bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

    

Interessante fakta om FI-switche

  • Hvad er en jordstrømsafbryder?

  • Hvordan fungerer RCCB'er?

  • Hvilke typer og designs er der?

  • Hvilke standarder og regler er der for FI-afbrydere?

  • Hvad er vigtigt, når du køber en jordstrømsafbryder?

  • Vores praktiske tip: funktionstest

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om reststrømsafbrydere

  • Konklusion: Sådan får du den rigtige RCD

Hvad er en jordstrømsafbryder?

En jordstrømsafbryder, også kendt som en RCD eller kortafbryder, bruges til at detektere reststrømme og til at afbryde de tilsluttede kredsløb og elektriske enheder fra lysnettet, hvis den tilladte nominelle reststrøm overskrides.

Fejlstrømme er alle strømme, der ikke strømmer i de linjer, der er beregnet til dette formål, men tager andre uønskede ruter. I konventionelle netværk er dette stien via jordpotentialet, som (i tilfælde af elektriske apparater af beskyttelsesklasse I, dvs. med en beskyttende leder) kan føre via beskyttelseslederen eller - betydeligt mindre gunstig - når en levende komponent berøres via menneskekroppen.

For at detektere sådanne fejlstrømme ledes alle strømførende linjer (L1 og N, i enkeltpolede netværk eller L1, L2, L3 og N i trefaset netværk) i RCCB'er via en såkaldt summeringsstrømstransformator.
Summationsstrømstransformatoren sammenligner driftsstrømmene for symmetri, så den overvåger, om summen af de indgående og udgående strømme er nøjagtig den samme. Afvigelser forårsager en ubalance i de skiftende magnetfelter i konverterens kerne, hvilket inducerer en spænding i dens sekundære vikling.

Som et resultat udløser en elektromekanisk aktiveringsmekanisme kontakterne, og jordstrømsafbryderen afbryder alle polledninger og tilsluttede belastninger fra lysnettet på meget kort tid.

Hvordan fungerer RCCB'er?

Som allerede nævnt måler den den indgående og udgående strøm i et kredsløb. Til dette formål ledes fremad- og returledere, dvs. P og N, gennem en ferromagnetisk toroidkerne, der fungerer som en summeringsstrømstransformator. Hvis begge ledere bærer den samme strøm, men i modsatte retninger, annullerer de skiftende magnetfelter hinanden. En sekundær vikling påføres også kernen, som kun udsender en spænding, når et magnetfelt induceres. Dette er kun tilfældet, hvis de respektive strømme i P og N er forskellige. Spændingen, der genereres i sekundærviklingen, udløser koblingsmekanismen i tilfælde af en fejl, som afbryder kredsløbet på alle poler. For at være sikker på, om FI-kontakten fungerer korrekt, kan der genereres en strøm, der svarer til den nominelle differentiale strøm med en testknap via en modstand. En fungerende FI-afbryder skal derefter udløse.

Omskifterprincip for en enkeltfaset jordafbryder.

Princippet for jordstrømsafbryderen:

De ydre og returledninger (L, N) fører gennem en ferromagnetisk toroidekerne (3). Når strømmen er ens, annullerer magnetfelterne hinanden. I tilfælde af en strømforskel induceres en spænding i sekundærviklingen (2), som udløser nedlukningsmekanismen (1). Strømmen gennem modstanden udløser beskyttelsesfunktionen manuelt via testknappen (4).

Hvilke typer og designs er der?

Reststrømsafbrydere produceres i to- og firepolede versioner og med forskellige strømværdier. De mest almindelige firepolede typer har en strømstyrke på 25, 40 eller 63 ampere.

Mest almindelige er FI-switche med en nominel reststrøm ("fejlstrøm") på 30 mA. I alt 10, 30, 100, 300 og 500 mA versioner er tilgængelige.

Bortset fra de såkaldte PRCD-afbrydere ("P" står for "bærbar"), som fås som adapterstik eller indbygget i stikkontakter, er FI-afbrydere normalt installeret permanent i strømfordelere.

Som andre indbyggede enheder er de velegnede til at snappe på TS 35 monteringsskinner. FI-switche fås også med en integreret afbryder. RCD'er med forskellige følsomheder tilbydes til forskellige formål.

Typen "A" er i øjeblikket den mest udbredte og er tilstrækkelig til normale husstande og kontorer. Type "F" er også i stand til at detektere reststrømme med blandinger med forskellige frekvenser op til 1 kHz, type "B" dækker også DC-reststrømme.
"B +" -versionen udvider følsomheden til også at omfatte detektering af fejlstrøm ved højere frekvenser op til 20 kHz.

Hvilke standarder og regler er der for FI-afbrydere?

Fordi strømme over 30 mA (0,03 A) udløser ventrikelflimmer hos mennesker og derfor er livstruende, er den nominelle reststrøm for FI-switches maksimalt 30 mA.

Type A FI-kontakter uden LS-funktion er specificeret i DIN EN 61008-1 (VDE 0664 del 10): 2000-09 og DIN EN 61008-2-1 (VDE 0664 del 11): 1999-12, dem med LS -Funktion i DIN EN 61009-1 (VDE 0664 del 20): 2000-09 og DIN EN 61009-2-1 (VDE 0664 del 21): 1999-12.

For type B er der kun udkast til standard DIN VDE 0664-100 (VDE 0664 del 100): 2002-05.

Siden 1. maj 1984 fastsætter DIN VDE 0100-701: 2008-10, at kredsløb i rum med badekar og brusere skal beskyttes med FI-kontakter i nye bygninger. Permanent tilsluttede kedler er ekskluderet.

Siden 1. februar 2009 i henhold til DIN VDE 0100-410: 2007 (afsnit 411.3.3) i nye bygninger skal alle stikkontaktkredsløb, der bruges af lægfolk, beskyttes med FI-afbrydere.

Der er ingen forpligtelse til eftermontering, men det anbefales at supplere ældre installationer med jordstrømsafbrydere. Disse kan installeres i sikringsbokse og underdistributører med ringe anstrengelse.

FI-afbrydere har en testknap. Dette skal bruges mindst to gange om året. Dette kontrollerer ikke kun funktionen, men flytter også kontaktmekanismen, som kunne blive fastklemt mekanisk over en længere periode eller ellers kunne kontakterne limes.

Hvad er vigtigt, når du køber en jordstrømsafbryder?

Afhængig af den påtænkte anvendelse kan der kræves yderligere følsomhed med hensyn til formen for fejlstrømmen. Især i det industrielle miljø opstår ofte fejlstrømme med højere frekvenser, som f.eks. Skyldes frekvensomformere. Imidlertid anvendes udstyr, der potentielt kan forårsage sådanne fejlstrømme, i stigende grad i private husstande og kontorer. Disse inkluderer for eksempel moderne vaskemaskiner, klimaanlæg, opvaskemaskiner og lignende enheder, der har en integreret frekvensomformer til hastighedsregulering.

Skift af strømforsyninger i form af eksterne eller integrerede strømforsyninger kan også forårsage en bred vifte af frekvensblandinger og jævnstrømsspændingskomponenter i tilfælde af en fejl. Hvis du er i tvivl om den rigtige RCCB, anbefales det at konsultere en kvalificeret elektriker i tvivlstilfælde eller bruge en RCCB af typen "B" eller "B +", hvis der er høje krav til personlig og brandbeskyttelse.

Vores praktiske tip

FI-afbrydere er pålidelige og holdbare. De kræver ingen vedligeholdelse, men deres funktion bør kontrolleres regelmæssigt. Dette gøres ved hjælp af den testknap, som hver FI-switch har. Ved at trykke på testknappen genereres en fejlstrøm internt via en modstand, der er lidt over den nominelle udløsningsstrøm. FI-kontakten skal udløses straks, når der trykkes på en knap.

På denne måde kan både den elektriske og den mekaniske funktion kontrolleres let. I private husstande skal funktionen ideelt set kontrolleres hver sjette måned, i kommercielle områder kan der foreskrives kortere testintervaller.

Professionelle slukker kun for strømafbrydere ved hjælp af testknappen, så deres korrekte funktion kontrolleres på samme tid.

  

FAQ - ofte stillede spørgsmål om reststrømsafbrydere

Hvor skal FI-afbrydere installeres?

I Tyskland har installation i værelser med brusebad eller badekar været obligatorisk i nye bygninger siden 1984; fra 2009 og fremover skal alle kredsløb med en nominel strøm på op til 20 ampere være udstyret med en FI-afbryder. Selvom gamle bygninger er beskyttet, som de er, anbefales eftermontering under alle omstændigheder, da de er den mest effektive beskyttelse mod farlige elektriske ulykker. Indsatsen og omkostningerne ved eftermontering er lave, men gevinsten i sikkerhed er betydelig.

Hvor mange reststrømsafbrydere kræves i huset?

I den kommercielle sektor gælder reglen, at i tilfælde af en fejl, må hele det elektriske system ikke svigte. Opdelingen mellem mindst to reststrømsafbrydere er derfor uundgåelig. Men selv i privat brugte boliger giver brugen af flere jordstrømsafbrydere og opdelingen af kredsløb perfekt mening, så udløsning, f.eks. På grund af en defekt elektrisk enhed, ikke fører til et fuldstændigt strømsvigt i hele huset.

Der er planlagt en udvidelse, ændring eller renovering af den eksisterende elektriske installation. Betyder det, at en FI-switch er obligatorisk?

Normalt ja. Kun i tilfælde af meget enkle ændringer af det eksisterende system, f.eks. Udskiftning af en defekt stikkontakt, gælder forpligtelsen til eftermontering ikke. I tilfælde af alle andre ændringer eller udvidelser skal det relevante kredsløb tilpasses den aktuelle tekniske teknik.

Hvor er FI-kontakten installeret?

Reststrømsafbrydere, som strømafbrydere, er installeret i underfordelinger (fordelingskabinetter) og bag hovedsikringerne. Strømafbryderne forbindes derefter til FI-afbryderen. Det tilrådes at udføre dette arbejde af en kvalificeret elektriker.

Konklusion: Sådan får du den rigtige RCD

Enfasede strømnet kræver 2-polede FI-afbrydere, 4-polede FI-switche bruges i tre-faset netværk. Den aktuelle bæreevne skal være lig med eller højere end de hovedsikringer, der er tilsluttet opstrøms. FI-switche, der bruges til personlig beskyttelse, må ikke have en højere nominel udløsningsstrøm end 30 mA. Hvis det udelukkende er et spørgsmål om brandbeskyttelse, skal der vælges en jordstrømsafbryder med en maksimal udløsningsstrøm på 300 mA.

FI-afbrydere med integrerede afbrydere er pladsbesparende og er velegnede til fuldstændig beskyttelse af individuelle kredsløb. Vær opmærksom på typeklassen (følsomhed over for typen af fejlstrømme). Type “AC” FI-switche er ikke længere godkendt i Tyskland, så type “A” skal vælges til generelle standardapplikationer, som også registrerer pulserende DC-reststrømme. AC / DC-følsomme jordstrømsafbrydere af typen "B" og "B +" tilbyder i øjeblikket det højest mulige sikkerhedsniveau med de mest forskellige typer reststrøm.