bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

   

Værd at vide til vandtrykafbryder

  • Was en vandtrykafbryder?

  • Hvilke typer og typer af vandtryk-kontakter findes der?

  • Købekriterier for vandtrykafbryder - hvad kommer det an på?

  • Vores praktisk tip

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om vandtrykomkoblere

  • Facit: På den måde køber du den passende trykafbryder til vand

Was en vandtrykafbryder?

En vandtrykafbryder ligner i funktionelt henseende i princippet en almindelig trykafbryder for luft, som tænder og slukker en kompressor - alt efter tryk i trykkedlen. En trykafbryder til vand klarer i grunden det samme, men til medium vand, og er konstruktionsmæssigt specielt designet til det.

Trykkontakten registrerer med en mekanisk eller elektronisk sensorik det aktuelle tryk. Hvis den overskrider det ønskede tryk, slår pumpestyringen pumpen fra. Hvis det pågældende indkoblingstryk underskrides, lukkes de elektriske kontakter, og pumpen starter igen. Disse processer kan enten udføres rent mekanisk ved direkte aktivering af kontaktkontakterne via en deformerbar trykmembran eller elektronisk via en tryktransducer og en styreelektronik.

Vandtrykafbryder anvendes som trykregulator til styring af havevandingsautomater, have- og cisterner, dykpumper og andre vandpumper. De egner sig også til at opgradere en eksisterende pumpe til vandværket, ideelt set i forbindelse med en trykkedel eller en trykbeholder.

 

Hvilke typer og typer af vandtryk-kontakter findes der?

Som udgangspunkt skelner man mellem mekaniske trykkontakter og dem, der fungerer elektronisk. Mens mekaniske trykkontakter har den fordel, at de ikke har brug for egen strømforsyning til drift, giver de med elektronisk styring ofte nyttige ekstra- og komfortfunktioner.

I byggestandene skelner man mellem varianter med en tryktilslutning og varianter, der har to tilslutninger og monteres i vandløbsstien.

 

Købekriterier for vandtrykafbryder - hvad kommer det an på?

Styresystem med manometer

Trykkontakten anvendes med forskellige tilslutninger til forskellige formål. Dens reguleringsområde rækker fra tryk på under 1 bar til 12 bar. Trykkedlen har ofte allerede en skruetilslutning til trykkontakt, der er lukket med en indkraget blindprop.

Dette er ofte tilfældet ved husvandværk. Gevindbetegnelsen og det maksimalt tilladte driftstryk i bar kan tages ud af de tekniske data.

Trykområdet skal så vidt muligt indstilles for at kunne tilpasse vandtrykket til forskellige krav. Til et vandværk er det eksempelvis nok at udskrive fra 2 bar til maks. 4 bar, men det er nødvendigt at overvinde større højdeforskelle eller lange transportstrækninger, det er nødvendigt med kraftige pumper og tilsvarende højere tryk i området fra 5 bar til delvist over 10 bar.

Hvis der ofte er brug for forskellige tryk, er en elektronisk trykkontakt en fordel. De skifter ikke kun meget præcist, men giver også mulighed for nem og hurtig indstilling af ind- og frakoblingstryk.

På den måde kan der foretages en ideel tilpasning til et eksisterende eller opbyggende vandværk.

 

Vores praktisk tip

Vandtrykafbryder er kun egnet til et enkelt flydende medium, nemlig vand. Det betyder, at du har brug for særligt egnet trykkobling af vandet til rent ferskvand, til saltvand eller andre aggressive medier. Til en fejlfri drift og en lang levetid bør der så vidt muligt anvendes et forfilter. Denne filtrerer partikler som sandkorn eller rust fra vandet og beskytter både trykkontakten og pumpen mod beskadigelse.

 

FAQ - ofte stillede spørgsmål om vandtrykomkoblere

Kan en vandtrykafbryder undtagelsesvis og kortvarigt også anvendes til andre væsker?

Kabinet, pakninger og tryk-sensorer er konstrueret til kontakt og viskositet af konventionelle, ikke-korrosive vand. Andre væsker kan forårsage funktionsfejl eller beskadige trykkontakten irreparabelt. Ved brændbare væsker er der desuden eksplosionsfare.

Min mekaniske trykafbryder fungerer ikke længere, kan Ich selv reparere den?

Ud over indstillingerne for tænd- og sluktryk i henhold til betjeningsvejledningen er der ingen indstillings- eller reparationsarbejder i enhedsudstyr, som brugeren skal udføre. Skruefjederen på trykmembranen står under meget stærk forspænding, et forkert håndtag kan medføre alvorlige kvæstelser. Lad derfor kun reparationer udføre af producentens service.

Was an was an was an was an was an

Et vandværk består af en kombination af pumpe, trykafbryder og en beholder. Denne beholder er udstyret med en membran inde i beholderen og er delvis fyldt med luft for at kunne stille et lagertryk til rådighed og for at undgå hyppig ind- og udkobling af pumpen, når der kun er ringe vandindvinding. Et vandvandværk tillader brug af regnvand eller, hvis det er tilladt, også grundvand til sprinklernings- og rengøringsformål.

 

Facit: På den måde køber du den passende trykafbryder til vand

Det maks. tilladte driftnominelt tryk skal altid være højere end det største vandtryk, der forventes, dvs. det tryk, som pumpen højst kan opbygge. Hvis pumpen eksempelvis maks. yder 6 bar, skal trykkontakten også være konstrueret til maks. 6 bar (endnu bedre).

Hvis tørløbsbeskyttelse til pumpen er nødvendig, kan den anvendes til elektronisk trykkontakt med tilsvarende funktionalitet. Derudover er trykområdet vigtigt, dvs. indstillingsområdet fra ønsket starttryk til frakoblingstryk.

Skal trykkontakten ikke kun anvendes i huset, men også i haven, skal man være opmærksom på de tilsvarende egnethed (beskyttelsesklasse). En kontakt er praktisk, hvis pumpens strømkreds ikke allerede kan tændes separat.   

Til fleksibel anvendelse, hvis forskellige pumper ofte skal tilsluttes, eller hvis der ønskes mobil anvendelse, er trykklare trykkontakter til nem tilslutning til en 230 V-stikdåse praktisk.  

Især i forbindelse med et vandværk er en eksisterende lækagedetektion fordelagtig. Den beskytter vandværket mod permanente koblingsprocesser i kort rækkefølge, når en vandhane ikke er helt lukket, og signalerer, hvis en læk forekommer ved vandværket.