bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide om el-magneter

  • Was en elektromagnet?

  • Hvilke typer og typer elektriske magneter findes der?

  • Købekriterier for elektromagneter - hvad kommer det an på?

  • Vores praktisk tip

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om elmagneter

  • Facit: På den måde køber du de passende elektriske mager

 

Was en elektromagnet?

Elektromagneter er elektromekaniske komponenter. De udnytter den kendsgerning, at hver strømgennemstrømmede leder genererer et magnetisk felt i sine umiddelbare omgivelser. Hvis en tråd vikles til en spole, en spænding lægges ud og derved løber igennem en elektrisk strøm, overlapper de magnetiske kræfter i lederen hinanden til et fælles magnetfelt.

Permanent elektromagnet

Hvis man tilføjer en strømgennemstrøet spole til en jernkerne af ferromagnetiske materialer, samler de magnetiske feltlinjer Kern og frembringer en kraftig magnetisk strøm. En elektromagnet giver altså - i modsætning til permanentmagneter - kun et magnetisk felt, når der er strøm.

I henhold til det såkaldte reluktansprincip tilstræber magnetkredsen af en el-magnet altid at reducere dens magnetiske modstand ved at reducere luftspalten. Hvis man bringer et ferromagnetisk materiale i nærheden af elektromagnet, bliver det altså trukket op. På denne måde kan der udføres mekanisk arbejde.

Da elektromagneter kan slås fra og til efter behov, kan de betjenes med mange forskellige anvendelser. Nogle eksempler herpå er at holde branddøre åbne og lukke dem sikkert i tilfælde af brand ved at slukke strømmen, hævninger ved materialetransport af ferromagnetiske materialer, berøringsfrie bremsninger med induktion, magnetisk kobling og meget mere.

 

Hvilke typer og typer elektriske magneter findes der?

Under det overordnede begreb elektromagneter kan man ganske vist principielt indordne alle konstruktioner, men i dette tilfælde taler vi om klassiske elektromagneter i deres konstruktion uden bevægelige dele i form af en dykker- eller klapanker. Disse løftemagneter, ofte også kaldet hæfte- eller grydermagneter, behøver ikke et anker, da den magnetiske cirkel hos dem bevidst skal lukkes ved bevægelse af andre ferromagnetiske komponenter. I denne form er de derfor udført med et åbent isenker. På din side af arbejdet tilspændes ferromagnetiske materialer ved strøm og holder dem fast, indtil strømmen frakobles igen.

Elektromagnet med forskellige diametre

Normalt er deres konstruktion cylindrisk eller rektangulær, og den side, hvor de er i gang, er flad, således at den størst mulige kraft kan opnås ved hjælp af en så lille luftspalte som muligt.

Fastgørelsen af el-magneten i eller på den pågældende enhed, eller de tekniske anlæg, sker - alt efter størrelse - for det meste via en eller flere gevindhuller på bagsiden.

Elektromagneter findes også som såkaldte permanentelektromagneter. De har en permanent magnet, der i strømløs tilstand tilfører den egentlige magnetkraft og dermed leverer holde- eller tiltrækskraft. Denne magnetkraft kan neutraliseres ved at tromle magnetens spole og ved at opbygge et modsat magnetfelt i identisk styrke til permanent magnet.

 

Købekriterier for elektromagneter - hvad kommer det an på?

Elektromagnet med åben kabelende

Da størrelse, vægt og også pris for elektromagneter er forbundet med holdekraft, giver det ikke megen mening at anvende en meget stærk magnet, hvis en betydeligt mindre udførelse lige så godt kan udføre opgaven.

Omvendt skal det bemærkes, at de i databladet specificerede holdekræfter altid refererer til en jernplade med en tykkelse på 10 mm og en glat overflade. Tyndere materialer, legeret stål og ru overflader reducerer holdekraft såvel som lak- eller smudslag.

Permanentelektromagneter egner sig særdeles godt til visse sikkerhedsrelevante anvendelser. De låser for eksempel også kritiske områder, hvis der sker strømafbrydelse. Omvendt låser permanent bedromede elektromagneter automatisk flugdøre eller lukker branddøre, hvis strømforsyningen afbrydes af en brand.

 

Vores praktisk tip

Brug den til såkaldte al-processer, det vil sige anvendelser, hvor magnetkraften altid kun kortvarigt skal slås fra, hvis det er muligt, permanentelektromagneter. De behøver ikke elektrisk energi i »tændt tilstand« og er derfor økonomisk fordelagtige.

 

FAQ - ofte stillede spørgsmål om elmagneter

Was reglement for rights

Hermed kan retningen på feltlinjerne og dermed magnetens nord- og sydpol meget nemt bestemmes: Man omfatter spolen med hånden, således at fingrene er kurvet i retning af den tekniske strømretning (fra plus- til minuspol), og udvisker tommelfingeren til siden. Tommelfingeren på højre hånd viser magnetfeltets forløbsretning og samtidig til den magnetiske nordpol.

Hvorfor angives den elektriske magnets holdekraft i N og ikke i kg?

N (Newton) er den officielle størrelse i fysik for kraften. I modsætning til vægtangivelser i kg, som afhænger af belastningsfeltet, er enhed N en konstant, der anvendes til nem omregning: 10 N svarer til ca. 1,02 kg eller en masse på nøjagtig 1 kg på jorden. Omvendt: 1 kg vægt svarer til ca. 9,81 N. en løftemagnet med en holdekraft på 500 N kan altså (på jorden) bære en vægt på ca. 51 kg.

 

Facit: På den måde køber du de passende el-magneter

Med hensyn til holdekraft bør der altid tages højde for en sikkerhedsfaktor, som ikke er for stram. Vær opmærksom på den tilladte indkoblingstid iht. databladet. Hvis der kun kortvarigt er brug for en høj kraft, kan også en mindre løftemagnet kombineret med en overmagnetisering komme i betragtning. Beskyttelsestypen og eventuelle påkrævede prøvningsmærker skal under alle omstændigheder være i overensstemmelse med den påtænkte anvendelse.

Til el-magneter