bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Leder du efter en svejsemaskine? Når du skal købe en god svejsemaskine, kræver det en vis forberedelse, da der findes forskellige typer udstyr på markedet. Leder du efter en bærbar budgetmodel, der for eksempel kan anvendes til cyklen? Eller vil du købe en alsidig stationær svejsemaskine til dit professionelle værksted? Valget afhænger af de metalltyper, du vil sammensvejse, deres tykkelse og den tilsigtede konstruktion. Bærbarhed, konfigurerbare funktioner og fleksibilitet i svejsemetoden spiller også en rolle i mange tilfælde. Lad dig overraske af vores omfattende sortiment af svejsemaskiner til ethvert formål og ethvert budget.

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Alt omkring svejseapparatet: Forskellige modeller til individuelle krav

Svejseudstyr kan anvendes til mange formål, når det handler om at forbinde metalliske materialer med hinanden permanent, stabilt og belastbart gennem Varme. Med et svejseapparat kan du lave svejsede dele af stål og andre metaltyper og udføre reparationer, for eksempel i biler.

 • Til hvilket du kan anvende et svejseapparat

 • Hvordan fungerer et svejseapparat?

 • Hvad er der brug for til svejsning?

 • Hvilke svejseapparater findes?

 • Tag hensyn til arbejdsforholdene ved valg af svejseapparater

 • Tips til valg af en svejseenhed

 • Sådan arbejder du med dit nye svejseapparat

 

Til hvilket du kan anvende et svejseapparat

Punktsvejseanlæg

Svejsning med et svejseapparat er en populær proces til at samle emner af samme metal og til dels også af plast gennem Varme og tryk. Svejsningsprocessen forbinder delene med hinanden på en sådan måde, at de kun kan adskilles med andet værktøj og/eller stor kraft- eller varmepåvirkning. Eksperter taler derfor i svejsning også om en uløselig, sammenhængende sammenkoblingstype med (sammen)fugning.

Den ekstreme holdbarhed, også under højeste belastning, gør svejsning i maskinbygning, metalbygning, stålbygning, skibsbygning, motorbygning, rørledningsbygning, brobygning, i smedeanlæg og mange andre områder til den foretrukne forbindelsesvej. I modsætning til de dele, der er sammenbundet med skruer, nitter eller bolte, kan svejsesømme kun løsnes ved at ødelægge komponenterne.

Med dit eget svejseapparat kan du svejse derhjemme eller i din drift. Når du vil forbinde to dele af samme metal, som ikke kan adskilles, er et svejseapparat det egnede værktøj. Svejsning kan anvendes til mange metaller, der er almindeligt anvendte både privat og erhvervsmæssigt, såsom ulegeret stål, jern, legeret ståltyper, kobber, bronze, messing, zink, rustfrit stål, letmetaller som aluminium og aluminiumlegeringer, plader og tynde plader. Et svejseapparat egner sig dermed til brugere, der gerne vil betjene sig af håndværk, reparere eller designe noget.

Moderne svejseapparater udmærker sig ved en enkel håndtering, hurtig ibrugtagning og høje sikkerhedsstandarder. De vigtigste producenter af svejseapparater og svejseteknik er gys, Einhell, Elektronaix, Greggersen, Lorch, TECHNOLIT, TELWIN og Trafimet.

 

Hvordan fungerer et svejseapparat?

Svejsetilbehør

Svejsning af metaller med et svejseapparat er baseret på princippet om smeltesvejsningen. Emnerne samles ved hjælp af varmetilførsel, idet der anvendes forskellige varmeproduktionsprocedurer, oftest på basis af gasser og/eller elektrisk energi. Udefra tilført energi omsætter svejseapparat til punktuel varmeenergi. 

Varmen smelter begge hverdage ved forbindelsesstederne. De fleste svejseapparater anvender smeltende ekstra materialer i form af stave eller tråde. Svejsefodens stivhed ved afkøling skaber den ønskede forbindelse.

Svejseudstyr er meget alsidigt: Det giver mulighed for at fremstille punktvise svejsesømme, f.eks. til at hævle plader – og svejsesømme, som de producerer ved at føre svejsningen langs metaldelene. Ud over et godt svejseapparat er det nødvendigt med en smule øvelse, indtil svejsesømme sidder sådan, som du forestiller dig det.

Ud over materialesøgende sammenføjning af komponenter findes der også svejseapparater som plasmaskærer for at skille genstande af metal ud i flere dele.

 

Hvad er der brug for til svejsning?

Svejsetilbehør

Til svejsning af alle slags metaller har du brug for et svejseapparat - også kaldet svejsemaskine, passende forbrugsmateriale som svejseelektroder, gas og svejsetråd samt et personligt beskyttelsesudstyr. Afhængigt af den anvendte svejsemetode har du normalt brug for en slakkehammer, svejseskillemiddel, strømdyser eller gasdyser, rismasstestere, kontaktrør og stelklemmer. Skruetvinger anbefales desuden til fastgørelse af emner under svejsningsprocessen.

Ved fremstilling af svejseforbindelser er det vigtigt at forberede svejsesøm og at følge svejsestedet. Derfor egner slibemaskiner sig som vinkelsliber samt skære- og skrubskiver til metaller, file og trådbørster. Til svejsning af små dele er et ildfast arbejdsbord, der kan indstilles i højden, eller en arbejdsbænk med skruestik.

 
 

Hvilke svejseapparater findes?

Der findes flere typer svejseprocesser, så du kan vælge mellem forskellige svejseapparater. De mest almindelige svejsemetoder til stål inden for hobbyområdet, håndværk, bygning og industri er elektrosvejsning og beskyttelsesgas-svejsning.

Hvilken enhed der er den rigtige til dig, afhænger af de materialer, du ønsker at bearbejde, og det anvendelsessted, hvor du skal svejse. Forestil dig, hvilken type metal og hvilken materialetykkelse du først og fremmest vil forarbejde.

Elektrode-svejseapparat

Et elektrode-svejseapparat eller lysbue-svejseapparat er baseret på den billigste og forholdsvis nemmeste metode til at svejse metaldele sammen. Elektrodediameter/-svejseudstyr arbejder med to polakker: Den ene klemmes fast på et blankt sted på emnet, den anden er forbundet med en stavelektrode (MMA), der føres ud af svejseren ved nærpunktet. Derved opstår der en elektrisk lysbue, som brænder elektroden ud under høj temperatur. Indhylningen danner en beskyttende gasklokke og et slaglag på den svejsesøm, som afskærmer materialet fra ydre påvirkninger.

Elektrode-svejsning

Elektroden (MMA) fungerer selv som ekstra materiale. De fås i mange udførelser med forskellig længde og indkapsling afhængigt af anvendelsesområde og emne. Slaggen fjernes, efter at smeltebaden er kold.

Inverter-svejseudstyr arbejder med en svejseinverter. Den omdanner præcist netstrømmen til svejsestrøm. Inverter-svejseapparater har særligt gode svejseegenskaber og er derfor egnet til mange elektrodevarianter.

Komponenter til elektrodesepareret svejseudstyr: 1. Stavelektrode 2. Indhylning 3. Kernestang 4. Gas/slagger 5. Lysbue 6. Smeltede zone 7. arbejdsemne;

Mig-MAG-svejseapparat (beskyttelsesgassvejseapparat)

Beskyttelsesgasapparater adskiller sig fra hinanden med hensyn til den type gas, de anvender, i metal-aktive svejseapparater – kort MAG-svejseudstyr – og metal-inert gas-svejseudstyr – kort sagt MIG-svejseapparater.

Mig-MAG-svejsning

Ved mig-MAG-metoden brænder den elektriske lysbue mellem den smeltende svejsetråd, der automatisk tilføres gennem apparatet, som elektrode og emnet. En separat indrømmet svejsegas beskytter lysbuen og svejsezonen mod adgang af luft udefra. Beskyttelsesgas og svejsetråd tilpasses til det grundmateriale, der skal forarbejdes. Mig-svejseapparater bruger ofte argon, helium eller en blandet gas. TIL MAG-svejsning med aktive gasser er en gasblanding af argon, kuldioxid og oxygen almindelig. Fyldetråd-svejseapparater arbejder desuden med en fyldt tråd for at stabilisere buen.

Mig/MAG-svejsning giver en række fordele, som gør denne svejseteknik til den mest anvendte svejsemetode i dag. Den store svejsehastighed, det minimale efterarbejde og den lave forsinkelse sørger for høj effektivitet. Svejsessømmene, de gode egenskaber ved tynde plader og den enkle og sikre håndtering af mig/MAG-svejseapparater i stål, aluminium og rustfrit stål gør processen universel.

Komponenter til en mig-MAG-svejseanordning: 1. Beskyttelsesgasdyser 2. Strømdyse 3. Elektrode 4. Beskyttelsesgas 5. Lysbue 6. Smeltede zone 7. arbejdsemne;

 

Mig-loddesvamp

Mig-loddesvamp

Mig-loddesvamp er en hårdloddeproces og anvendes især ved forarbejdning af galvaniserede fine plader. Det elektriske lysbue brænder mellem den smeltende, kontinuerligt tilførte loddeelektrode og emnet. Den godkendte beskyttelsesgas beskytter lysbuen og den flydende lod mod påvirkningerne af den omgivende luft. Takket være den lavere smeltetemperatur for loddetråden sammenlignet med mig/MAG-svejsning, opstår der kun en minimal zinkkabrand inden for området direkte loddetone. Den lave varmetilførsel reducerer forsinkelsen, selv ved tynde plader.

Komponenter til en mig-loddesvamp: 1. Beskyttelsesgasdyser 2. Strømdyse 3. Lodde-elektrode 4. Beskyttelsesgas 5. Lysbue 6. Loddegods 7 arbejdsemne;

WIG-svejseapparat

WIG-svejsning

Ved WIG-svejsning – den korte WIG-svejsning står for wolfram-Inert-gas - brænder den elektriske lysbue mellem den ikke smeltende Wolfram-elektrode og emnet. Lysbuen ved WIG-svejsning er intensiv og kan nemt føres. Tilført argon-beskyttelsesgas beskytter lysbuen og svejsezonen mod adgang af omgivende luft. Om nødvendigt tilsættes ekstramateriale manuelt eller ved hjælp af koldtrådtilførsel.

Fordelene ved WIG-svejsning er enkel at håndtere, da der kun lidt røg og næsten ikke snavs. Således har svejser et godt udsyn til svejseområdet og kan arbejde præcist. Den smalle svejsningszone, bortfaldet af flusmidler og den sprøjefri lysbue sørger for præcise sømme uden slaggetilslutninger, så man ofte skal undvære efterbehandling.

Komponenter til en mig-loddesvamp: 1. Gasdyse 2. Wolfram-elektrode 3. Beskyttelsesgas 4. Lysbue 5. Smeltede zone 6. arbejdsemne;

 

Plasmaskæreapparater

Med plasmaskæreprocessen kan stål, rustfrit stål, aluminium, kobber, støbejern, messing og andre metaller skæres. Ved plasmaskæring eller plasmabrænding opstår det elektriske lysbue mellem den ikke smeltende elektrode og emnet.

Plasma-skær

Med en dyse tilføres trykluft og sjældent også beskyttelsesgasser. I brænderen opstår der en stærkt opvarmet gas med højt energiindhold, som blæses udad af dysen og derved ioniserer luften. Ioniseringen gør luften ledende og opretter en ledende forbindelse til arbejdsemnet. Den ioniserede gas, som overfører lysbuen til emnet, kaldes plasma. Plasmalatoverens høje energitæthed medfører en høj skærehastighed.

Komponenter til plasmaskæreudstyr: 1. Elektrode 2. Skæregas 3. Kølegas 4. Plasmadyse 5. Plasmaletidbue 6. arbejdsemne;

Svejseudstyr
 

Tag hensyn til arbejdsforholdene ved valg af svejseapparater

Før købet skal du overveje, om du også vil bruge apparatet udendørs eller kun i lukkede rum. Elektrode-svejseapparater arbejder med en vindufølsom elektrode, som du også kan svejse i det fri med. Derimod er beskyttelsesgas-svejseapparater vindfølsomt og først og fremmest beregnet til indendørs brug. Vinden blæser ellers beskyttelsesgassen væk fra svejsestedet, som derved ikke længere beskyttes mod oxidering.

 

Tips til valg af en svejseenhed

De følgende tips hjælper dig med at vælge en svejseenhed, der er skræddersyet til dine formål.

 • Effektiv arbejdstid: Jo højere en enheds effektive arbejdstid, der er angivet i produktbeskrivelsen, desto længere kan du tie om stykke.
 •  Ventilation: Sørg for, at dit nye svejseapparat har en integreret ventilation, hvis det er muligt. Ventilatoren transporterer den opståede Varme bedre og sørger for en lang brugstid uden afbrydelse.
 • Termooverbelastningsbeskyttelse: En indbygget termosikring forhindrer overophedning af svejseapparatet. Hvis temperaturgrænsen overskrides, slukker apparatet midlertidigt for indledningen af en kølefase.
 • Multiskala eller trinløs svejsestrømsregulering: Med denne praktiske funktion kan du indstille svejsestrømmen, der passer til den planlagte opgave, efter behov. På den måde kan apparatet kompromisløst rettes til dit projekt.
 • Mobilitet: Planlægger du hovedsageligt svejsearbejde på et sted, eller skal dit nye svejseapparat være mobilt? Ud over standmodeller findes der også lette, mere kompakte udformninger, der er nemmere at transportere.
 • Tænk på forbrugsmaterialer: Bestil sammen med dit nye svejseapparat bedst et grundudstyr til svejseapparater-tilbehør. Så har du alt sammen lige fra starten, så du kan begynde at svejsning med det samme.

Sådan arbejder du med dit nye svejseapparat

Før du går i gang, skal du rengøre emnerne og lægge dine personlige værnemidler på.

 • Fjern snavs: Fjern snavs, støv, lak, fedt og fremmedlegemer fra komponenterne. Fastgør om nødvendigt emnerne på et passende, ikke-brændbart underlag.
 • Ryd arbejdsområdet: Fjern alle brændbare og let antændelige materialer fra arbejdsområdet, da de ved brug kan sprøjte gnister.
 • Sørg for ventilation: Vær opmærksom på en meget god ventilation ved svejsning i lukkede rum. Ved svejsning opstår der sundhedsskadelige dampe, gasser og støv, og arbejdsmiljøet skal derfor altid være tilstrækkeligt ventileret.
 • Bær beskyttelsestøj: Ved svejsning kan Varme, gnister, lyse lysbuer og UV-stråler bringe din sundhed i fare. Bær derfor altid passende beskyttelsestøj ved siden af et tøj, der dækker kroppen helt. Personlige værnemidler ved svejsning omfatter en svejseplade med beskyttende glas eller en håndskilt med beskyttelsesglas, svejsehandsker af læder og arbejdssko. Kontroller indimellem, at alle huddele er dækket.
 • Beskyttelse af stilk: Selv kolleger, medarbejdere og tilskuere, som iagttager svejsningen, må ikke se på svejsestedet og lysbuen uden en øjenbeskyttelse.
 • Foretag efterfølgende kontrol: Kontroller arbejdsområdet efter afslutningen af svejsearbejdet, for at udelukke en efterfølgende brandrisiko.