bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Ting at vide om bilbatterier

Startbatterier bruges som bilbatterier eller køretøjsbatterier. Med en spænding på 12 V leverer de den elektriske energi til at starte en forbrændingsmotor. Motorerne til elproduktionsenheder drives også med startbatterier, der f.eks. Bruges på campingferier, på udendørs fester og som en nødstrømsløsning. Med hensyn til teknisk design er startbatterier normalt blybatterier.

  • Dette er opgaverne med startbatterier i køretøjer

  • 12 V batterier kan også bruges til dette

  • Kriterier for valg af et passende startbatteri

Dette er opgaverne med startbatterier i køretøjer

Bilbatterier opfylder vigtige funktioner i personbiler (biler):

  • Ved start: Forsyning af startmotoren med elektrisk energi og strømforsyning til andre relevante komponenter såsom indsprøjtningssystem, tændspole og styreenheder. Høje strømme opstår kort.
  • Under kørslen: strømforsyning til generatoren og al indbygget elektronik, såsom computer, USB-opladningsstik, klimaanlæg og radio.
  • Når det er stille: strømforsyning til nødbelysning og advarselslys samt andre styreenheder og skærme såsom ur og radio.

Både dieselbiler og benzindrevne køretøjer har et startbatteri på 12 V. Bilbatterier med en nominel spænding på 12 V er strengt taget ikke batterier, der kan bruges én gang, men snarere genopladelige batterier. Den tilsvarende opladningsteknologi installeres i køretøjet på en sådan måde, at "batteriet" oplader sig igen og igen under kørsel. Opladningsspændingen er lidt højere end 12 V, så batteriet oplades. Ikke desto mindre angives køretøjers nominelle spænding normalt som 12 V. Som et resultat af afladningscyklussen, når de leverer elektricitet til de elektriske forbrugere og oplader under kørslen, har køretøjsbatterier normalt en lang levetid på flere år.

Bilbatterier

Figur: Køretøjsbatteri, 12 V.

Større køretøjer såsom lastbiler betjenes med 24 V batterier og højere kapacitet. Denne spænding genereres enten ved hjælp af to 12 V-akkumulatorer, der er tilsluttet i serie, eller med specielle 24 V-bilbatterier.

Bemærk: For biler med en start-stop-funktion er der specielle forbedrede oversvømmede batterier, EFB-batterier med fleecemåtter, fordi de hyppige startprocesser kræver en højere cyklusstabilitet end de almindeligt anvendte blyakkumulatorer.

Vores praktiske tip: Fordele ved blybatterier

Hidtil har blybatterier været i stand til at holde sig mod lithium-ion-batterier på køretøjsmarkedet. Årsagen til dette er de lavere produktionsomkostninger i storskalaproduktion. Nogle producenter som Porsche eksperimenterer stadig med lithium-startbatterier. Lejlighedsvis eftermontering af lithium-ion-batterier findes også i scootere og motorcykler.

12 V bilbatterier kan også bruges til dette

Bilbatterier

Figur: 12 V blybatteri med opladningsforbindelse til rejser med campingvognen

Ud over deres egentlige tilsigtede anvendelse som bilbatterier er bilbatterier også nyttige til andre formål som genopladelige energikilder med 12 V spænding. De bruges ofte til placeringsuafhængig strømforsyning.

Nogle eksempler på andre anvendelser af startbatterier er:

  • til strømforsyning af små elektriske enheder såsom smartphones, tablets og navigationssoftware på campingferier og på festivaler
  • til radioer og højttalere i det fri, fx i kolonihave eller på sommerfestivaler
  • til belysning af udendørs arealer, f.eks. med energibesparende LED-teknologi

Selvfølgelig kræver misbrug af bilbatterier, at de oplades lejlighedsvis. Du kan finde opladningsteknologi til startbatterier og andet tilbehør til vedligeholdelse af batterier her.

Dette skal tages i betragtning, når du vælger startbatterier

Du finder det i vores butik, når du har brug for et nyt batteri til din bil. Du kan finde oplysninger om den krævede strøm, enten på det gamle batteri eller i din bils manual.

Startbatterier adskiller sig ikke med hensyn til den nominelle spænding på 12 V. Elektriske forbindelsers position er også standardiseret. Men der er forskelle med hensyn til batterikapacitet.

Startbatteriernes elektriske kapacitet er specificeret i ampere-timer (Ah). Det angiver derfor, hvor mange ampere der leveres i timen for at forsyne forbundne forbrugere med elektricitet.

Bilbatterier

Den teoretiske nominelle kapacitet er imidlertid underlagt forskellige påvirkninger

  • Batteriet aflades hurtigere ved højere strømstyrke.
  • Batteriet aflades hurtigere ved lave temperaturer.
  • Efterhånden som batteriet ældes, kan kapaciteten ikke længere udnyttes fuldt ud.

Den kapacitet, du har brug for til din ansøgning, afhænger af følgende kriterier:

  • Startmængden og startmomentet til startmotoren (findes i betjeningsvejledningen til køretøjet / motoren).
  • Brændstoftype: Dieselmotorer kræver mere kapacitet end benzinmotorer med samme slagvolumen.
  • Elektrisk forbrug af den tilsluttede elektronik under kørsel: Køretøjer med kraftfulde klimaanlæg og en masse elektronik leveres undertiden med højere batterikapacitet som standard.
  • Elektrisk forbrug ved stille: På grund af tyverialarmsystemer, radiotaster, parkeringslys osv. Kræves der energi i nogle køretøjer, når de er stille, hvilket mangler for en vellykket start, hvis der ikke bruges en højere batterikapacitet.

Til anden anvendelse af startbatterier er der også spørgsmålet om, hvor længe batteriet skal overleve uden opladning, og hvor meget energi det skal give tilsluttede elektriske forbrugere i løbet af denne tid. Den målte elektriske kapacitet for et passende startbatteri måles derefter.

Vores praktiske tip: at vælge det rigtige batteri

Valget af et startbatteri, der er overdimensioneret af dets kapacitet, er teknisk set en oplagt løsning, men batteriets vægt og dimensioner øges også med kapaciteten. Især i køretøjer er denne ekstra vægt uønsket, fordi et tungt batteri trods alt tilføjer en betydelig vægt til en lille bil og fører til mere brændstofforbrug.