bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

   

Interessante fakta om gasloddetryk, gasloddeanordninger

  • Hvad er gaslodning?

  • Der er disse typer

  • Sådan finder du den rigtige gasloddeanordning

  • Anvendelsesområder til gasloddetryk og gasloddeanordninger

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål

 

Hvad er gaslodning?

Den største forskel mellem gaslodning og elektrolodning er i energiforsyningen. Mens enten loddejernet eller lodningsstationen betjenes på strømforsyningen under nuværende lodning, har loddeindretninger til gasdrift en intern tank til butan-propanblandingen. Enheder med en ekstern tank er også tilgængelige.

Gassen antændes ved hjælp af en piezo-tænder eller en lighter. Der oprettes en flamme. Og nu er den væsentlige forskel synlig: I den ikke-industrielle elektronik og elektriske sektor udføres traditionelt arbejde med elektriske loddejern og spidser lavet af metal. Loddeindretninger til gasdrift kan derimod betjenes med metallodspidser såvel som med åben ild og endda kun med varm luft. Det er præcis, hvad der gør dem så unikke.

 

Der er disse typer

Ved lodning med gas sondres der en grundlæggende sondring mellem to typer: gasloddejern og gasloddebrænder eller blæselampe. Gassoldejern ligner visuelt deres strømstyrede "slægtninge", kun kablet mangler. I de fleste tilfælde er der tryk- og skydekontakter til tænding og temperaturindstilling (= kontrol af lufttilførslen).

Komplette gasloddesæt, der ikke kun indeholder det faktiske loddejern, men også forskellige lodningspidser samt tinlodde og en rengøringssvamp, er særlig praktiske.

Gasloddebrændere og blæsejusteringer er væsentligt større end gasloddetrykjern; de mindre repræsentanter bruges f.eks. Til flammering i køkkenet (for eksempel til crème brûlée dessert). Som regel bruges en åben flamme her. I nogle systemer kan der fastgøres et hammerlignende hoved lavet af kobber. De fleste enheder indeholder en piezo-tænder for at antænde flammen.

 

Sådan finder du den rigtige gasloddeanordning

For at finde en passende enhed til lodning skal du være i stand til at definere det tilsigtede formål. For eksempel ville det være ringe fornuft at arbejde med gasloddeanordninger på værkstedet, hvis der er en strømforbindelse tilgængelig. Elektriske loddejern og især lodningsstationer er ikke kun mere praktiske at bruge, du kan også indstille temperaturen meget mere præcist - en meget vigtig faktor i elektronikbranchen.

Når man taler om temperatur: Ved lodning er der en generel sondring mellem såkaldt blød og hård lodning. Grænsen er 450˚ C. Hvis lodningspidsen eller flammen er varmere, er det et spørgsmål om lodning. Sidstnævnte anvendes hovedsageligt i installationsområdet til sanitets- eller varmesystemer, for eksempel til tilslutning af vand- eller gasrør. Til "sammenhængende sammenføjning af materialer" - det er den teknisk korrekte definition - anvendes sælgere til både blød og hård lodning, metalliske legeringer, normalt i form af loddetråd eller loddemasse.

Godt at vide: Gasdrevne loddeindretninger - hvad enten stempler eller fakler - når maksimale temperaturer mellem 500 og 2000 500C og er derfor altid velegnede til lodning.

Ligesom elektriske loddejern er gasdrevne loddeindretninger ikke kun egnede til sikker forbindelse af metaldele; de kan også bruges til opskæring eller smeltning af plast, til opvarmning af krympemuffer eller til dekorative formål, såsom ildepynt.

 

Anvendelsesområder til gasloddetryk og gasloddeanordninger

Reparer elektroniske enheder uanset strømforsyningen

I dette tilfælde vælger du en lille gasloddejern, ideelt i et sæt med forskellige lodspidser og loddemetode. Loddespidsens justerbare temperatur er vigtig. Afhængig af tykkelsen på de ledninger, der skal tilsluttes, skal det være mellem 300 og 400˚C. Dette svarer tilnærmelsesvis ved ydelsen af et 30 watt loddejern.

Loddet kobber- eller stålrør i bygningstjenester

Her skal der sondres, hvad enten det drejer sig om drikkevandsledninger eller gas- og olierør. Kobberrør til drikkevand skal altid være blødloddet; lodning er kun tilladt fra en rørdiameter på 32 millimeter. Stålrør loddes normalt med enten (dyre) sølv eller med messinglodde. Gasloddebrændere er normalt mere velegnede til lodning af rør, fordi de producerer en større flamme.

Mindre reparationer i modelfremstilling

Hvis dronen eller modelflyet lander groft, kan elektriske og metalforbindelser blive påvirket. For at bevæbne dig mod alle hændelser er et gasloddejern velegnet, med hvilket blød og hård lodning er mulig gennem specifikke temperaturindstillinger.

 

FAQ - ofte stillede spørgsmål

Indeholder loddemasse strømning?

Loddetråden, der overvejende bruges i elektronik, indeholder fluxer såsom harpiks på indersiden, som forhindrer loddeforbindelsen i at oxidere og reducerer overfladespændingen på det flydende lodde for bedre strømning. Loddemasse er på den anden side en blanding af loddemetalspulver og flux i et forhold på ca. 90:10, så der er ikke behov for at påføre ekstra flux på loddefugen.

Hvilke sikkerhedsinstruktioner skal overholdes, når man arbejder med gasloddeanordninger?

Gassen, der bruges i gasloddetryk og fakler, er meget brandfarlig og er også under pres. Derfor bør disse enheder aldrig være i hænderne på børn. Varme, gnister og åben ild må ikke være i nærheden, rygning må normalt ikke ske i umiddelbar nærhed.

Hvordan fungerer en piezo-tænder?

Piezo-tænderen er baseret på en fjeder, der manuelt spændes ved hjælp af en knap og frigøres med en flash. Når man slapper af, rammer et stemplet en piezo-krystal, der derefter genererer en spænding på et par tusinde volt. En gnist, der antænder gassen, skabes af to metalstifter, der er tæt sammen inden i gasudløbet og forbundet til krystallen. 

Vores praktiske tip

Aluminium kan loddes meget let med en gassoldeindretning, da dette metal kun har en smeltetemperatur på 580 ° til 660 ° C. Det faktum, at dette stadig ikke fungerer i mange tilfælde, skyldes det usynlige oxidlag. Dette lag smelter kun ved temperaturer over 2000 ° C. Derfor skal oxidlaget fjernes inden lodning, ellers kan loddemetoden ikke binde til basismaterialet. Oxidlaget kan bedst fjernes med en børste i rustfrit stål og kun umiddelbart før lodningsprocessen. Årsagen: efter blot et par minutter dannes et nyt oxidlag på det "nakne" aluminium.