bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Hos Conrad finder du glassikringer og keramiske sikringer med den ønskede hastighed, nominel strøm og max. spænding. Det bredeste udvalg ✓ Fra 1 styk ✓

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

 

Værd at vide til finsikringer

  • Hvad er finsikringer?

  • Hvordan er finsikringer opbygget?

  • Hvordan fungerer en finsikring?

  • Hvilke finsikringer findes hos Conrad?

  • Finsikring tabel

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om finsikringer

 

Hvad er finsikringer?

Finsikringer

Sikringer anvendes til at beskytte komponenter i elektrisk/elektronisk installation mod beskadigelse eller ødelæggelse. Til dette formål forbindes en sikring mellem strømtilførslen og den enhed, der skal beskyttes. Hvis der i det beskyttede modul på grund af en intern fejl løber en strøm, der er større end den tilladte strøm gennem sikringen, afbryder sikringen enheden fra strømforsyningen. Dette beskytter ikke kun enheden, men også andre komponenter, der er tilsluttet den samme strømforsyning.

Deling kan ske med bimetalkontakt, egne sikringer og automatiske afbrydere, der kan nulstilles. I tilfælde af finsikringer opvarmes en sikringstråd i sikringshuset af strømoverførslen fra en bestemt værdi så meget, at den smelter og derved afbryder strømstrømmen galvanisk. Denne form for afbrydelse er irreversibel og kan kun ophæves ved udskiftning af sikringen. Finsikringer giver den fordel, at de afbryder strømoverførslen og derved ikke beskadiger de elektriske komponenter, der støder op til hinanden, takket være deres kapslede konstruktion. Denne adfærd gives der tilsagn om op til en defineret strøm og er beskrevet med begrebet skifteevne.

Finsikringer kan fjernes fra holderen for bevidst at afbryde strømtilførslen til reparationer.

En anden betegnelse for finsikringer er sikringer af apparater med de almindelige forkortelser GS- eller G-sikringer.

 

Hvordan er finsikringer opbygget?

Finsikringer

Denne specielle konstruktion af sikringer består af to tilslutninger i form af metalhætter monteret i enderne af en isoleringsdel. Mellem tilslutningerne befinder den egentlige smeltråd sig. Smeltlederen består af kobber- eller sølvmateriale, valgfrit med forskellige belægninger. Diameteren på smeltetråden bestemmer i væsentlig grad den nominelle strøm i en finsikring.

Sikringsens metalkapper optages af specielt formede holdere, som samtidig fremstiller de elektriske forbindelser mellem strømkilden og sikringen på den ene side samt sikringen og enheden, der skal forsynes. Til sikring af kraftige strømme findes der konstruktionsudførelser med skruehuller.

Isoleringslegemet kan være af glas eller keramik. Der er finsikringer med smeltetråd, der er frigjort eller indlejret i kvartssand.

Der er i alt væsentligt etableret to størrelser: I Europa er der en diameter på 5 mm og en længde på 20 mm, i USA ¼ tommer diameter og 1 ¼ tommer længde (6,3 x 32 mm). Heraf afvigende finsikringer er konstrueret til særlige anvendelser og ofte højere belastninger.

Til mærkning af finsikringerne er der kabelindføringer på metalkapningerne , som giver oplysninger om nominel strøm og -spænding, udløsningskarakteristik, slukkeevne og eventuelt den såkaldte smelteintegral. Oplysningerne kan også være trykt på keramisk materiale. Der anvendes færre farver.

 

Hvordan fungerer en finsikring?

Finsikringen bliver i normal drift finnet af den nominelle strøm ved nominel spænding. Hvis strømmen i løbet af en defineret tid stiger til et defineret multiplum af den nominelle strøm, går smeltetråd fra fast, over flydende til gasformig tilstand og afbryder strømforsyningen. Der kan i den forbindelse opstå en lysbue, som straks fjernes ved anbringelse af smeltetråden i kvartssand.

Den tid, der går fra overskridelse af den maksimalt tilladte strøm til ødelæggelse af smeltetråden, er strømtidskarakteristikken ved en sikring. På grundlag af denne karakteristik skelnes der mellem finsikringer i responsen fra " supertræg " over " træg " (mellem 100 og 300 millisekunder), " middeltræg " (mellem 50 og 90 millisekunder) og " flink " (under 20 millisekunder) til " superflink ". I den forbindelse skal finsikringer have en bestemt aktiveringsadfærd, som er fastlagt i standarder som f.eks. en eller UL. Det betyder, at de kan klare højere strømbelastninger i en bestemt periode uden at udløse dem. Værdien er den smelteintegritet, der beregnes ud fra strøm og tid. På den måde skal sikringer, som for eksempel sikrer motorer eller transformatorer, klare startstødstrømmen uden at tilføje nogen.

 

Hvilke finsikringer findes hos Conrad?

Finsikringer

I vores butik har du ud over nyheder, eftervurderinger og varemærker (producenter) følgende tekniske udvælgelseskriterier for finsikringer til rådighed:

  • Diameter på 2,06 millimeter op til 2,69 centimeter. Dermed er der også særlige konstruktionstyper til rådighed til særlige anvendelser.
  • Længde fra 5,72 til 85 millimeter
  • Mærkestrøm fra 0,032 til 600 ampere
  • Mærkespænding på 32 til 3.000 volt
  • Udløsekarakteristik: Alle fem som beskrevet ovenfor
  • Sikringsopbygning: Glasrør, gennemsigtigt eller med slukningsmiddel, Keramikrør uden og med slukningsmiddel, med og uden display-bolt, med bøjle
  • Emballagens indhold fra 1 til 1.000 stk., sidstnævnte som økonomisk overkommelig industriemballage
  • Kategori: Her skelnes der mellem DC-, højspændings-, multimeter-, Time Delay-, UL- og Fein-sikringer samt mellem sikringssortimenter.

Ved fremstilling af finsikringer skal grænseværdierne for sundhedsfarlige og miljøfarlige stoffer overholdes. Med den dertil normale betegnelse RoHS tilbydes næsten alle finsikringer hos Conrad.

 

Finsikring tabel

For at holde antallet af mulige sikringsværdier overskueligt fremstilles finsikringer i forskellige trin. De følgende tabel R5, R10 og R20 viser dig grundserierne af normtallet iht. din 323. 

R5-serien

1.00

1 / 60

2,50

4,00

6,30

10,00

 

R10-serie

1.00

1,25

1 / 60

2,00

2,50

3,15

4,00

5,00

6,30

8,00

10,00

 
 

R20-serie

1.00

1,12

1,25

1,40

1 / 60

1,80

2,00

2,24

2,50

2,80

3,15

3,55

4,00

4,50

5,00

5,60

6,30

7,10

8,00

9,00

10,00

 
 
 
 

FAQ - ofte stillede spørgsmål om finsikringer

Hvad skal der tages hensyn til ved håndtering af finsikringer?

  • Finsikringer er en del af elektriske installationer og elektroniske apparater, som kun må omgås uddannet fagpersonale.
  • Til dels er der indbygget finsikringer i enheder. Ukorrekt åbning af sådanne apparater af uautoriserede personer kan medføre sletning af en eksisterende garanti.
  • Før udskiftning af en defekt finsikring skal årsagen til udløsningen fastslås for at undgå, at komponenter på anden måde forringes. Brug måle- og prøveteknik, der tilbydes i stort udvalg hos Conrad.
  • Udskift altid finsikringer med modeller med nøjagtigt identiske elektriske parametre for at beskytte de bagved liggende elementer mod beskadigelse.
  • Det såkaldte flikning af sikringer med alufolie eller tråde er forbudt. Dette kan medføre alvorlige ansvars- og personskader som følge af materiel og personskader.
  • Bemærk også, at der er tale om en beskrivelse af egenskaben, som reducerer den mulige nominelle strømbelastning ved stigende omgivende temperatur. Disse værdier findes i databladet ved tekniske behov.
     

Hvordan kan defekte finsikringer mærkes?

  • Synligt adskilt smeltetråd for glaslegeringer
  • Der løber en synlig bolt ud ved særlige udformninger
  • Komplet afbrydelse af strømforsyningen
  • Spændings- og strømsvingninger på grund af løse beslag på finsikringer