bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Leder du efter en trinmotor til dit projekt? Se vores omfattende sortiment af trinmotorer, og læs nedenfor, hvad du skal være ekstra opmærksom på inden købet.

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om stepper motorer

  • Hvad er trinmotorer?

  • Hvor bruges motorerne?

  • Sådan fungerer stepmotorerne

  • Hvordan adskiller strukturen på de forskellige drev?

  • Hvad du skal være opmærksom på, når du køber trinmotorer

  • Vores praktiske tip

  • KONKLUSION

 

Hvad er trinmotorer?

Illustration: Firkantede steppermotorer med steppere i forskellige størrelser

Trinmotorer er elektriske drev, med hvilke det er muligt at bevæge akslen gennem rotoren med en meget specifik vinkel.

I modsætning til f.eks. Roterende motorer har motorerne, også kendt som steppere, ikke kun muligheden for at bevæge de tilsluttede elementer, men også at lade dem forblive i en bestemt position.

Det særlige ved trinmotorer er, at der ikke kræves yderligere komponenter, såsom kodere eller sensorer, for at placere skaftet. Din positionsbestemmelse er allerede en integreret del af motoren.
Dette gør det meget lettere at bruge end en kombination af en motor og en positionssender.

 

Hvor bruges motorerne?

Trinmotorer bruges, hvor roterende bevægelser med små trinvinkler og præcis positionering er nødvendige. I robotter, for eksempel, sikrer de præcis bevægelse under pick-and-place-opgaver, da de tillader den nødvendige fine kontrol. Desuden kan de takket være deres pålidelighed og præcise positionering også findes på et stort antal andre områder: håndværk og værktøjsmaskiner er lige så vigtige som brugen i automatisering, medicinsk eller kontrolteknologi.

 

Sådan fungerer motorerne

Trinmotorer findes i forskellige versioner, men de har alle en 

har en lignende funktionalitet:

Der er motvilje og permanentmagnetmotorer eller en kombination af begge, den hybride trinmotor. Det grundlæggende driftsprincip er imidlertid det samme for alle.

Den interne, bevægelige rotor drives af et stort antal forskelligt skiftede spoler (1a til 2b) i den eksterne stator.

Viklingerne, der forsynes med strøm efter hinanden, genererer på hinanden følgende magnetfelter, der i sidste ende stimulerer rotorens bevægelse eller tillader rotoren at forblive nøjagtigt i en bestemt vinkel.

Figur: Forenklet gengivelse af, hvordan en trinmotor fungerer

 

Hvordan adskiller strukturen på de forskellige drev?

Rotoren i modstandsstegsmotoren består af en tandet blødt jernkern. Motorerne er relativt billige, har en nøjagtig trinvinkel og er egnede til højere hastigheder, men de har kun et relativt lille drejningsmoment.

Permanente magnettrinmotorer udgør næsten det modsatte. De har en cylindrisk, radialmagnetiseret permanent magnet som en rotor. Dette betyder, at opløsningen af trinvinklen er større, fordi færre spoler kan installeres, men motorerne har et højt drejningsmoment.

Hybride trinmotorer kombinerer fordelene ved de to ovennævnte drev. Her er rotoren dannet af en aksial permanentmagnet med tandede hætter, der er forskudt fra hinanden, så nord- og sydpolene skifter (se grafik ovenfor). Takket være dette design opnår de høje drejningsmomenter i små og præcise trinvinkler.

 

Hvad du skal være opmærksom på, når du køber trinmotorer

Ud over de beskrevne fordele og forskelle ved de enkelte motorvarianter er der en række andre funktioner, som du skal overveje, når du køber:

Styring / styringsteknologi

Trinmotorer kan bruge en unipolær eller bipolær kontrolteknologi. Dette påvirker forskellige aspekter, såsom motorens hastighed eller tilslutning. Afhængigt af kredsløbet kan bipolære trinnmotorer generere højere hastigheder og muliggøre et højere drejningsmoment ved lave hastigheder end unipolære motorer. De stiller imidlertid også større krav til den respektive strømforsyning og er mere komplicerede at tilslutte.

Nøjagtighed

Nøjagtigheden af drevene afhænger af antallet af trin pr. Fuldstændig omdrejning. Antallet af trin er normalt mellem 24 og 200 trin, men der er nu også motorer med højere antal. Antallet af trin er direkte knyttet til trinvinklen: For 200 trin er dette for eksempel 1,8 grader. Dette kan også fremsætte udsagn om motorens nøjagtighed.

Statisk moment: /

Holdemomentet giver information om det øjeblik, hvor motoren kan indlæses, når den står stille. Holdemomentet er derfor en af de vigtigste nøgletal, da det skal tages i betragtning både til senere brug og til sikker idriftsættelse.

Beskyttelsesklasse

Graden af motorbeskyttelse giver information om anvendelsesområder, som miljøpåvirkningen af drevet senere er egnet til. Grad af beskyttelse specificeres normalt i henhold til den internationale IP-standard.

 
 

Praktisk tip: Integrerede kontroller

Trinmotorer er nogle gange allerede tilgængelige med integrerede styreelementer, såsom kodere til at kontrollere de udførte trin. Disse kan være et værdifuldt alternativ eller en tilføjelse inden for området Computerized Numerical Control (CNC), især til automatiseringsprocesser. Hvis du vælger et produkt med kontrol, skal du være opmærksom på de korrekte grænseflader.

 

KONKLUSION

Trinmotorer tilbyder enkle og pålidelige løsninger til alle kommende positioneringsopgaver. Med de oplysninger, der er præsenteret her, er det også muligt for dig at finde det rigtige produkt til din ansøgning.