bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om blodtryksmålere

  • Hvad er puls- og blodtryksmonitorer?

  • Hvordan fungerer en puls- og blodtryksmåler?

  • Puls- og blodtryksmonitorer: en oversigt over de forskellige typer enheder

  • Udvælgelseskriterier for køb af en puls- og blodtryksmåler

  • Godt at vide: Sådan måles dit blodtryk korrekt

  • Ofte stillede spørgsmål: De mest almindelige spørgsmål om puls og blodtryksmonitorer

  • Konklusion: Sådan finder du den rette puls og blodtryksmåler

Hvad er puls- og blodtryksmonitorer? 

Vores blod er under pres. Det er altid sådan. Hvis trykket stiger for meget, taler man om højt blodtryk (hypertension) - en udbredt sygdom i dette land. Da højt blodtryk på lang sigt udgør en alvorlig sundhedsrisiko, bør det måles regelmæssigt. Mange læger råder deres patienter til også at tage blodtryksmålinger derhjemme, især hvis der er en særlig tendens til høje værdier. Dette er præcis, hvad der er muligt med en puls- og blodtryksmåler: regelmæssige sundhedstjek i dine egne fire vægge. Selvfølgelig erstatter dette ikke et besøg hos lægen, men det kan hjælpe med at identificere uregelmæssigheder på et tidligt tidspunkt. 

Hvordan fungerer en puls- og blodtryksmåler?

En puls- og blodtryksmåler viser brugeren puls- og blodtryksværdierne. To værdier registreres under målingen: For det første det arterielle blodtryk, hvormed blodet strømmer til hjertet. I teknisk jargon kaldes denne værdi den diastoliske værdi. Den anden værdi, der måles, er den systoliske værdi og navngiver det tryk, hvormed blodet strømmer væk fra hjertet. Enheden, hvor begge værdier er angivet, er mmHg. Derudover angiver puls- og blodtryksmonitorer pulsfrekvensen. 

Pulsfrekvens

Puls- og blodtryksmonitorer: en oversigt over de forskellige typer enheder 

Puls- og blodtryksmonitorer til håndleddet

Håndledspuls- og blodtryksmonitoren er ideel til begyndere og fås til kun et par euro. Målingen foretages ved hjælp af en manchet, der er placeret på håndleddet. De små, lette enheder er især nyttige, når du vil tage pulsmålinger og blodtryksmålinger, mens du er på farten. Når man bruger det, skal man dog gå bevidst om, ellers kryber målfejl hurtigt ind. Det er vigtigt, at du holder dit håndled omtrent på hjerte niveau, når du tager målingen. 

Fordele:

- billig pris
- små dimensioner
- let vægt

ulempe

- måleresultater har tendens til at være unøjagtige
- få ekstra funktioner

Enkel puls- og blodtryksmonitor til overarmen

Puls- og blodtryksmonitorer til overarmen består af en overarmmanchet, der er forbundet til en displayenhed. Manchetten er fastgjort med en velcrolukning lige over albuen på omkring hjerteniveau. De fås i forskellige designs og prisniveauer, begyndende med enkle enheder til lejlighedsvis brug (ca. 20 til 50 euro).

Fordele:

- yderligere evalueringsfunktioner såsom gennemsnitsværdier
- bred manchet forhindrer mange målefejl
- Opbevaring af måleresultaterne

ulempe

- Højde og vægt
- få ekstra funktioner
- Batteridrift

Komfortpuls- og blodtryksmonitorer til overarmen

Disse puls- og blodtryksmonitorer af høj kvalitet tilbyder adskillige yderligere funktioner, såsom gennemsnitsværdier og undertiden endda stemmeoutput af resultaterne. Du gemmer måleresultaterne, og flere brugere kan også oprettes. Derudover har de en høj lagerkapacitet og drives ofte af strømpakker, så der er ikke behov for at købe batterier. De fås i en prisklasse mellem 50 og 100 euro.

Fordele:

- Nøjagtige målinger
- mange ekstra funktioner
- med brugerhukommelse
- ofte kræves ingen batterier
- lang levetid, ofte med en lang producentgaranti

ulempe

- højere pris
- Højde og vægt 

Puls- og blodtryksmonitorer med en digital grænseflade eller app

Disse moderne puls- og blodtryksmålere er små sundhedschefer. De starter på omkring 100 euro, men kan også koste over 200 euro. Enhederne fungerer for det meste trådløst og overfører måledataene, for eksempel via Bluetooth, til computere, apps eller en online platform, hvor de derefter behandles. Apps eller platforme tilbyder forskellige analysemuligheder og kan give et mere holistisk helbredsbillede ved at registrere yderligere værdier (blodsukker, vægt, måltider, kropsfedt).

Fordele:

- mange ekstra funktioner
- Sundhedsstyring
- digital behandling af dataene

ulempe

- høj pris
- mere kompleks drift

 

Udvælgelseskriterier for køb af en puls- og blodtryksmåler

Ud over beslutningen, om du vil måle dit blodtryk på håndled eller overarm, er der andre kriterier, der skal overvejes, når du køber en puls- og blodtryksmåler. 

Udvælgelseskriterier for køb af en puls- og blodtryksmåler

Læsbarhed og drift

For at du kan læse værdierne korrekt, skal du sørge for, at displayet er let at læse, når du køber en puls- og blodtryksmåler. Et stort display med en berøringsfunktion eller i det mindste en enhed med store knapper kan gøre betjeningen betydeligt lettere. Derudover skal du være opmærksom på en automatisk slukning.

Manchetens omkreds

Sørg for, at målemanchetten passer rundt om dit håndled eller overarm. Nogle producenter leverer deres enheder direkte med to manchetter - en i standardversionen og en i XL-størrelse for en større armomkreds.

Batteri eller strømforsyning

Batterier skal udskiftes. Dette kan være en gener, især hvis der ikke er batterier på lager til målingen. Derudover er køb af batterier naturligvis en omkostningsfaktor. Puls- og blodtryksmonitorer med en strømforsyning trækker deres energi fra stikkontakten. Dette er normalt mere praktisk og billigere i det lange løb. 

Hukommelsesfunktion

Enhver, der måler deres blodtryk regelmæssigt, vil også sammenligne værdierne. Puls- og blodtryksmonitorer med en hukommelsesfunktion sparer dig for at skulle registrere resultaterne manuelt. De fås endda med automatiske evalueringsfunktioner og lagerplads til flere brugere. 

Software og operativsystem

Vil du købe en enhed med en digital grænseflade? Sørg for, at din puls og din blodtryksmåler og softwaren er kompatible med din computers operativsystem! 

Vores praktiske tip

Puls- og blodtryksmålere til privat brug er ikke underlagt nogen kalibreringskrav. Det er derfor et godt tip at tage din egen enhed med dig, når du næste gang besøger en læge. På denne måde kan du sammenligne værdierne for den professionelle måling med dine egne måleresultater på stedet og vide, hvilke afvigelser du skal regne med i fremtiden.
Et andet tip: Test begge arme til de første målinger. For fremtiden skal du tage armen til den måling, der viste de højere værdier. 

   

Godt at vide: Sådan måles dit blodtryk korrekt

  1. Mål altid på samme tid på dagen, helst om morgenen og om aftenen
  2. Drik ikke kaffe før måling. Mål inden du tager medicin
  3. Bliv rolig: ingen høj musik, intet stressende miljø
  4. Slap af i mindst fem minutter umiddelbart før målingen
  5. Mål på en stol, sidder lodret og læner sig mod den, en arm hviler på bordet
  6. Blodtryksmanchetten er i hjerteniveau - selv med håndholdte enheder
  7. Du må ikke bevæge dig eller tale under målingen
  8. Dokumentresultater

Ofte stillede spørgsmål: De mest almindelige spørgsmål om puls og blodtryksmonitorer

Skal jeg være opmærksom på noget, når jeg måler på håndleddet?

Målemanchetten skal være i niveau med hjertet for at få de korrekte resultater. Det er bedst at bøje armen lidt.

Hvorfor adskiller mine måleresultater derhjemme sig fra dem hos lægen?

Der kan være forskellige grunde til dette: håndtering af enhederne og nøjagtigheden af måleteknologien. Derfor er måling derhjemme godt for kontinuerlig blodtryksovervågning, men regelmæssig overvågning af en læge er uundværlig. 

Konklusion: Sådan finder du den rette puls og blodtryksmåler

Før du køber en puls- og blodtryksmåler, skal du overveje nøje, hvilke funktioner du har brug for. Under alle omstændigheder skal du købe en enhed, der leverer pålidelige måleresultater. Du kan også bede din læge eller apotek om råd. Enheden er ikke en erstatning for regelmæssige besøg hos lægen!