bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

 

Værd at vide om veksel- og trefasestrømmåler

  • Hvad er veksel- og trefasestrømmåler?

  • Hvad er vekselstrømsmåler og trefasestrømmåler?

  • Hvordan anvendes de?

  • Hvad skal der tages hensyn til ved købet?

  • KONKLUSION

Hvad er veksel- og trefasestrømmåler?

Som en bestemt type elmålere anvendes begge til måling af energiforbruget. I den forbindelse summerer målerne den elektriske effekt over hele installationen, hvilket angiver mængden af den elektriske strøm, der passerer gennem. Dette måles og vises i kilowatt-timer (kWh). F.eks. overvåges forbruget, og energiomkostningerne udledes. Den klassiske Ferraris-vekselstrømsmåler er for tiden meget udbredt, da den er udstyret med en markant, mekanisk drejeskive, hvor kWh vises (figur 1).

Derudover anvendes også de såkaldte smart meter med digitalt display. Denne tæller giver afkald på mekaniske funktioner og arbejder fuldstændigt elektronisk. De har været obligatoriske i de seneste år i forbindelse med nybyggeri og modernisering, da de har givet mange fordele. Bag visningen ændrer den måde at fungere på ikke noget: Også de intelligente målere er enten vekselstrømsmåler eller trefasestrømmåler.

Alle strømmålere skal kalibreres for at sikre deres nøjagtighed. Det er et revisionsorgan, der er anerkendt af staten. I Tyskland er det obligatorisk at kalibrere udstyr, der anvendes i erhvervsmæssig brug, og som skal anvendes ved mekaniske tællere som Ferraris-tælleren hvert 16. År. Såkaldte smart meter skal allerede kalibreres hvert 8. År. Testperioden er uafhængig af den faktiske anvendelsestid. Det betyder, at en digital måler også skal justeres efter 8 år, selv om den kun har været i brug i fire år.

 

Hvad er vekselstrømsmåler og trefasestrømmåler?

Den vigtigste forskel mellem de to tællere er mængden af målbare faser. Den strømførende leder betegnes som fase. Ved installation af en loftslampe kan du for eksempel se fasen på det sorte eller brune kabel. Via det nulleder (blåt eller gråt kabel) flyder strømmen tilbage til strømkilden. Den grønne gule beskyttelsesleder, som kendes fra lysinstallationen, jordleder jordkontakten, er dog ikke relevant for, hvordan en strømmåler kan fungere.

Trefasestrømdispenser

Vekselstrømsmålerens målekapacitet er begrænset til en fase. Det betyder, at den kun kan måle energien på en enkelt topolede tilslutning til fase og nulleder, som den er monteret på. Den måler den såkaldte "indgangsstrøm" og er egnet til mindre spændinger på op til 230 volt. Til husholdninger er vekselstrømsmålere derfor helt tilstrækkelige.  Figur 2

I tilfælde af større spændinger anvendes den såkaldte vekselstrøm i hele verden, der også kaldes trefaset vekselstrøm. En trefasestrømmåler måler derefter energiflow fra op til tre faser. Ved installation mærkes kablerne normalt i brun, sort og grå, dertil kommer de kendte beskyttelses- og nulleder. Vekselstrømsmåler måler spændinger på op til 400 volt, da den ikke kun måler spændingen mellem fase og neutralleder, men også mellem to faser.

Ferraris-strømmåleren kan på grund af sin mekaniske konstruktion udelukkende fås som vekselstrømsmåler. Digitale målere kan derimod både være veksel- og trefasestrømmåler. De har været anvendt som trefasestrømmåler i industrien i ca. to årtier. I de seneste år har de også været anvendt som vekselstrømsmåler ved nybyggeri eller modernisering i huse - siden 2017 er disse smart meter gradvist blevet indført og på lang sigt obligatorisk.

En vekselstrømsmåler er altså lige så effektiv som tre enkelte vekselstrømsmålere. Det er imidlertid ikke nødvendigt at udnytte dets muligheder fuldt ud. Den kan også anvendes til måling af kun én fase.

 

Hvordan anvendes de?

Vekselstrømstølere anvendes ofte til energimåling i private hjem. De er billigere end trefasestrømmåler og tilstrækkelige til måling af den eksisterende spænding. Skal indbygges Smart meter på grund af de lovmæssige bestemmelser, er digitale vekselstrømsmålere også legitime. Det er vigtigt, at udstyret er kalibreret, når det anvendes kommercielt. Ellers vil målingen ikke være juridisk holdbar i tilfælde af alvor.

Vekselstrømsmålere kan også anvendes til private eller interne formål. F.eks. hvis forbruget af en bestemt maskine midlertidigt skal måles, eller et husholdningsapparat. Så behøver de ikke være obligatoriske, for de tjener kun det private informationsbehov.  Hertil anvendes for eksempel tællere med mellemstik (figur 2), som tilsluttes foran en stikdåse. Den måler strømforbruget for den tilsluttede enhed.

Vekselstrømsmåler kan for eksempel forbindes som mellemtæller før tre enkelte vekselstrømsmålere for at fastholde det samlede energiforbrug. Også ved forsyning af lejligheder- eller enfamiliehuse anvendes der ofte mere end en strømførende ledning, så også her ofte installeres trefasestrømmåler.

I industrien anvendes for det meste trefasestrømmåler, da vekselstrømmen sikrer en mere kontinuerlig, ustabil forsyning. Dette er især vigtigt, når motorer, elektriske ovne eller andre elektroniske komponenter, der er afhængige af konstant forsyning, anvendes.

 

Hvad skal der tages hensyn til ved købet?

Bemærk, hvad der skal ske ved købet

Det vigtige er først og fremmest, om du vil bruge apparatet erhvervsmæssigt. Dette er altid tilfældet, når det skal anvendes til at afregne energiudgifter. Derfor skal du altid anvende kalibrerede tællere, som du kan bruge direkte efter købet. Så har apparatets målinger også retsmæssig værdi. Kalibrerede enheder kaldes også MID-konform , hvor MID er den europæiske Eich-standard.

Derudover tilbyder digitale strømmålere en lang række funktioner og egenskaber, som du kan vælge mellem. På den måde kan visse apparater forbindes til internettet, så du kan se forbruget online. I forbindelse med tilsvarende analyseværktøjer kan strømslugere registreres, som så kan slås fra og til for at spare strøm. Du finder ud af, hvilke tekniske egenskaber de enkelte strømmålere har, ved den pågældende enhed i varebeskrivelsen.

 

KONKLUSION

Med drejestrømstællere er du mere fleksibel på grund af den højere måleeffekt og det større ledningsantal. Frem for alt kan de digitale strømmålere give nyttige ekstrafunktioner. Brugen af elektroniske elmålere er blevet obligatorisk på visse områder, og brugen af mekaniske vekselstrømtællere er faldet.

De erstattes mere og mere af digitale vekselstrømsmålere. Selv om disse skal justeres hvert 8. År, giver de en mere nøjagtig måling og mange andre fordele, f.eks. elektronisk måleraflæsning eller for visse apparaters vedkommende realtidsanalyse af elforbruget. Uanset om du har brug for en digital vekselstrømsmåler eller en digital vekselstrømsmåler, afhænger det altså hovedsageligt af det pågældende anvendelsesområde og den nødvendige strømstyrke for apparater, der er tilsluttet til strømkredsen.