bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Interessante fakta om termometre, hygrometre og barometre

 

Termometre, hygrometre og barometre bruges til at bestemme temperatur, luftfugtighed og lufttryk. De er blandt de vigtigste måleinstrumenter til vejrobservationer og bruges i mange andre områder. Du kan finde ud af nøjagtigt, hvad der adskiller måleenhederne, og hvad der er vigtigt, når du køber dem i vores guide.

  • Hvad er termometre, hygrometre og barometre?

  • Analoge og digitale termometre, hygrometre og barometre

  • Termometre, hygrometre og barometre i vejrstationer

  • Købskriterier for termometre, hygrometre og barometre - hvad er vigtigt?

  • Vores praktiske tip: Installer termohygrometer korrekt

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om termometre, hygrometre og barometre

Hvad er termometre, hygrometre og 

Barometer

Termometre, hygrometre og barometre bruges til forskellige måleopgaver. Mens termometre bruges til at måle temperaturen på væsker, gasser eller legemer, bruges hygrometre til at bestemme den relative fugtighed i luften. Barometre måler på den anden side lufttrykket. Anvendelsesområderne for termometre, hygrometre og barometre er forskellige. De bruges inden for industri, håndværk og videnskab, men også i private husholdninger. Hygrometre bruges for eksempel i konstruktionen til regelmæssigt at måle fugtigheden, fordi fugtig rumluft er direkte relateret til skimmelvækst. Barometre bruges inden for luftfart, forsendelse og minedrift. Anvendelsesområdet for termometre er sandsynligvis det største. Fra badetermometre til kliniske termometre er der en hel række forskellige versioner af termometre, der er egnede til forskellige anvendelsesområder.

Analoge og digitale termometre, hygrometre og barometre

Termometre, hygrometre og barometre er tilgængelige i analoge og digitale versioner og er forskellige i overensstemmelse med deres driftsform. På en måde fungerer de digitale modeller alle på samme måde: de har sensorer og en elektronisk enhed, der modtager dataene. Den anvendte sensortype afhænger af måleenheden og formålet.
I analog form fungerer termometre, barometre og hygrometre hver på forskellig vis. Analoge termometre måler for eksempel temperaturen baseret på den termiske ekspansion af væsker eller bimetalstrimler. Can-barometre er et eksempel på analoge barometre. Som navnet antyder består de af en næsten tom kasse (normalt lavet af metal) og en markør, der er knyttet til en spændt fjeder. Når lufttrykket stiger, komprimeres dåsen, hvilket skaber tryk på fjederen. Dette får måleviseren til at bevæge sig.

Analoge hygrometre måler blandt andet fugtigheden i luften ved hjælp af hår. Sådanne design benævnes også hårhigrometre. De drager fordel af det faktum, at hår udvides eller trækker sig sammen afhængigt af fugtighedsniveauet. Jo mere fugt i luften, jo længere er håret. Ændringen overføres til en markør via et håndtagssystem, der angiver den tilsvarende værdi på et urskive.
Termometre, hygrometre og barometre er også tilgængelige som måleudstyr til kombination. Et eksempel på dette er termo-hygrometre (termometer-hygrometre), som måler luftens temperatur og fugtighed på samme tid. De viser sig at være nyttige, når indeklimaet skal kontrolleres og bruges i biblioteker og museer, men også inden for gartneri og transport. Termohygrometre såvel som individuelle måleinstrumenter er tilgængelige som analoge og digitale versioner. Hvis du er interesseret i et elektronisk termo-hygrometer, men ikke ønsker at lægge kabler til datatransmission mellem de udvendige sensorer og modtageren, kan du vælge et radiotermo-hygrometer, der sender de målte værdier via radiosignal til modtageren.

Termometre, hygrometre og barometre i vejrstationer

Termometre, barometre og hygrometre er en vigtig del af vejrstationer. De giver måleresultater, med hvilke udsagn om det aktuelle vejr og vejrprognoser kan afgives. Temperatur, fugtighed og lufttryk hænger sammen og bestemmer klimaet. For eksempel skaber et højt fugtighedsniveau og en høj lufttemperatur luftfugtighed. Vejrudsigter er baseret på information om luftfugtighed og lufttryk. Hvis den relative luftfugtighed og lufttryk ændrer sig, er en vejrændring nært forestående. Som en grov tommelfingerregel forbedres vejret med stigende lufttryk og forværres med faldende lufttryk.

I princippet er en vejrstation kun andet end en kombination af forskellige måleinstrumenter. Ud over termometre, barometre og hygrometre inkluderer dette også regn- og vindmålere, som normalt er fastgjort som eksterne sensorer. Vejrstationer til hjemmebrug er langt fra lige så omfattende udstyret som de store installationer, der er anbragt i vejrhytter og bruges for eksempel af den tyske vejrservice til vejrovervågning. Det er snarere kompakte modeller, der ikke tager meget plads og tilbydes til brug udendørs og indendørs. Udendørs vejrstationer består for det meste af robuste materialer som rustfrit stål og aluminium, mens indendørsmodeller ofte er lavet af træ. Foruden træ bruges også materialer som glas, metal eller skifer.
Der kan sondres mellem analoge vejrstationer og digitale vejrstationer. Analoge vejrstationer kræver ikke batterier eller andre strømkilder til at fungere, så de fortsætter med at arbejde i tilfælde af strømafbrydelse. Ulempen er imidlertid, at analoge vejrstationer skal underkastes regelmæssig kalibrering. Nogle fabrikanter anbefaler fire kalibreringer om året, dvs. hvert kvartal. Derudover er analoge vejrstationer vanskelige at læse og fortolke for lægfolk. Digitale vejrstationer tilbyder mere komfort i denne henseende. De er normalt designet mere omfattende med hensyn til udstyr og funktioner. Som regel er digitale vejrstationer udstyret med en LC-skærm, hvorpå data let kan læses, selv uden forudgående meteorologisk viden. Mange modeller arbejder også med piktogrammer (sky med dråber, sol osv.), Der gør det lettere at fortolke de målte værdier. Et radiour er også integreret i mange tilfælde. Digitale vejrstationer består af en modtager, der kan installeres i huset og en udendørs sensor, der permanent måler. De optagne data sendes fra den udendørs sensor til modtageren enten via kabel eller via radio.

Købskriterier for termometre, hygrometre og barometre - hvad er vigtigt?

 Først og fremmest skal termometre, hygrometre og barometre levere pålidelige og præcise målte værdier. I denne sammenhæng er det vigtigt at vælge en måleenhed, der eksplicit er skræddersyet til den respektive applikation. Det gør en forskel, om du måler jordtemperaturen i haven med et klinisk termometer eller med et specielt jordtermometer. Tænk over, hvilken måleopgave den (kombinerede) måleenhed skal udføre, og vælg en model, der er bedst egnet til det.

Designtypen - digital eller analog - spiller også en rolle ved køb og bør tilpasses anvendelsesområdet, dit videniveau og individuelle krav. Hvis du regelmæssigt udfører målinger og ønsker at registrere de registrerede værdier, skal du vælge en digital kvalitetsmålerenhed i høj kvalitet og overveje at købe en datalogger, hvis en ikke er inkluderet i leveringsomfanget. Måledata kan gemmes på dem, så de senere kan bruges til analyseformål. Hvis du på den anden side leder efter en måleenhed til hjemmebrug, skal du vælge den mest enkle enhed med basale funktioner. Til din orientering: Analoge termometre er normalt meget lette at bruge og læse. For at være i stand til at bestemme værdierne for analoge hygrometre og barometre kræves undertiden forudgående viden.
Monterings- og fastgørelsesmuligheder bør også overvejes. Der er termometre, barometre og hygrometre, der er designet som bord- eller vægindretninger (nogle gange endda vægure), men også dem, der kan fastgøres direkte til vinduet. Trådløse eller WLAN-kompatible og batteridrevne måleenheder viser sig at være praktiske, hvis flere sensorer skal monteres fleksibelt forskellige steder.

Vores praktiske tip: Installer termohygrometer korrekt

Termohygrometre er meget velegnede til at måle indeklimaet, men de skal placeres på det rigtige sted for at give pålidelige værdier. I princippet bør termohygrometre ikke fastgøres for tæt på kulde, varme og vanddamp. Disse inkluderer vinduer og udvendige vægge, varmeapparater, kogeplader og pc'er samt tørretumbler og badeværelser. De skal ikke udsættes for direkte sollys, men de skal heller ikke være skjult bag gardiner, men skal placeres så frit som muligt i rummet.

FAQ - ofte stillede spørgsmål om termometre, hygrometre og barometre

Hvad er relativ fugtighed?

Den relative fugtighed angiver, hvilken procentdel af den maksimale mulige mængde vanddamp der er i luften. Den beskriver derfor forholdet mellem det faktisk indeholdte og det maksimale mulige vanddampindhold. Den absolutte fugtighed angiver imidlertid, hvor mange gram vand en kubikmeter luft indeholder (g / m³). 

I hvilke enheder måler termometre, barometre og hygrometre?

Termometre giver hovedsageligt temperaturen i grader Celsius (°C) og / eller Fahrenheit (F), barometre måler normalt lufttryk i millibars (mbar). Nogle enheder bruger stadig den forældede Torr-enhed. Den relative fugtighed er angivet i procent (%).

Hvad er det ideelle indeklima?

Rumklimaet bestemmes stort set af temperaturen og luftfugtigheden. Indendørs temperaturer mellem 20 og 23 gælder i huset og lejligheden°C som optimal, hvor det her spiller en rolle, hvilket rum specifikt er bekymret. I soveværelset kan det for eksempel være lidt køligere. Her er indetemperaturer fra 17 til 20°C følte sig ofte behagelig. For fugtig luft bør undgås i lukkede rum samt for tør luft. En relativ luftfugtighed på 40 til 60% er ideel i opholds- og rekreationsrum såsom børne-, arbejds- eller opholdsrum. I køkkenet og badeværelset, hvor den omgivende luft indeholder mere vanddamp gennem madlavning, brusebad og badning, er værdierne 50 til 60 eller 70% optimale. Det samme gælder kældre.