bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om fasetestere

Når der arbejdes på systemer i lavspændingsnetværket, må der ikke være nogen spænding til at beskytte medarbejderne. Måleteknologi bruges til at kontrollere denne tilstand. Fasetesteren er et værktøj til den første vurdering af fraværet af spænding. Vores guide viser dig mulighederne og grænserne for denne spændingstester.

  • Hvad er en fase tester?

  • Struktur af en fasetester

  • Hvordan fungerer testprocessen?

  • Hvad skal overvejes, når du bruger fasetestere?

  • Hvilke defekter kan opstå på fasetestere?

 

Hvad er en fase tester?

Som en-polet spændingstester er en fasetester en rent kvalitativ måleenhed. Det bruges til at bestemme, om en elektrisk ledning i det jordede lavspændingsnetværk er strømførende med hensyn til jordpotentialet. Som et måleresultat tillader det udsagnet "ja" for "til stede spænding" eller "nej" for "ingen spænding i lederen". Der kan ikke afgives noget om spændingsværdien.

Spændingsområdet, i hvilket disse enkle enheder fungerer, er mellem ca. 150 til 250 volt ved en netfrekvens på op til ca. 500 Hertz. Nogle modeller reagerer allerede fra 100 volt AC. Fasetestere bruges som et testhjælpemiddel til hurtigt at bestemme strømspændingsforsyningen i den elektriske systems normalt levende ydre leder. Det tjener også til at lokalisere denne L-leder - "fasen" - i en elektrisk installation.

 

Struktur af en fasetester

Formen på en skruetrækker er blevet etableret for fasetestere. De modeller, der fås i vores online butik, er udstyret med klinger til spalter med skruer i knivbredder på omkring tre millimeter. Huset er isoleret, så kun spidsen med bladet og fingerknappen på bagsiden forbliver ledende. Bladakslen er isoleret og efterlader kun spidsen ledende for at føre til måledele. I huset følges enden af den metalliske klinge efter af en seriemodstand med en værdi af cirka 1 megohm og en glødelampe, ofte med et fjederelement til sikker Stop skrues ind i huset. Der er en fingerknap på toppen for at berøre brugerens del.

Skruetrækkerversionen er velegnet til bevægelse af skruer med spalte. Husene er ikke designet til store kræfter. Fjeder- eller lysterminaler kan betjenes uden problemer.

Et klip, der ligner det med en kuglepen, forhindrer fasetesteren i at falde ut af skjorte- eller jakkelommer ved et uheld.

 

Hvordan fungerer testprocessen?

Spidsen af fasetesterskruetrækkeren holdes til en (formodentlig) strømførende leder. Undersøgeren holder en finger på knappen bagpå fasetesteren og på denne måde "forbinder" den til jorden via kropskontakt. Hvis der er en spænding på lederen, der skal testes, strømmer en meget lav, ufarlig strøm i området mindre end 1 milliampere gennem enheden til jorden, hvilket får glødelampen til at lyse. I dette tilfælde er den testede leder live. Hvis spidsen af fasetesteren imidlertid røres med den neutrale leder eller den beskyttende leder, lyser ikke glødelampen, fordi potentialet for disse linjer svarer til det omgivende potentiale. Fra fasetesters synspunkt er de derfor spændingsfri. 

 

Hvad skal overvejes, når du bruger fasetestere?

Konstruktionen af enpolet spændingstester er ikke ændret i årtier. Den omkostningseffektive enhed er standardiseret i henhold til DIN VDE 0680-6 med udgave fra april 1977. Den aktuelle tilstand af standarderne for elektriske installationer i industrien tillader ikke længere brugen af fasetesteren til at bestemme fraværet af spænding i et elektrisk system. Pålideligheden af en spændingstesters erklæring er ikke 100 procent pålidelig. For eksempel kan enheden ikke reagere, når man bærer isolerende fodtøj eller arbejder på isolerende gulvbelægninger, og det testede kabel kan stadig være spændende. I et sådant tilfælde kan berøring af et varmeledning eller lignende hjælpe.

Det skal også bemærkes, at glødelampens lysstyrke i fasetesteren ikke siger noget om det specifikke spændingsniveau. På den anden side kan tilfældet forekomme, at glødelampen fra fasetesteren ikke lyser i tilfælde af et ikke-jordet vekselstrømsnet, trods tilstedeværelsen af en høj spænding, da der ikke er nogen potentialeforskel. Dette kan f.eks. Være tilfældet med små, selvforsynende it-systemer. Og det modsatte kan også ske: Forekomsten af spænding er angivet på et kabel, der ikke er tilsluttet. Dette kan gøres ved at skifte andre strømførende ledere, der løber parallelt med den strømfri.

Derudover kan glødet fra den indbyggede glødelampe i spændingstesteren være vanskeligt at se i meget stærkt omgivelseslys. Da der ikke er nogen entydig erklæring om fraværet af en leder for spænding, ud over udtrykket fasetestere, er udtrykket "løgnpen" ikke kun blevet almindeligt blandt elektrikere.

 

Hvilke defekter kan opstå på fasetestere?

De hovedsageligt slagfast huse kan sprænge på grund af forkert brug af magt ved skruing. En defekt seriemodstand eller en brudt glødelampe gør også måleenheden ubrugelig. I mange fasetestere kan huset åbnes ved hjælp af skruehætten til at skifte disse to komponenter. 

Vores praktiske tip

En fasetester er kun god til at få et "første indtryk", men på ingen måde til at afgive en pålidelig erklæring om fraværet af spænding i en elektrisk installation. Et første indtryk kan f.eks. Besvare spørgsmålet om, hvorvidt en strømforsyning ankommer til forsyningsstikket i tilfælde af en enhed, der ikke fungerer, eller om sikringen i den indenlandske installation er udløst. I henhold til standarden VDE 0682, del 401, er en topolet spændingstester det eneste tilladte testinstrument til erklæringen om fraværet af spænding og opfylder kravene i arbejdsmiljøloven.