bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Hos Conrad finder du forskellige typer fræsemaskiner, inklusive overfræsere og multifræsere. Altid høj kvalitet ✓ Altid lave priser ✓

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om fræsemaskiner

Fræsemaskine

Fræsemaskiner behandler kontur og overflade af emner med deres udskiftelige fræseværktøj, præcis tilførsel og præcis kontrol. Flade overflader, riller og føringer op til komplekse 2D- og 3D-former, værktøjer og maskindele kan fremstilles.

  • Hvad bruges en fræsemaskine til?

  • Hvordan fungerer en fræsemaskine?

  • Hvilke typer fræsemaskiner er der?

  • Håndstyret fræsemaskine eller CNC fræsemaskine?

  • Disse er fordelene ved en CNC-fræsemaskine

  • Det rigtige fræseværktøj til overfladebehandling

 

Hvad bruges en fræsemaskine til?

En fræsemaskine er et elektrisk værktøj til fremstilling af arbejdsemner med en bestemt geometrisk kontur og overflade. Das Einsatzspektrum der eng mit drejebænke und Drechselmaschinen verwandten Fräsen ist groß. Muligheden for at udstyre en fræser med forskellige skæreværktøjer resulterer i et anvendelsesområde fra bearbejdning af stål, rustfrit stål, støbejern, ikke-jernholdigt metal, let metal, messing, aluminium og kobber til plast, akryl, plexiglas til træ, hårdt træ, blødt træ, MDF og sten.

Enkle fræsemaskiner glatter eller strukturerer overflader eller skaber riller, spalter og føringer med høj nøjagtighed, skærepræcision og lav tolerance. Der er et stort udvalg af fræsemaskiner i forskellige størrelser, udstyrsvarianter og automatiseringsniveauer.

CNC-fræsning er almindelig inden for den professionelle sektor og også blandt gør-det-selv og i hobbyværkstedet. Med deres CNC-kontrol muliggør disse maskiner også usædvanlige former, for eksempel til modelbygninger, dekorative genstande, 3D-bogstaver, møbler, smykker, køkkenudstyr, glasrammer, lamper, nøgleringe og musikinstrumenter. Moderne fræsemaskiner er synkron fræsning, hvor de fliser, der fjernes fra skærekanten, flyttes væk fra emnet. Dette resulterer i bedre overfladekvalitet og mindre slid sammenlignet med ældre møntfræsemaskiner.

De mest kendte producenter af fræsemaskiner til metalbearbejdning, plastforarbejdning og træbearbejdning inkluderer Holzmann Maschinen, Proxxon og Scheppach.

 

Hvordan fungerer en fræsemaskine?

Bordfræsemaskine

Mekanisk fræsning, ligesom boring eller høvling, er en bearbejdningsproces, hvor fliser fjernes fra emnet ved hjælp af et fræseværktøj. I denne bearbejdningsproces fjernes materialet med et skæreværktøj, der roterer med høj hastighed. Til dette fastgøres emnet i fræsemaskinen.

Skæreværktøjet i spindlen bevæger sig langs overfladen af emnet, eller selve emnet bevæges og føres forbi fræseværktøjet. Fræseprocessen er færdig, når den ønskede kontur eller overflade er oprettet.

I modsætning til en håndholdt overfladefræsemaskine, som du fører frihånd over genstanden som en elektrisk høvle eller en orbitalt slibemaskine, ledes skæreværktøjet i en fræsemaskine med millimeterpræcision på en eller flere akser. Værktøjet i fræsemaskinens hoved kan ændres.

Du styrer, hvor meget materiale der fjernes via foderet. Maskinens fodbevægelse resulterer i høj præcision i fræsebevægelsen. Foderet på overfladen og dermed skærebevægelsen udføres vinkelret eller skråt i forhold til skæreværktøjets roterende bevægelse (rotation) i maskinen i den fræsefræsning, der normalt bruges.

Fræseværktøjets vinkel og dermed tilpasningen af skærekanten til emnet opretholdes under hele tilførselsbevægelsen. Ved periferi-fræsning føres værktøjsaksen gennem maskinen parallelt med emnets overflade.

Enkle fræsemaskiner med en lige fødevægelse er begrænset til ansigtfræsning eller profilfræsning af arbejdsemner. Takket være det cirkulære foder behøver bedre udstyrede maskiner også rundfræsning. Professionelle fræsemaskiner (CNC-fræsemaskiner) med deres fleksible styrbare tilførsel via X-aksen, Y-aksen og Z-aksen er også i stand til at producere tredimensionelle former (formfræsning).

 

Hvilke typer fræsemaskiner er der?

1 Fræsning er opdelt i vandrette fræsemaskiner, lodrette fræsemaskiner og sengefræsemaskiner i henhold til deres design. Universalfræsemaskiner er allroundere og kan bruges på forskellige måder i værkstedet og produktionen på grund af deres justeringsmuligheder og den korte kørselsafstand. De fås i forskellige designs, performanceklasser og størrelser.

2. Manuelle kompakte modeller med et lille fodaftryk er primært beregnet til begyndere, hobbybrugere og små håndværksvirksomheder til lejlighedsvis fræsning. Større universalfræsemaskiner og værktøjsmaskiner er et godt valg til hyppig brug i værksteder, håndværk, produktions- og træningsvirksomheder.

3. Bore- og fræsemaskiner såvel som dreje-, bore- og fræsemaskiner er kompakte kombinationsenheder til gør-det-selv-og hobbyister. De kombinerer flere funktioner i en maskine. Maskinen kan konverteres fra boretilstand til drejningstilstand eller til en fræsemaskine ved at konvertere (skifte værktøj og det medfølgende tilbehør).

 

Håndstyret fræsemaskine eller CNC fræsemaskine?

En elektrisk fræsemaskine til begyndere og hobbyister kontrolleres normalt med hånden. Disse maskiner har en mekanisk tilførsel og bruges til at fremstille individuelle stykker og små serier. Fræsemaskiner til den kyndige hobby og professionelle brugere er kendetegnet ved omfattende kontrol- og automatiseringsmuligheder. De mest kraftfulde er CNC-kontrollerede fræsemaskiner. De betjenes af en computer i stedet for en bruger.

I lang tid var de automatiserede CNC-fræsemaskiner forbeholdt industri, produktion og værktøjsproduktion. Billig fræsning med CNC er også i stigende grad tilgængelig, hvilket anbefales til krævende hobbyområder, modelfremstilling og kredsløbsproduktion. Forkortelsen CNC står for "Computerized Numerical Control" og henviser til fræsemaskiner med computerstyring, som er softwarestøttet og derfor fuldt automatiseret. Frem for alt taler nøjagtigheden, den høje grad af fræsepræcision og den korte kørselsafstand til fordel for CNC-fræsning. CNC kan også bruges til at skabe komplekse former og overfladestrukturer, som ikke ville være mulige, eller i det mindste ikke så hurtigt, med andre fræsemaskiner.

 

Disse er fordelene ved en CNC-fræsemaskine

Det karakteristiske ved en CNC-fræsemaskine er den automatiske tilførsel via indbyggede stepmotorer på flere akser. Med en CNC-fræsemaskine programmeres alle bearbejdningstrin i software på computeren og anvendes derefter ved hjælp af CNC-koden uden manuel indgriben fra maskinføreren. I CNC-programmet konverterer du din CAD-tegning til kommandoer, så maskinen ved, hvilke akser, der skal flyttes.

Når de er oprettet, kan CNC-programmer let ændres og tilpasses nye krav eller materialer. Når man fremstiller identiske arbejdsemner, er en CNC-router en stor lettelse. En anden fordel ved CNC er den betydeligt hurtigere værktøjsvejledning sammenlignet med manuel styring og den resulterende hastighedsfordel under færdiggørelse. Sammenlignet med en konventionel fræsemaskine opvejes de mange fordele ved CNC af højere indgangsomkostninger, et større pladsbehov for enheden og den højere læringsindsats i begyndelsen. Fleksibiliteten og den bemærkelsesværdige arbejdshastighed for en CNC-fræsemaskine opvejer imidlertid normalt disse punkter. På grund af CNC's nøjagtige reproduktionsmuligheder er CNC-fræsemaskiner og værktøjsmaskiner også egnede til serieproduktion.

 

Det rigtige fræseværktøj til overfladebehandling

Fræsere med forskellige geometrier bruges til metalforarbejdning og forarbejdning af plast og træ med en fræsemaskine. Forudsætningen for skærekanten resulterer i en specifik efterbehandlingsoprofil og dermed forskellige fræseegenskaber.

Efterbehandlingsskærer opnår et lille til medium materialefald med lav spånvolumen og høj overfladekvalitet. Grove og færdigbehandlede skærer fungerer hurtigere på grund af deres mellemstore inddeling og det resulterende større spånvolumen med stort set tilstrækkelig overfladekvalitet. Et tilsvarende stort bearbejdningsvolumen er nødvendigt for høj materialefjernelse. Grove skærer med grove riller er velegnede til dette. Den resulterende emneoverflade skal som regel stadig færdigbehandles efter grov fræsning, så den kræver yderligere overfladebehandling, for eksempel med en efterbehandlingsskærer.

Fræsere er tilgængelige i mange forskellige udformninger - som enkelt-tandskærere og fler-tandskærere, radiusskærer, skiveskærere, profilsnittere, formskærere, torusskærere, mikroskærer og ende fræser.

Klem fræseværktøjer korrekt

Arbejd så omhyggeligt som muligt, når du spænder og fastgør skæreværktøjet i fræsehovedet. Rengør og inspicér routeren inden brug. For sikkert arbejde, et rent snit fra materialet og en høj overfladekvalitet, skal fræseskæret fastgøres korrekt ved hjælp af spændemøtrikken eller spændeskruen, så den løber jævnt og glat. Spænd klippeværktøjet så kort som muligt for at forhindre bøjning. Sørg for, at chaufføren blokerer ind i udsparingerne. Udskift beskadigede eller stumpe fræseværktøjer.