bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

 

Interessante fakta om lysrør

  • Hvad er et lysrør?

  • Hvilke lysrør er der?

  • Hvad skal du passe på, når du køber lysrør?

  • Det rigtige fokus: muligt tilbehør

  • Ofte stillede spørgsmål: De mest almindelige spørgsmål om lysrør

  • Konklusion: Sådan finder du den rigtige lysslange

Hvad er et lysrør?

Et lysrør er en dekorativ belysning, der er særlig velegnet til fester og belysning med speciel effekt. Lysrør er gennemsigtige rør, der indeholder små lysende kroppe. Den glatte ydervæg gør det særligt let at pakke lysrør omkring genstande eller trække dem langs genstande uden at vikle røret eller sidde fast i hjørner og kanter. En anden fordel ved et lysrør er, at beklædningen af røret bryder lyset fra det lysende element og således stort set forhindrer blænding. Ud over midlertidig festbelysning eller sæsonbelysning (såsom julepynt) er lysrør også velegnet til permanent belysning af trapper, stier eller altanrækværk.

Hvilke lysrør er der?

Halogenlysslange

Små halogenlamper bruges i halogenlysrør. Teknisk set er halogenpærer små pærer, hvis filamenter kan vare længere og skinne lysere takket være halogener. Bortskaffelse af halogenlamper er ikke et problem, da de ligesom pærer kan bortskaffes sammen med normalt husholdningsaffald. Halogenlysrør har normalt en højere lysstyrke end dem med LED-lyslegemer. Halogenlysrør er normalt egnede til indendørs og udendørs brug (beskyttelsesklasse IP 44). Deres evne til at blive dæmpet er fordelagtig, mens det teknisk relaterede højere energiforbrug er ufordelagtigt.


LED-lysslange

LED-lysrør bruges i LED-lysrør, som bruger langt mindre elektricitet end halogenlyskilder. LED-lamper fungerer med lysdioder og er derfor mindre varme end halogenlamper. På grund af det lave strømforbrug kan der også tilbydes lysrør med batteridrift, som tillader effektbelysning væk fra en strømkilde. De er normalt egnede til indendørs og udendørs brug (beskyttelsesklasse IP 44). Nogle LED-lysrør, såkaldte løbende lysrør, har effektprogrammer, der kan bruges til at generere lysstrømme, bølger eller blinkende.

Lysslange

EL-tilslutningsledning

EL-ledninger, elektroluminescerende ledninger eller lysledninger fungerer ikke med lyslegemer, der er anbragt i en slange, men selve kablet er lavet af specielle materialer, der stimuleres til at gløde af elektricitet. Med EL-ledninger kan du skabe væsentligt mindre radier end med lysrør, og manglen på lyskilder betyder, at der ikke er nogen varmeproduktion. EL-ledningens strømforbrug er meget lavt. Interessante effekter kan opnås med EL-ledning, men i modsætning til halogen- eller LED-lysrør genereres mindre lysstyrke, og lysudgangen er betydeligt lavere.

Hvad skal du passe på, når du køber lysrør?

  • Ønsket længde

  • Lysstyrke

  • LED, halogen eller EL

  • Fastgørelse

Vores praktiske tip

For at kunne nyde den nye lysslange så længe som muligt er det bydende nødvendigt at overholde de bøjningsradier, som producenten anbefaler, og ikke gå under dem. Lysrør bør aldrig være mindre end 20°C, fordi plasten lettere brydes, når den er kold. Hvis du tænder lysrøret i ca. 10 til 15 minutter inden bøjning og lægning, varmer det op, og bøjning og lægning bliver lettere. Men pas på: lysslangen skal afbrydes fra lysnettet inden montering!

     

Det rigtige fokus: muligt tilbehør

Forlænger ledning:
Ud over slangens faktiske længde har de fleste lysrør et strømforbindelseskabel på ca. 1,5 m i længden. Stikkontakter er ofte få og langt imellem, især udendørs, og det ønskede installationssted kan være længere væk fra den nærmeste strømkilde. Hvis der kræves et tilsvarende forlængerkabel, skal det bestilles samtidig, så samlingen kan begynde med det samme.

Timer:
Især når lysslangen skal bruges som permanent belysning, kan en timer bruges til at bestemme, hvornår lyset tændes. Dette sparer strøm uden at forlade trapper og stier permanent oplyst.

Fastgørelsesmateriale:
Specielle tagrendekroge, U-skinner og fastgørelsesclips er tilgængelige til installation, hvormed lysrør kan lægges hurtigt og nemt uden at forårsage skade.

Ofte stillede spørgsmål: De mest almindelige spørgsmål om lysrør

Blå lysrør

Kan lysrør bruges til indirekte belysning?
Lysrør er ideelle til brug som indirekte belysning, da de er lette at lægge. For at undgå enhver varmeopbygning foretrækkes LED-lysrør til dette formål.

Er lysrør dæmpbare?
Halogenlysrør kan kun dæmpes, LED-lysrør kun, hvis det udtrykkeligt er nævnt i varebeskrivelsen.

Kan lysrør afkortes eller forlænges?
Der er ikke noget klart svar her. Nogle lysrør kan afkortes og forlænges, andre ikke. Da dette er strømførende dekorative genstande, bør driftsvejledningen konsulteres, inden der risikerer ulykker.

Konklusion: Sådan finder du den rigtige lysslange

At finde den rigtige lysslange er først og fremmest et spørgsmål om personlig smag. Lysrør fås i en lang række farver, længder, lysstyrke og tykkelser, og deres mulige anvendelser er endnu mere talrige. Især med sæsonbestemt dekoration er lysrørens fleksibilitet og muligheden for at bruge dem forskelligt hvert år store fordele. Hvis der allerede er en ønsket anvendelse, skal ikke kun længden på den krævede lysslange bestemmes, men også strømforsyningen og monteringsmulighederne bør undersøges, så der ikke opstår ubehagelige overraskelser under samlingen. Når du har afklaret disse spørgsmål, garanteres smukke dekorative effekter.