bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide om CEE-stik, CEE-adaptere

Der kræves specielle stiktyper til industrielle anvendelser: CEE-stikket. Disse er trefasede stik, der fås i forskellige versioner. I vores guide opsummerer vi de vigtigste oplysninger om CEE-stik, CEE-adaptere og CEE-koblinger til dig.

  • Forskellige stiktyper vises på et øjeblik

  • CEE-stik og CEE-adapter

  • De vigtigste købskriterier for CEE-stik og CEE-adaptere

  • Vores praktiske tip: Sikkerhed først!

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om CEE-stik og CEE-adaptere

Forskellige stiktyper vises på et øjeblik

I husstanden drives enheder primært med 230 volt. Uanset om det er elværktøj, kedel eller støvsuger - det elektriske udstyr, der bruges i hverdagen, er udstyret med forskellige stik. Beskyttende kontaktstik, f.eks. Også kendt som stik type F eller CEE 7/4, har beskyttende kontaktflader. Ved tilslutning forbindes de beskyttende kontaktflader først til fjedrene på den beskyttende kontaktstik, før kontaktstifterne endelig forsynes med spænding. Ud over jordforbindelsesstik er Euro-stik (flade stik) og konturstik almindelige. Der er dog specielle applikationer, der kræver CEE-stik. 

CEE-stik og CEE-adapter 

CEE-stik og adaptere i henhold til den internationale standard IEC 60309 er fremstillet til industrielle anvendelser. For disse stik, stik og koblinger må en spænding på 690 volt og en maksimal strømbelastning på 125 ampere ikke overskrides. Den tilladte driftstemperatur er indstillet til et interval mellem -25 og +40 grader Celsius.

Forresten: Forkortelsen CEE er afledt af Kommissionen om reglerne for godkendelse af elektrisk udstyr, der definerer forskellige navne for stikstyper. Selvom de nævnte jordforbindelsesstik også er kendt under CEE 7/4-standarden, betegnes "CEE-stik" i dag som trefasede stik.

CEE-plug-in-strømforsyningsenheder bruges ikke kun i industri og handel. Det blå CEE-stik 16A findes på hver campingplads og er velkendt for udendørs fans, der rejser med mobilhomes eller campingvogne. De matchende blå stikkontakter er også installeret på både og i havne. Som regel er de klassificeret med beskyttelsesgrad IP44. Du kan se fra IP44, at CEE-stikdåser og stik er beskyttet mod indtrængen af faste fremmedlegemer fra 1 mm og mod stænkvand på alle sider. 

Få mere at vide om IP-beskyttelsesklasser

OBS: Afhængigt af anvendelsesområdet er højere beskyttelsesklasser nødvendige. Ud over IP44 er der også IP54 (beskyttelse mod stænkvand og støvaflejringer), IP66 (beskyttelse mod stærke vandstråler og gennemtrængende støv) eller IP67 (vandtæt i dybder på op til 1 meter i 30 minutter og beskyttelse mod gennemtrængende støv). IP67 er obligatorisk fra 125 ampere.


Med disse stik vil du ofte komme på tværs af mærket "L + N + PE, 6h": "L" står for "linje", "N" for "neutral leder", "PE" for "beskyttende leder" og "h" bestemmer positionen af beskyttelseslederen. De er 3-polede og designet til kontinuerlige strømme på 16 ampere. CEE-adapterkabler eller CEE-udvidelser er ofte tunge gummikabler kaldet H07RN-F. Et 15 m H07RN-F-kabel på en kabeltromle er f.eks. Ideel til brug på mobilhomes eller campingvogne: Det kan klare høje mekaniske belastninger og kan efterlades permanent udendørs. 


Ud over campingvognstikkene finder du andre varianter i vores online-butik. Det 5-polede røde stik "3L + N + PE, 6h", der er beregnet til brug af 400 volt spændinger i trefaset vekselstrøm, bruges også ofte. Dette fås hovedsageligt i en version til 16 ampere eller 32 ampere, men der findes også modeller, der er designet til 63 eller 125 ampere. 

De vigtigste købskriterier for CEE-stik og CEE-adaptere

Når du køber CEE-stik og CEE-vægstik, CEE-vinklede koblinger, CEE-adapterkabler og andre CEE-stik og stik, skal du først overveje det tilsigtede anvendelsesområde og kontrollere, hvilket CEE-stik eller adapter der er den rigtige til dig. Du kan se vigtige tekniske detaljer på den respektive produktside og lære mere om mulige forbindelser. Når du køber CEE-stik og CEE-adaptere, har maksimal sikkerhed og høj kvalitet absolut prioritet - uanset om du er på udkig efter "enkle" karavanstik eller modeller og CEE-koblinger til industrielle anvendelser. 

Farven spiller generelt en vigtig rolle i CEE, da den giver information om den nominelle spænding. Frekvensen er ikke længere i fokus for CEE-materiale, da frekvensområdet normalt er standardiseret til 50 til 60 Hertz:

LillaSpænding fra 20 til 25 V.
Hvid40 til 50 V.
Gul100 til 130V
Blå200 til 250 V.
Rød380 til 480 V.
Sort500 til 600 V.
Grøn 20 til 500 V; Frekvensområde fra 60 til 500 Hz
Gråalle andre spændinger og frekvensområder

Hvor der ofte kræves CEE-stik, er det værd at købe en distributør (om nødvendigt med en vippekontakt eller skydekontakt). Selvom du skal regne med en højere pris hos sådanne strømfordelere, har du flere CEE-stik enheder til rådighed, afhængigt af modellen, også til forskellige CEE-stik. 

For at samle stikkontakter til 3-bens eller 5-bens CEE-systemer har du ikke kun brug for skruetrækkere og trådhylster, men også ekstra monteringsmateriale og tilbehør.

 

Vores praktiske tip: Sikkerhed først! 

Når du køber kabler (forlængerkabler, højspændingskabler), koblinger, CEE faseomformere og mere, skal du sørge for, at de er lavet af det bedst mulige håndværk og mindst IP44. OBS: Lad kun elektroteknik udføre af specialister! 

FAQ - ofte stillede spørgsmål om CEE-stik og CEE-adaptere

Er der behov for et specielt kabel til strømforsyningen i autocampere?

Ja. Da kablet bruges udendørs, vil et normalt kabel medføre for høj risiko under fugtige, våde og snavsede forhold.

Hvad skal du passe på med CEE-stik til camping? 

Kabeltromler med H07RN-F-kabler og egnede CEE-adaptere eller CEE-koblinger med mindst IP44-beskyttelse anbefales især. Så du er på den sikre side, når du rejser med bobilen.