Weidmüller Workplace Solutions

Conrad Elektronik udvider sit B2B-sortiment inden for anlægsteknik med en række innovative, tværproceslige løsninger fra Weidmüller, der sigter mod ergonomiske og økonomisk optimerede elskabskonstruktioner. Weidmüller Workplace Solutions bygger på en undersøgelse om automatisering og digitalisering af elskabskonstruktioner ("Konstruktion af elskabe 4.0") fra Institut for Styringsteknik af Værktøjsmaskiner og Produktionsfaciliteter (ISW) ved Stuttgart Universitet. 

Weidmüller har udviklet optimerede og effektive løsninger til de hovedsageligt manuelle processer inden for konstruktion af elskabe under betegnelsen "Workplace Solutions", og disse kan fremskynde processer med op til 80% samt begrænse omfanget af fejl. Det gælder først og fremmest de tidskrævende arbejdstrin inden for projektplanlægning og strømløb samt montage, kabelføring og mærkning med deres traditionelt inkonsekvente engineering-processer.

For at sikre datakonsistens understøtter Weidmüllers WPC (Weidmüller Wire Processing Center) en digital produktion via softwareværktøjer med CAE-interfaces til alle engineering-miljøer. Disse omfatter M-Print® PRO til mærkning og Weidmüller Configurator til registrering af produktionsdata. De muliggør den hurtige og pålidelige dokumentation, idriftsættelse og vedligeholdelse, da alle produktionstrin kan spores. Tilsvarende fordele findes for indkøb, arbejdsforberedelse og lagerbeholdning samt ergonomi og effektivitet på arbejdspladserne.

Tobias Sondermann, Head of Product Management & Tolls hos Weidmüller, uddyber her baggrunden for strategien: "Kunden vil ikke have enkeltstående produkter, men komplette løsninger. Vores Workplace Solutions er en win-win-situation for producenter af elskabe."

Det centrale element i Weidmüller Workplace Solutions er Wire Processing Center (WPC) til en semi-automatiseret kabelmontering, kabelføring og mærkning via de koordinerede komponenter på det mobile arbejdsbord. Disse består af en skæremaskine, afisoleringsmaskine og krympeautomat samt en termisk transferprinter og enheder til kabelføringer for kabeltromler, opstrømsanlæg eller papkasser. Via softwaren indstiller krympeautomaten sig selv til ledertværsnittet (ledertværsnit fra 0,5 mm² til 2,5 mm² (AWG 20-14) kan behandles). Der findes også et hyldesystem til forbrugsmaterialer. 

Brugeren kan visualisere sine ordrer på en 15" touchscreen. Dette bevirker, at visse ledertværsnit kan behandles uden at skifte tromler. Derudover tillader WPC også, at alle funktioner kan anvendes i et såkaldt stand-alone-mode. Skift mellem automatisk og manuel behandling er til enhver tid muligt.

Kabelmonteringsdata kan indlæses via EPLAN- eller CSV-filer, indtastes manuelt eller overføres fra planlægningssoftwaren via et internt virksomhedsnetværk eller et USB-stik. WPC tillader betjening med enkelte komponenter, og man kan når som helst udvide til den fulde konfiguration. Dette muliggør koordinering med projektbetingelserne, samtidig med at den høje produktionskvalitet opretholdes.

Weidmüllers værktøjsvogn blev udviklet ved at tage udgangspunkt i 5S- og Lean-principperne for arbejdsdesign. Hvert stykke værktøj er ergonomisk indlejret i skumindsatser. Standardværktøjet er placeret inden for rækkevidde. Værktøjer, der bruges sammen, findes i umiddelbar nærhed af hinanden. Dette reducerer adgangs- og oprydningstiden med op til 10%. Indsatserne kan markeres med Multicard-markører og QR-koder for at kontrollere, om der mangler værktøjer. Værktøjsvognen kan udvides med applikationsspecifikke maskiner og printere.

"Med Weidmüller Workplace Solutions tilbyder vi vores B2B-kunder et innovativt automatiseringssystem med stort besparelsespotentiale i konstruktionen af elskabe," forklarer Manuel Gschwend, Produktmanager hos Conrad Elektronik.