bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til FM-transmittere

FM-transmittere er adaptere til at konvertere lydindhold som for eksempel MP3 til radiosignaler. Ofte bruges den som udvidelse af interfaces, hvis ældre bilradioer ikke understøtter den direkte tilslutning af smartphones og andre mediekilder via USB eller Bluetooth. FM-transmitteren er derefter oversætter ved at konvertere lydindholdet til radiosignaler, som kan afspille bilradioen eller en anden radiomodtager.

  • Hvordan fungerer FM-transmittere?

  • Det er vigtigt ved valg af en FM-transmitter

  • Spørgsmål og svar

 

Hvordan fungerer FM-transmittere?

FM-transmittere er omformer til audiosignaler. De hjælper på steder, hvor en mediekilde ikke kan tilsluttes direkte til en radiomodtagelse, fordi moderne interfaces som USB eller Bluetooth mangler på radioen som afspilningsenhed. Der er ofte tale om ældre bilradioer, der skal eftermonteres. I teorien fungerer FM-transmitteren også sammen med andre radiomodtagelsesapparater som for eksempel Hi-Fi-anlæg.

Was FM-transmitter?

FM står for frekvensmodulation. Begrebet transmitter kommer fra latin og betyder så meget som overført eller overført. På engelsk betyder transmitter sender eller omformer.

Praktisk tip:

Med en FM-transmitter kan du afspille MP3-musik og andre lydfiler på din bilradio, selv hvis din smartphone ikke kan tilsluttes direkte til bilens computer. Nogle modeller bringer endda Bluetooth-modtagelse i ældre køretøjsmodeller.

FM-omformerens funktion er let at forklare:

Transmitteren fungerer som oversætter mellem ikke-direkte kompatible enheder. Du omdanner diverse lydformater til radiosignaler:

  • Som kilde til medier kan en tilsluttet smartphone, tablet eller en anden medielager anvendes. Dette apparat forbindes med indgangen på FM-transmitteren enten via kabel eller via et radiosignal.
  • FM-transmitteren omdanner de indgående lydsignaler til radiobølger. Samtidig producerer den en slags mini-radiostationer i sine umiddelbare omgivelser.
  • Denne radio kan afspilles fra bilradioen eller en anden radiomodtager.

Radiobølger fra en FM-sender rækker kun 4 til 14 meter, i det fri ligger rækkevidde-loftet ved ca. 30 meter.

De producerede radiosignaler er ultrakortbølge, som også fra professionelle radiostationer anvendes som FM-frekvenser til overførsel af radio.

Ved hjælp af de anvendte VHF-frekvenser kan der opstå aflejringer og forstyrrelser i modtagekvaliteten. Mange FM-transmittere har derfor mulighed for at skifte frekvens efter behov for at anvende frie frekvensbånd.

Det kan forventes, at der vil ske flere frekvensændringer i forbindelse med bilkørsel over lange afstande, da der er tale om forskellige frekvenser, der er optaget på forhånd, alt efter hvilken region der er tale om, og som ikke er til rådighed for FM-transmitterens personlige radiobølgenet.

 

Det er vigtigt ved valg af en FM-transmitter

Ved valg af din FM-transmitter skal du være opmærksom på passende interfaces til tilslutning af mediekilden, en enkel betjening af radiotransmitteren og dens strømforsyning.

Interfaces

Som udgangssignal genererer hver FM-transmitter VHF-radiobølger, der kan afspilles med en (auto-)radio.

For at overføre medieindhold til afspilning til FM-transmitteren skal du bruge en grænseflade mellem mediekilden og transformeren.

Som kabelforbundne løsninger kan du komme i betragtning til USB-tilslutninger, jack-stik eller AUX-tilslutninger til for at tilslutte en smartphone, en MP3-afspiller eller en CD-afspiller eller en anden musikkilde til omformerens indgang.

En alternativ trådløs overførsel kan® realiseres via Bluetooth.

Nogle FM-transmittere har SD-kort-slots til at kunne konvertere lydfiler direkte fra et SD-kort eller et Micro-SD-kort til et radiosignal.

Tip: Via USB-tilslutningen kan DAB-modtager og DAB+-modtagelse anvendes som kilde til medier til de personlige mini-radiostationer. Tilsvarende antenner fås som USB-stik.

Nogle transmittere understøtter den håndfrie funktion på smartphones og stiller automatisk musikken stille, hvis du modtager opkald.

 

Frekvensskiftemuligheder-indstillinger

Ved de fleste FM-transmittere kan du skifte frekvens efter ønske, hvis audiosignaler fra forstyrrende radiobølger forstyrres. Søgningen efter en fri frekvens kan foretages manuelt, for det meste foretages den automatisk.

Bemærk: Der skal udvises forsigtighed ved meget billige apparater, der kun arbejder med en fast frekvens. Hvis den allerede er optaget, har du ingen mulighed for at skifte og skal arrangere dig med den sløret modtagelse.

 

Visning og betjening

Visningen af en FM-transmitter skal mindst afspejle den aktuelt valgte frekvens. Derudover har mange af transformerne en lang række andre statusvisninger, for eksempel hvilken mediekilde, der netop afspilles, eller opkaldshenvisninger, hvis den håndfrie funktion understøttes under kørslen.

Tip: Hvis transmitteren ofte anvendes i de samme regioner, er det værd at bruge en frekvenshukommelse, der husker passende frekvenser. På den måde sparer du tid til at løbe hele søgesløbet igen, når du kører videre.

Da FM-transmitteren kun leverer en radiofrekvens, er alle indstillinger via transmitteren og ikke længere via bilradioen foruden lydstyrken for gengivelse og regulering af højttalerboksene. Derfor bør FM-transmitteren som vigtige indstillinger ved siden af start og stop af afspilningen også understøtte spring mellem forskellige musikfiler. Om muligt med en direkte tast, hvis apparatet skal betjenes som chauffør.

 

Strømforsyning

Som regel har FM-transmitteren en cigarettænder-tilslutning, så du i bilen får din strømforsyning med 12 V via bilbatteriet.

Hvis du derimod vil bruge en FM-sender derhjemme med den normale netspænding på 230 V, skal du være opmærksom på relevante tilslutninger eller sørge for en adapter til strømforsyningen.

Tip: Med avancerede modeller kan apparater som smartphones tilsluttes til FM-transmitteren ved opladning af cigarettænderen i bilen. Dette skal ske ved hjælp af enten en USB-ladetilslutning eller en producentspecifik tilslutning (Apple) på transmitteren som ekstra udgang.

 

Spørgsmål og svar

En egen mini-radiosender. Er det tilladt?

Anvendelse af FM-transmittere er tilladt i Tyskland siden 2006. Siden da har alle radiobølger kunnet sprede sig, så længe de ikke forstyrrer modtagelsen af deres naboer. Tilsvarende lav rækkevidde har FM-transmittere. Hvis du vil bruge FM-transmitteren i udlandet, informerer du dig på forhånd om, hvorvidt dine egne radiosignaler kan tillades. I Schweiz må f.eks. kun visse frekvenser i VHF-båndet anvendes privat.