bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

   

Prøvningshastighed

  • Indledning

  • Hvordan fungerer anemometer?

  • Der foretages en ny prøvning af hvert enkelt prøveområde

  • Sådan finder du det passende anemometer

  • Vores praktiske tip: Behov for kalibrering

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om anemometerm

Indledning

Anemometer er måleinstrumenter, som måler strømningsfeltets hastighed. I de fleste tilfælde drejer det sig om vindmålere, undertiden bestemmes også væskers strømningshastighed. Målingen sker enten i tværsnit, for eksempel i et skakt eller lokalt i frit terræn.

I vores butik finder du forskellige udformninger af anemometre med forskellige nøjagstolerancer. Mange enheder indsamler ud over strømningshastigheden andre nyttige oplysninger som for eksempel temperatur, luftfugtighed og dugpunkt.

 

Hvordan fungerer anemometer?

Anemometer med stort vingehjul muliggør en mere nøjagtig måling

Den ældste konstruktion af anemometret er vingehjul-anemometer , også nævnt skalekrys-anemometer. Senere tekniske innovationer anvender andre fysiske principper til at bestemme lufthastighed og volumenstrøm. Et vingehjul-anemometer fungerer som en vindmølle med ekstra evalueringsrapport: Den gennemstrømmende luft driver vingehjulene til , hvilket resulterer i rotation, der udnyttes ved hjælp af en tæller.tidsintervallet for en fuld omdrejning overføres til tælleværket med en mekanisk udveksling, som derefter registrerer den aktuelle vindhastighed og overfører den til en visning.

Strømningshastigheden for gasser som luft eller væsker som vand angives i meter pr. sekund m/s. . I dette bilag forstås ved: Volumenstrømmen er den mængde (volumen) gasser (eller væsker), der strømmer gennem et bestemt område (tværsnit).

Alt efter konstruktion og anvendt teknik sætter anemometer på forskellige principper. De vigtigste varianter og deres funktionsmåder har i mange år været brugt pålideligt.

KonstruktionFunktionsmåde
VingehjulKlassikeren og en af de ældste former for måleteknik til vindhastigheder er vingehjul-anemometer. Vinghjulene giver en konstant størrelse til den gennemtrængende luftstrøm. Andre størrelser, f.eks. friktionsmodstand og vingernes vægt, kan medtages ved måling af hastigheden. Således bestemmes vindhastigheden af luftstrømmen.
Varmetråd:Et termisk anemometer opvarmer en varmetråd til en fastlagt temperatur for at måle luftstrømmens hastighed. Luftstrømmens hastighed beregnes ud fra afkølingen og hastigheden for denne afkøling samt den omgivende temperatur.
Pitot;Med et pilotrør eller lignende måles det lufttryk, der genererer den indstrømmende luft. Endelig beregnes luftstrømmens hastighed på grundlag af de indsamlede data.

Moderne anemometer har for det meste digitale displays og fundet en lang række nyttige tal. Som tilbehør til måling i kanaler og skakte anvendes sonder med målefølere. Til analyse af de indsamlede data har nogle anemometer USB-interfaces eller Bluetooth-interfaces og medfølgende computer-software eller du overfører måleværdierne via mobile apps direkte til smartphones og tablets.

 

Der foretages en ny prøvning af hvert enkelt prøveområde

Anemometer findes i mange områder. Det ældste og mest kendte formål er at bestemme vindhastigheden inden for rammerne af meteorologisk vejrobservation. Moderne vejrmålere, som i deres rolle rækker langt ud over bestemmelsen af vindhastigheder, har imidlertid mange flere funktioner. Anemometer i snæver forstand installeres i dag på udsatte steder som vindadvarselsanlæg.

I øvrigt: Vejrmålerapparater og vejrstationer finder du også i butikken.

Anemometer i bygningsautomation

Målehætte til større ventilationshuller til måling af volumenstrøm

Den mest almindelige, moderne anvendelse finder anemometer i bygningsautomatisering. Her anvendes vindmåleren til kontrol af ventilations- og klimaanlæg. For eksempel kan det med et anemometer måles, hvor mange kubikmeter (m³) luft strømmer gennem et ventilationsskakts udløb inden for et sekund eller et minut for at kontrollere sådanne anlægs funktion.

For at opnå nøjagtige målinger anvendes der ofte tragtopsatser, der fører hele luftstrømmen til målestedet (figur 2). I kanaler og rør derimod måles ved hjælp af sonder (figur 3).

Den tid, der går fra prøvebanen til prøvebanen, skal være mindst 15 timer. Hertil rækker som regel små lommemanemometer.

 

Anemometer i industriel anvendelse

Anemometer med dynamisk tryksonde til måling af kanaler

I professionelt og industrielt område er anemometer også til kontrol af dimensioneringen af kanaler af enhver slags og af strømningskontrol i tekniske anlæg ved brug.

For eksempel sikres overtryk i operationsstuer på hospitaler, som skal borttransportere kimbelastningen udefra, med klimaanlæg og anemometer.

Også vindkraftanlæg indeholder anemometer. Også et stort driftsområde for anemometer er begravelsen af miner, der har til formål at sikre arbejdsbetingelser under jorden.

 

Sådan finder du det passende anemometer

Der er flere forskellige udformninger og måder at fungere på for anemoment. De mest almindelige er:

  • Vingehjul-anemometer er ofte særligt praktisk. Vingehjulet er enten fast monteret i eller på kabinettet eller forbindes til måleapparatet via et kabel, hvilket giver lidt større fleksibilitet ved udførelse af målingen. Denne klassiker under anemometerningen (alt efter model).
  • Et varmetråd-anemometer kan ud over strømningshastighed også måle lufttemperaturen og andre størrelser. Til temperaturmåling er en termisk sensor nødvendig. Termo-anemometer er særligt kompakt og indeholder ud over måleapparatet en teleskopstang, der også kan nå luftstrømmen på afstand. Varmetråd-anemometer er særligt følsom og kan måle selv lave lufthastigheder.
  • Ligesom et termisk anemometer er pitotrør-anemometer ikke udstyret med et vingehjul, men et slankt strudrør. Dette måleudstyr kan som vingehjul-anemometer holdes i luftens strømning og beregner på den måde luftstrømmens hastighed ved hjælp af en tryk-/differenstryk.

For valg af et passende anemoment for dit formål kan du i vores butik finde flere, forskellige indstillinger.

Måleområde temperatur

Vælg et passende temperaturområde afhængigt af dine omgivelsesbetingelser, da massefylden af gasser og væsker ændres afhængigt af temperaturen. Hvis dit anemometer ikke er godkendt til termiske forhold, kan unøjagtige måleværdier følge med eller teknikken kan tage skade. Temperaturer mellem – 10 og + 60° C.

 

Måleområde vindhastighed

Det forventede område af vindhastighed er vigtigt for en fornuftig skalering. I det nedre område drejer det sig om måleapparatets følsomhed, den øvre grænse angiver den maksimale værdi, op til hvilken hastigheder kan vises pålideligt. En underdimensionering af måleområdet kan medføre skader på anemometer. Der kan fås måleinstrumenter til 0 til 80 m/s . Andre hastighedsenheder vises direkte for nogle måleapparater, ellers er det nødvendigt at omregne med hånden eller ved hjælp af frit tilgængelig online converter.

 

Kalibrering

Dette angiver, i hvilken standard enhederne er kalibreret. Især inden for erhverv bør du på forhånd spørge dig selv, hvilke regler der gælder for dig.

  • DKD: Det tyske akkrediteringsorgan er et nationalt organ, der udfører produktkontrol, herunder overensstemmelsesprøvning af tekniske standarder som din- og ISO-standarder, hvilket sikrer international harmonisering af kvalitetskendetegn.
  • ISO: ISO 17713 er et internationalt direktiv om vindmåling. Certificeringen anses for at være forholdsvis gunstig for fabrikanterne, da der ofte ikke er tale om en akkrediteret proces efter prøvningen.
  • Fabriksstandart (uden certifikat): Ved fabriksstandard uden certifikat skal der udføres sammenlignende prøver med fabriksinterne referenceenheder. Der foretages ingen kalibrering af et akkrediteret laboratorium.
  • Fabriksstandart (med certifikat): Fabriksstandarder med certifikat accepteres internationalt, hvis testen ikke er udført af producenten selv, men af en uafhængig tredjepart. Dette bekræfter den korrekte leveringstilstand for nye enheder.

Vores praktiske tip: Behov for kalibrering

Der er store omkostninger forbundet med ekstern kvalitetskontrol for fabrikanterne. Certificeringsprocessen er et særskilt marked med en jungle af regler. Hvis et måleinstrument ikke har en internationalt sammenlignelig godkendelse, bør det ikke nødvendigvis forstyrre dig som privat bruger, for det siger ikke nødvendigvis noget om kvaliteten.

Sådanne direktiver og regler skal som regel kun gælde for indkøbere på det industrielle område, hvis virksomheder har deres egne kvalitetsafdelinger til at overholde høje standarder.

        

Her finder du mere om kalibreret anemometer
 

Nøjagtighed

Den tid, der er nødvendig for at foretage en pålidelig indsamling af de målte værdier, er den tid, der er nødvendig for at opnå måleinstrumenteringen. Ofte udtrykkes måleinstrumenters tolerancetolerance relativt i %. Så meget mindre som procentværdien, jo mere præcis de indsamlede data. Nogle producenter angiver i stedet den tolererede afvigelse med absolutte værdier i den enhed, der skal måles, f.eks. 0,2 m/s.

 

Luftgennemstrømning

Luftgennemstrømningen er et mål til anemometer til beregning af volumenstrømme. Den angiver den gennemstrømmende mængde i m3 pr. tidsenhed. I vores butik finder du en stor båndbredde startende med 0,024 m3 /min.

 

FAQ - ofte stillede spørgsmål om anemometerm

Lufthastighedsmåler med fleksibelt vingehjul for måling

Hvor ofte kan et anemometer anvendes?

Anemometer kan inden for rammerne af sin levetid anvendes uendeligt mange gange. Det er dog vigtigt, at de anvendes korrekt, og at de regelmæssigt kalibreres. I den forbindelse støtter producenter og andre tjenesteudbydere. Kalibreringsintervallet kan alt efter model og anvendelse være et eller flere år.

Hvor præcist måler et anemometer?

Et anemometer måler meget præcist med en målenøjagtighed på 3 % eller mindre (afhængigt af model). Den tid, der er nødvendig for at komme i gang, skal være tilstrækkelig.

Alt efter udformning og måleteknik kan det kræve yderligere ekstrafunktioner eller en bestemt fremgangsmåde at overholde. I håndbøgerne om apparaterne forklares den rigtige fremgangsmåde.