillingsbehov med lavt forurenende stof i henhold til EU-direktivet
  • Tilgængelighed i Conrad-filialerne
  • Mærker
  • Ydeevne i sammenligning: Specifikation af ydelsen i en værdi, der svarer til konventionelle lyskilder. Dette giver dig en grov sammenligningsmulighed. Effektområdet strækker sig fra 7 til 2.000 watt.
  • Lysende farve: i de fleste tilfælde varm hvid plus nogle modeller med kølige hvide, røde og sølvfarver
  • Kategori: Differentiering mellem halogen-, øko-halogen- og keramiske metalhalogenidudladningslamper
  • Effekt: det faktiske strømforbrug for halogenlampen fra 5 til 2.000 watt
  • Base: forskellige designs som bogstavnummerkombinationer til identifikation af skrue-, plug-in- eller bajonetbaser
  • Driftsspænding: fra 6 til 240 volt.
  • Design: Det beskriver det udvendige udseende i form af en glødelampe, lys, pære, reflektor, stang og dråbe. Der er også nogle lamper i specielle former og betegnelsen som stifter.

FAQ - ofte stillede spørgsmål om halogenlamper

Hvad skal du passe på, når du udskifter halogenlamper?

  • Arbejde med netspændingen må kun udføres af uddannede specialister.
  • Lamper bør kun skiftes, når de er slukket og ikke-strømforsyning.
  • Ved udskiftning af defekte halogenlamper sikrer udformningen af basen, at den korrekte lyskilde udskiftes.
  • Brug altid halogenlamper med de samme outputparametre, da driftsnetværket ofte er elektrisk beskyttet til bestemte udgange.
  • Løsn og fastgør halogenlamperne uden at bruge mekanisk kraft.
  • En pæres glaspære må ikke berøres med bare fingre. Hudolien lægger sig på glasset, brænder og gør før eller senere lampen ubrugelig.
  • Hvis glasset fra en halogenlampe går i stykker, skal det berørte rum ventileres i 30 minutter. Brug beskyttelseshandsker til at fjerne knust glas (brug ikke en støvsuger).
  • Halogenlamper kræver ingen særlige bortskaffelsesforanstaltninger.

Er det let at konvertere fra konventionelle til halogenlamper?

Da halogenlamper fås med alle basisformer af konventionelle glødelamper, kan de ofte blot erstatte dem. En præstationsvurdering er trykt på mange emballager, der sammenligner halogenlampens ydelse med konventionelle lamper.


Hvor længe holder halogenlamper?

Levetiden for halogenlamper når normalt værdier på omkring 3.000 timer. Der er modeller med en levetid på mellem 10.000 og 20.000 driftstimer, hvorved værdierne i databladene ofte er knyttet til en procentvis fejlrate. En anden funktion er den maksimalt mulige tilslutningsfrekvens, som er i det nedre femcifrede interval.

Hvordan kan jeg genkende en defekt halogenlampe?

Der er kun to driftstilstande for lamper med glødetråd: intakt eller defekt.
En mulig fejlkilde er korrosion på basen eller i holderen på halogenlampen. Dette fører til reduceret lyseffekt og / eller flimring. Under visse omstændigheder kan korrosion betyde, at lamper ikke længere kan fjernes fra stikkontakten, hvilket kan resultere i udskiftning af yderligere elektriske komponenter.

I tilfælde af lamper med forkoblinger kan fejl ses i form af flimrende, faldende lysudgang eller endda total svigt.