bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om LED-rør

Effektiv anvendelse af energiressourcer bliver i stigende grad fokus for ansvarlige iværksættere.

Dette er ikke overraskende, fordi fordelene er åbenlyse. Ud over at beskytte vores miljø reduceres driftsomkostningerne også drastisk.

Der er et enormt potentiale for besparelser, især når det kommer til belysning, hvis konventionelle lysstofrør omdannes til energibesparende LED-rør.

Energibesparende LED-rør som loftsbelysning i en Conrad-gren.

  • Hvad er LED-rør?

  • Hvordan konstrueres LED-rør?

  • Vigtige tekniske parametre for LED-rør

  • Konvertering af neonlys til LED-rør

  • Valg af det rigtige LED-rør

  • KONKLUSION

 

Hvad er LED-rør?

Med hensyn til de tilgængelige længder og diametre har LED-rør den samme form som konventionelle lysstofrør. Det konventionelle lysstofrør har eksisteret som en teknisk idé siden midten af 1920'erne. Der blev anvendt en gasudledning af ædelgasser, som udsendte ultraviolet lys.

Blandt andet blev neon brugt som en gas, hvilket resulterede i betegnelsen "neonrør". Det lysende lag inde i lysstofrøret stimuleres til at gløde af UV-strålingen fra selve den lysende ædelgas og udsender synligt lys.

En starter kræves for at fluorescerende rør skal fungere. Sammen med en choker-spole genererer den den kortsigtede højspænding, der kræves for at starte gasudladningen. Chokeren kaldes også almindeligvis en forkobling og begrænser også strømforsyningen under drift.

Ulemperne ved lysstofrør er den elektrotekniske indsats, strømforbrug, lysnettet, koldt hvidt lys og i sidste ende toksinerne i selve røret.

Klassisk lysstofrør med forbindelseskontakter på den ene side.

I øvrigt:

Hvis der er mange lysstofrør i brug i en bygning, skaber chokerespolerne en høj induktiv belastning. Dette skaber en reaktiv strøm, der skifter frem og tilbage mellem forbruger og generator. For at denne reaktive strøm, der registreres af industrielle kunder, ikke unødigt driver elregningen op, skal den kompenseres med store omkostninger.

Højtydende LED'er (Light Emitting Diode) åbner helt nye muligheder for at opretholde lysstofrørets form og overvinde dens ulemper. Flimrende og giftige neonrør såvel som brummende lampehus hører fortiden til. I vores LED-guide finder du yderligere interessante og omfattende oplysninger om, hvordan LED'er fungerer.

LED-guide
 

Hvordan konstrueres LED-rør?

Højeffektiv LED

Kraftig SMD LED.

Med et LED-rør monteres mange lyse LED'er på et langstrakt kredsløb og indsættes i røret.

SMD-lysdioder (SMD: "Surface Mounted Device", tysk: "Surface-mountable component") bruges til industriel montering. LED-lamper udstyret på denne måde kaldes også SMD LED-rør.

Det egentlige rør består af et hvidt belagt plasthus, som i tilfældet med Osram LED-rør er lavet af brudtæt polycarbonat. Belægningen bruges til at beskytte øjnene for at undgå blænding fra at se direkte ind i lyset på en LED.

LED-lysene kan vælges, så de udsender lys i den ønskede farve, for eksempel hvidt dagslys, der ikke er så trættende for det menneskelige øje. Afhængigt af det elektroniske udstyr kan lysstofrørene også dæmpes.

 

Vigtige tekniske parametre for LED-rør

Konstruktion

Længderne på LED-lysene er stort set standardiserede: De fås i længderne 600, 1.200 og 1.500 mm. Imidlertid er andre længder nu også tilgængelige.

Betegnelsen T8 findes normalt for diameteren. Denne betegnelse er baseret på værdien af en ottendedels tomme. T8 betyder derfor 8 x 3,175 mm (1/8 inch) og svarer til ca. 26 millimeter.

I mellemtiden er T8 den almindelige størrelse for lysstofrør. Nogle slankere modeller fås også med en diameter på T5 (16 millimeter).

LED-rør G13 T8 fra Philips Lightning.

 

Sokkel

Tallet ved siden af basisbetegnelsen "G" angiver afstanden mellem basestifterne i millimeter.

Det almindeligt anvendte G13-stik blev bevaret fra det konventionelle lysstofrør, så det kan konverteres til LED-rør uden at skifte rørstik. Dette gælder også G5-stikket.

Nogle af rørene med LED-belysning fra leverandører som Osram og Philips har roterende endestykker, som gør det muligt at lede lyset til de monterede LED-lys.

LED-rør

LED-rør fra Osram med en G13-bøsning.

 

Driftsspænding

Driftsspændingen er mellem 30 og 230 volt. LED-rør med en driftsspænding på 230 volt betjenes normalt med konventionelle forkoblinger eller lavt tabs forkoblinger. Hvis driftsspændingen er lavere, betjenes LED-rørene på elektroniske forkoblinger (EVG).

 

Effekt

Effekten af et LED-rør er angivet i watt (W). Indtil videre har produktnavnet ofte også angivet den passende effektværdi for en konventionel lampe (også i watt).

For eksempel svarer et LED-rør med 19,1 W til en konventionel lyskilde med 58 W.

Jo flere lysdioder der er indbygget i LED-røret, jo højere lysudgang.

 

Lysstrøm

Lysstrømmen i lumen (lm) siger noget om lysstyrken på det udsendte lys. Til sammenligning: en konventionel 25 wat glødelampe udsender omkring 220 lumen. LED-røret G13 T8 fra Osram med 7,6 W tilbyder 700 - 800 lumen med energieffektivitetsklasse A +.
Cirka 280 lumen per kvadratmeter anbefales til et kontor. Et enkelt kontor på 10 kvadratmeter ville derfor kræve tretten 25-watt glødelamper, men kun fire LED-rør fra Osram.

 

Lysfarve

LED-lysstofrør fra Osram og andre producenter er forsynet med trecifrede farvekoder. Det første ciffer repræsenterer farvegengivelsesindekset Ra (engelsk CRI for "Farvegengivelsesindeks"), normalt 8 for værdien 80. 
Til sammenligning: dagslys eller pærer har et farvegengivelsesindeks på 100 Ra på grund af det fulde lysspektrum.

De to følgende cifre angiver tusinder og hundreder af farvetemperaturen.

Sekvensen af cifre 840 betyder: farvegengivelsesindeks 80 og farvetemperatur 4.000 Kelvin (svarer til neutral hvid). Disse oplysninger sættes normalt også ord på emballagen, så det er let at vælge.

Emballeringsmærkning af et T8 LED-rør med
120 cm, 19 W, Ra 80 og 6500 Kelvin.  

 

Levetid og koblingsmodstand

Afhængigt af typen kan LED-rør have en levetid på flere 10.000 timer. LED-lamperne genererer derefter stadig omkring 70 procent af deres oprindelige lysstrøm.

Producenterne udskriver ofte de vigtigste tekniske data i klar form på den smalle emballage.

Yderligere information såsom omskiftermodstand kan findes i de tekniske datablade for de respektive lamper.

Et overblik over alle vigtige data fra LED-røret.

 

Konvertering af neonlys til LED-rør

Det hele afhænger af ballasten

Elektronisk forkobling til installation af lampe.

Forkoblinger med forskellige teknologier bruges til neonlys. Konventionelle forkoblinger (KVG) er dybest set kun chokerespoler, der kort genererer startspændingen og senere begrænser strømmen gennem neonrøret under drift.

Da konventionelle forkoblinger har høje effekttab, blev der udviklet lavtab-forkoblinger (VVG). Der blev gjort et forsøg på at reducere spredningen af chokerens spoler ved at øge massen og bruge bedre magnetiske materialer.

I løbet af den videre tekniske udvikling kom armaturer med elektroniske forkoblinger (EVG) på markedet, som på grund af den høje koblingsfrekvens ikke længere kræver massive choker-spoler. Effekttabet er betydeligt lavere end ved konventionelle forkoblinger eller med lavt tab, og en starter er heller ikke længere nødvendig.

Som et resultat er der også LED-rør, der er designet til de forskellige forkoblinger:

LED-rør til konventionelle forkoblinger
LED-rør til forkoblede forkoblinger
LED-rør til elektroniske forkoblinger

Teknisk note:

LED-rørene til lamper med konventionelle forkoblinger (KVG) eller forkoblingsenheder (VVG) betjenes direkte på 230 V-netspændingen. Derfor skal starteren også fjernes og udskiftes med en LED-starter, når lampen udskiftes.

LED-starteren er dybest set en kortslutningsbro, så netspændingen overføres direkte til LED-rørets forbindelser.

I tilfælde af LED-rør, der er designet som erstatningslamper til neonlys med elektroniske forkoblinger (EVG), skal den tekniske dokumentation læses omhyggeligt for at se, om de også kan betjenes i kombination med konventionelle forkoblinger eller lavt tab. Afhængigt af lampeproducenten og lampetypen er dette enten tilladt eller udtrykkeligt forbudt.

Juridisk meddelelse

Hvis kun lyskilden og, hvis nødvendigt, starteren udskiftes ved konvertering til LED-rør, kaldes LED-rørene som eftermonteringsvarianter. En teknisk ændring af armaturet er ikke nødvendig i dette tilfælde.

Med konverteringsvarianten af et LED-rør skal der gennemføres en kompleks konvertering af det eksisterende armatur. I nogle tilfælde skal komponenter fjernes fra armaturet og ledningerne udskiftes. Dette anbefales ikke, fordi det automatisk omdanner operatøren af armaturet til producenten. Dette betyder, at operatøren af et armatur, der er konverteret på denne måde, skal opfylde alle forpligtelser, der også kræves i henhold til lov for producenter.

I tvivlstilfælde skal producenten af armaturet og producenten af LED-røret spørges, i hvilket omfang en kombination er tilladt.

 

Valg af de rigtige LED-rør

Det specifikke valg af et LED-rør afhænger i sidste ende af det eksisterende armatur og det nødvendige lys på brugsstedet.

Belysningsteknologi

Inden et LED-rør kan vælges, skal teknologien til den eksisterende lysstofrør kontrolleres. Hvis armaturet har en starter, skal der vælges et LED-rør til konventionelle forkoblinger eller lavt tab. Hvis armaturet ikke har en starter, installeres en elektronisk forkobling (EVG).
 

Pære-effekt

LED-lyskildens output skal altid vælges, så lysudgangen er næsten lige så høj som den oprindelige lyskilde. For at gøre valget nemmere inkluderer LED-lyskildeproducenterne ofte begge værdier. LED-lyskildens effekt må ikke overstige den maksimalt tilladte effekt i neonrøret.   
 

Lampens dimensioner

Det næste trin er at vælge en lyskilde i den rigtige størrelse. Ud over længden af LED-røret (f.eks. 120 cm) spiller diameteren (f.eks. T8) og afstanden mellem kontaktstifterne (lampebunden) også en vigtig rolle.
 

Lysfarve

Den lyse farve afhænger af den tilsigtede anvendelse. På kontoret er hvide dagslys lys behagelige og muliggør træthedsfrit arbejde. I et salgsrum, hvor farver og kontraster skal fremhæves, er koldt lys hvid den bedre lysfarve.
 

Krav til omgivelser

Neonrør af glas kan ikke altid udskiftes med LED-rør fremstillet af plast. Aggressive dampe eller høje temperaturer kan gøre brugen af LED-rør umulig. I tvivlstilfælde skal producenten blive spurgt om den mulige anvendelse.

 

KONKLUSION

At udskifte et lysstofrør til et med LED-lamper er i princippet ikke noget stort. Du skal dog overveje nogle vigtige punkter både med hensyn til teknisk implementering og på den juridiske side.

Enhver, der ikke stoler på sig selv til at gøre dette eller gerne vil konvertere lysstofrør i stor skala, bør bestemt søge omfattende rådgivning på forhånd og på stedet fra eksperter, der er fuldt fortrolige med emnet.