bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Ting at vide om wearables

Udtrykket wearables omfatter alle typer computerteknologi, der kan bæres på kroppen. Smart ure er en del af det. Du kan finde ud af, hvordan de fungerer, og hvilke modeller der er tilgængelige i vores guide. 

  • Hvordan fungerer wearables?

  • Populære wearables: smart ur, fitness tracker, pulsmåler

  • Fordele og ulemper ved wearables

  • Anvendelse inden for det medicinske område

  • Anvendelse i den industrielle sektor

  • Lej wearables

Du kan finde dem på venners og arbejdskollegers håndled under sport eller i hverdagen: wearables bliver stadig mere populære. Uanset om det er et smartwatch, fitness tracker, pulsmåler eller Apple Watch. Mini-computere er dog ikke kun en støtte i privatlivet, men også for mange områder inden for industri og medicin. 

Hvordan fungerer wearables?

Generelt er wearables alle computerteknologier, der kan bæres på kroppen, inklusive hovedet. Dette gør dem til en del af det, der kaldes allestedsnærværende computing. Det betyder, at computere ikke længere kun er værktøjer på det stationære skrivebord. Takket være udviklingen af små enheder, der kan installeres hvor som helst, er permanent informationsbehandling mulig overalt. Derudover er det et af de emner, der kommunikerer uafhængigt via Internettet. For eksempel videregiver de data til apps på en smartphone (Internet of Things, IoT).

Målet er at støtte mennesker og give dem information eller evalueringer. Wearables inkluderer en række forskellige enheder. For eksempel er "klassiske" emner som pacemakere eller høreapparater inkluderet. En moderne bærbar er intelligent tøj, som de små computersystemer til at spille musik eller måle aktivitet er indbygget i. Digitale briller, der viser information på en skærm på indersiden af linserne, er også en del af dette. De mest populære og allerede brugt af masserne er dog smartwatches, pulsmåler og aktivitetssporere.

Afhængigt af modellen har disse intelligente ure forskellige funktioner. Enkle versioner tæller f.eks. Dine trin eller kilometer tilbagelagt på en dag. Derudover viser mere komplekse versioner dig, når du modtager et opkald eller en besked på din smartphone.

Populære wearables: smart ur, fitness tracker, pulsmåler

Mange forskellige udtryk bruges inden for wearables. Hvorved funktioner ofte overlapper hinanden. Hvad der er rigtigt for dig, afhænger også af, hvad du vil gøre med det. I det følgende finder du forskellene og lighederne mellem smartwatch, fitness tracker og pulsmåler:

Smart ur

Smart ur

En grundlæggende egenskab ved smartwatch er den permanente Bluetooth®-Tilslutning til en mobiltelefon, som er nødvendig for at den kan fungere.
Målet med ure er at gøre skærmen på smartphonen overflødig. Ud over visningen af ure er meddelelser mulige via en ekstra vibrationsalarm. Selv små applikationer kan nu køres direkte på smarturet.

Den tilsluttede smartphone kræver, at smartwatch-producentens app overfører data. Derudover har begge enheder brug for det samme operativsystem, for eksempel Android eller en specielt udviklet til smartwatch, der er kompatibel med Android eller iOS.

De fleste smartwatches har følgende funktioner, som de transmitterer gennem datatransmission fra mobiltelefonen: tidsinformation, påmindelsesfunktioner, meddelelser fra WhatsApp og Co., push-beskeder, alarmindstillinger og afsendelse af signaler for at finde misplacerede mobiltelefoner.

Derudover er der smartwatches fra nogle producenter, der også fungerer som sportsure (inklusive fitness-smartwatches). De måler puls, puls og bevægelser. Brugeren ser evalueringerne af sine sportsaktiviteter i appen på sin mobiltelefon.

Mange modeller er også nyttige med hensyn til sundhedsmæssige aspekter. De identificerer abnormiteter såsom begyndelsen af et epileptisk anfald, hjerteproblemer og fald. Dette gør det til en værdifuld støtte til medicinske applikationer, for eksempel i pleje og støtte til ældre.

Med hensyn til batterilevetid kan de små ure ikke følge med smartphones. I gennemsnit varer de en til et par dage, før de skal til ladestationen.

 

Fitness Tracker

Der er forskellige navne på denne type bærbare: fitnessarmbånd, sundhedsarmbånd, smartband eller aktivitetssporing. Som navnene antyder, er de udelukkende beregnet til registrering (sportslige) aktiviteter og de tilsvarende sundhedsværdier. Disse kan ses enten direkte på skærmen eller i en app på din smartphone eller tablet. Permanent nærhed til mobiltelefonen er ikke nødvendig.

Målet er at motivere bæreren til at træne mere. Hvis du har nået dit daglige mål eller sat en ny rekord, roser fitness-trackeren det fantastiske resultat og fortsætter med at motivere dig. Derudover kan resultatet deles på Facebook og Co., så venner kan kommentere deres egen præstation.

For at bestemme aktivitetsværdierne har ure trintællere, accelerationssensorer, højdemåler og et gyroskop, der registrerer rotationsbevægelser. Ved hjælp af en sofistikeret algoritme beregner de for eksempel kalorieforbruget og den afstand, som brugeren tilbagelægger, fx ved jogging, cykling eller vandreture. Afhængigt af sensorernes følsomhed er måleresultatet mere eller mindre nøjagtigt. De fleste ure har også en GPS-modtager, der viser afstanden på et kort på mobiltelefonen, tablet eller notebook.

Nogle aktivitetssporere registrerer også bærerens søvnadfærd. Nogle producenter leverer også bløde manchetter for at gøre dem behagelige at have på mens de sover. Baseret på bevægelserne bestemmer enheden dyb søvn, let søvn og vågne faser og bestemmer søvnens kvalitet og varighed.
Barometre, termometre og kompasser findes også på mange enheder.

Til fitness trackers

Pulsur

Generelt er pulsmålere primært beregnet til at måle pulsen under træning. Der er forskellige varianter: Nogle pulsmålere bruger brystbånd. Men versionerne til håndleddet måler også pålideligt.

Målet er at overvåge hjerterytmen og opnå den optimale hjerterytme for den træning, der udføres. For eksempel er hjerterytmen til udholdenhedstræning anderledes end for fedtforbrænding. Det afhænger også af tidligere sportsaktiviteter. Hvis du ikke har dyrket nogen sport i lang tid, kan en pulsmåler hjælpe med at undgå overbelastning og langsomt øge din træning. Men selv professionelle atleter kan lide at bruge pulsmålerne til at øge deres præstationer trin for trin.

Moderne pulsmålere har undertiden andre funktioner. For eksempel udløser de en alarm, så snart du overskrider pulsfrekvensens målområde. Det inkluderer også en stressmåler, skridttæller, højdemåler og kalorieberegner.

 

Fordele og ulemper ved wearables 

Fordele:

Den store fordel ved et smartur er, at brugerne ikke længere skal se på deres mobiltelefoner regelmæssigt. Det er ikke nødvendigt at rodde rundt i din rygsæk eller håndtaske på udkig efter din mobiltelefon. Et iøjnefaldende blik på smartwatchen er også muligt under forretningsmøder eller middag med familien. For eksempel, hvis bærere af smartwatch modtager et presserende opkald, kan de trække deres smartphones ud. Derudover vil du aldrig gå glip af information, beskeder eller opkald. Du er altid online.

Med hensyn til deres egen egnethed er wearables velegnede til atleter, der kan lide statistik og sporing af forskellige data, eller som ønsker at professionalisere deres træning lidt. Ved hjælp af disse optagelser kan du øge din egen kondition, forbedre sovevaner og analysere dit eget helbred. Hvis det er nødvendigt, kan du gøre mere for dit helbred eller føle dig bekræftet i dine vaner.

ulempe

Hvad der er en fordel for den ene er en ulempe for den anden. Permanent tilgængelighed er ikke ønskelig for alle. Derfor er det bestemt værd at overveje, om en smartwatch er den rigtige.

Med hensyn til dataoptagelse skal brugerne også være opmærksomme på, at de smarte ure ikke kun kan skabe en omfattende bevægelsesprofil. De indsamler og gemmer også nøgledata om deres helbred.

Det kan også ske, at nogle mennesker stoler for meget på deres Smartwatch og Co. På denne måde erstatter teknologien delvist råd fra en læge eller ens egen kropsfølelse. En ting er derfor klart: Bærbare produkter er et hjælpemiddel og ikke en erstatning for regelmæssige forebyggende kontrol eller dine egne følelser.

Anvendelse inden for det medicinske område

Wearables har potentialet til at revolutionere det medicinske felt. Mange eksperter er overbeviste om dette - netop fordi dette område er midt i digitaliseringen. Ved for eksempel at overvåge hjertefrekvensen er det muligt at identificere uregelmæssigheder på et tidligt tidspunkt. Dette gælder for eksempel for inflammatoriske sygdomme, forkølelse eller borreliose. Derudover kan frekvensen af hjerterytmen indikere en forestående type 2-diabetes. Forskere forsøger i øjeblikket at finde ud af, hvilke konklusioner der kan drages af disse tests, der blev udført i mindre skala, om den daglige medicinske praksis. Især med hensyn til forbedring af behandlinger, undgå falske positive og databeskyttelse.

Sundhedsforsikringsselskaber ser en anden mulighed. Mange kan forestille sig at tilføje iført wearables til deres bonusprogram. Ideen går videre, at der er specielle takster, der inkluderer brug af en bærbar som en betingelse. På denne måde kan sundhedsforsikringer nøje følge deres kunders livsstil og få tilsvarende positive og negative konsekvenser. Om dette absolut er i kundens interesse er et spørgsmål om tvist.

Anvendelse i den industrielle sektor

Der er også mange muligheder for brug af wearables i industrien. Her ønsker virksomheder at opgradere betydeligt i løbet af de næste par år. De forventer et højere sikkerhedsniveau for deres medarbejdere, tidsbesparelser og støtte til medarbejderne i deres opgaver. Ud over intelligente briller, intelligent tøj og mobile kameraer spiller smartwatches også en vigtig rolle. Mulige scenarier er:

  • En medarbejder modtager en besked på sin smartwatch, når en maskine går i stykker. Så han kan reagere hurtigt. Hvis han har brug for hjælp, kan han trykke på smartwatch-displayet for at få en detaljeret teknisk visning eller passende evalueringer på hans med Bluetooth®Åbn den tilsluttede mobiltelefon eller tablet.
  • Monterings- og vedligeholdelsesteknikere arbejder ofte i et farligt miljø, for eksempel i smalle rør eller aksler. Ved hjælp af et smartwatch, der også overvåger puls eller andre sundhedsdata og transmitterer det til et centralt punkt, opdages der helbredsproblemer med det samme. Hvis medarbejderen ikke reagerer på kontaktforsøg, kan redningsforanstaltninger udføres hurtigt.
  • Lagermedarbejdere modtager et kort på smartwatchet, der viser, hvor varerne er, og hvilken rute der er mest effektiv. Dette sparer dig lange søgninger og unødvendigt lange rejser.

Selvfølgelig er der en risiko for, at nogle virksomheder misbruger det til at overvåge medarbejdere, for eksempel for at bestemme deres placering. Det er derfor nødvendigt at finde løsninger til databeskyttelse og overholdelse af hver medarbejders rettigheder uden at skulle give afkald på denne lovende teknologi.