bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til fotoceller

  • Was en fotocelle?

  • Opbygning og funktion

  • Lysfølernes typer og modeller

  • Fordele og ulemper med et enkelt blik

  • Spørgsmål og svar

 

Was en fotocelle?

En fotocelle består af en stråle, der normalt er usynlig for det menneskelige øje, og som har en forud defineret rækkevidde. Hvis denne barriere afbrydes ved, at en genstand, et maskinelt legeme eller en person kommer ind i den, udløser dette en effekt. På denne måde kan du for eksempel automatisk åbne et mål eller en dør. Desuden anvendes de usynlige lysgitre inden for sikkerhedsteknik. Hvis der skabes en indbrudstyv inden for skabsrækkevidden, udløses en alarm eller et flodlys afhængigt af systemet.

 

Opbygning og funktion

Lysføleren har en modtager, der også betegnes som »sensor«. Denne opfatter lysstrålens afbrydelser og sørger derefter for udløsning af et signal. Modtagelseselementet er en fotodiode, en fototransistor eller en såkaldt lysafhængig modstand. Til modtageren føjes en lyskilde, som kan være en glødepære eller LED-lampe. Nogle barrierer har alle enkeltkomponenter i samme element, mens andre har flere elementer.

 

Hvilke typer fotoceller findes?

Du skal vælge, om du vil købe en såkaldt engangsmodel eller en refleksions-lyssensor.

Envejs-fotocelle

Sender og modtager befinder sig i komponenter, som befinder sig adskilt fra hinanden. Monteringen kræver en velplanlagt opbygning, hvor lysstrålen i en vis afstand kan ramme modtagerelementet. Sensorerne opretholder det usynlige lysforhæng mellem elementerne, indtil et objekt indtræffer. Monteringen er for det meste vanskeligere end ved en refleksions-lyssensor, og rækkevidden er derfor større.

Refleksions-fotocelle / refleksionsfotocelle: 

Her drejer det sig om en fotocelle, hvis sender og modtager blev forenet i en komponent. Det særligt udviklede lys analyseres af objektet, en speciel reflektor er ikke nødvendig. Netop inden for fototeknikken anvendes refleksions-lysføleren ofte. De er også elsket til firmasikring ved fotoceller takket være deres nemme montering.

Godt at vide

Specielle filtre hører til det typiske tilbehør til en fotocelle. De forstyrrer nemlig ofte andre lyskilder og skarpt sollys. Dette kan nemt udlignes ved at filtrere, som for eksempel en baggrundsudblænding.

 

Fordele og ulemper på én gang

Fotocellens typeFordele:Ulemper 
Envejs-fotocelleStor rækkevidde

Tidskrævende montering

 
Meget nøjagtigt udløsningspunkt, især ved laserlysOfte vanskelig montering, da delene er vigtige i forhold til hinanden 
Høj reaktionshastighed, derfor også velegnet til brug i kameraerHøj sårbarhed: Vanskeligheder i forbindelse med ændring af position; en storm er nok til at gøre dette 
Refleksionsfotocelle

Uafhængigt af farve og form udløsende sensor

For det meste mindre rækkevidde, der afhængigt af størrelsen er maks. 2 til 10 meter

Også pålidelig ved meget lys baggrundLangsommere reaktionstider op til et millisekund
Ingen modtagelig for forstyrrelser, da en positionsændring ikke har nogen indflydelse på sensorens kvalitet  
Enkel montering med en enkelt komponent  
 

Spørgsmål og svar

Hvad skal du være opmærksom på ved en fotocelle?

Når du har valgt envejvarianten eller refleksions-lyskontakten, skal du have et blik på kvalitetskendetegnene. Dertil hører den pålidelige objektregistrering, der skal ske uafhængigt af farve, overfladebeskaffenhed og form på det objekt, der kommer ind. I bedste fald gør fotocellen det endda muligt at identificere spejlende eller næsten gennemsigtige objekter og at udløse funktionen også på disse maskiner, der træder ind i den usynlige stråle. Du finder altid relevante oplysninger i vores produktbeskrivelser.

Hvordan kan bommen monteres/monteres?

Der findes diverse vejledninger, som du selv kan bruge til at bygge din fotocelle. Vi tilbyder byggesæt og komponenter til sikker detektion samt fordelen ved en stor rækkevidde. Hvis en komponent mangler eller skal udskiftes med tiden, finder du det passende ekstra skub hos os. Men pas på: Kontrollen og reparationen må kun foretages af en fagmand. Naturligvis kan du også købe færdige refleksionsfotoceller, der giver en problemfri montering også på steder med begrænset plads. Kontakt vores service-team, hvis du vil stille spørgsmål om indsatsområderne og -varianterne.

Hvem skal kontrollere fotocellens funktion?

Kontrol af senderen og modtageren sker ved måling af spændingen i volt. Derfor må funktionaliteten kun kontrolleres af erfarent fagpersonale.