bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Robotstøvsugere: Praktiske rengøringsdjævler til hjemmet og kontoret

Støvsugerrobot
 • Hvordan fungerer en robot-hoover?

 • Fordele og ulemper ved vakuumrobotten

 • Købskriterier: hvilken vakuumrobot passer mig?

 • Tilbehør til støvsugerrobotter

 • Konklusion: Hvad er vakuumrobotter gode til?

 
 

Hvordan fungerer en robot-hoover?


De er blandt de første servicrobotter, der findes i mange rum, både privat og i erhvervslivet. Støvsugerobotter, også kendt som støvsugerrobotter eller støvsugerrobotter, er en god tilføjelse til cylinderstøvsugeren. De kører uafhængigt som små UFO'er over gulvet og renser værelserne selv i fravær af beboere eller ansatte.

Hvordan konstrueres vakuumrobotter?

Robotstøvsuger nedenfra

Producenterne producerer vakuumrobotter med et rundt design eller i D-form. Uanset form: Enhederne er designet på en sådan måde, at de let kan passere mellem stolbenene. Robotterne kan normalt også støvsuge under sofaer, skabe, hylder og kommoder uden at sidde fast. Det renser også de områder, som man kan lide at glemme med konventionel støvsuger, eller som kun kan nås med øget arbejdsbyrde og vilje til at udføre.

 

Hvordan rengør en vakuumrobot?

Størstedelen af støvsugerrobotter har et sofistikeret rengøringssystem bestående af en støvsuger og forskellige børster eller gummiskraber. Sidebørsterne på kanten af enheden fejer snavs og støv under enheden mod midten. Der løber en eller to rullebørster, der opfanger snavs og transporterer det til sugeåbningen. Støvsugeren trækker snavs ind og blæser det ind i en poseløs opsamlingsbeholder. Dette er let at tømme i skraldespanden. Filtre og børster kan også rengøres hurtigt ved hjælp af specielle rengøringsværktøjer. Det er ikke nødvendigt at købe støvsugerposer, hvilket sparer penge og miljøet.


For effektivt at fjerne meget fint støv, pollen eller mider har mange robotstøvsugere et HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air filter). For ofte hvirvler de små partikler rundt i rummet, mens de støvsuger i stedet for at ende i opsamlingsbeholderen. Det specielle HEPA-filter skal ændre det. Den europæiske standard EN 1822-1: 2009 indeholder tilsvarende specifikationer for dette.  

Sidebørster og rullebørster fejer snavs i retning af vakuumrobotens sugeåbning.
 

Hvordan navigerer en robot-svæver?

Når det kommer til navigation, er der store forskelle afhængigt af det tekniske niveau. Enkle enheder har en kollisionssensor, der automatisk skifter retning, når den kommer i kontakt med et møbel eller andre genstande. Det er dog ikke nødvendigt at være bange for skader, da robotterne normalt kun forsigtigt rammer møblerne.
Tekniske middelklassevakuumrobotter arbejder med infrarøde sensorer, ultralydssensorer eller lasersensorer. På denne måde kan de se, om noget er i vejen, og hvor langt væk dette objekt er. Faldsikringssystemet, der registrerer trin eller afsatser, fungerer også på denne måde. Risikoen for, at robotstøvsugeren falder ned ad trappen, er næsten elimineret. 
Robotstøvsugere har et andet antal sensorer. Derfor er forhindringsdetekteringen mere eller mindre komplet. Så det kan stadig ske, at en model med få sensorer ikke opfatter et objekt eller ikke opfatter det for sent og rammer det. God, omfattende sensorteknologi er derfor også et af de aspekter, der øger prisen på en enhed.  

Vakuumroboternes sensorteknologi fungerer med infrarøde, ultralyds- eller lasersensorer.

Teknisk støvsugerrobotter af høj kvalitet scanner deres omgivelser og opretter et kort, så de ved, hvor forhindringerne er. Dette gøres normalt med kamera og muliggør systematisk rengøring af rummet på relativt kort tid. I modsætning hertil kører støvsugerrobotter på lavt og mellemlangt teknisk niveau rundt i området på en tilsyneladende kaotisk og ukoordineret måde. Dette system rammer også næsten alle pletter og i sidste ende sikrer det et rent gulv. Det tager dog længere tid end systematisk rengøring.

Der er også adskillige funktioner:

 • Timer-funktion: robotstøvsugeren begynder at rengøre på et tidspunkt, du angiver. Praktisk, fordi det kan rense gulvene, når ingen er i lokalerne. I lejligheder f.eks. Om dagen på kontorer efter arbejde.
 • Kontrol via fjernbetjening eller smartphone-app: Du kan bruge denne til at indstille timer og rengøringsmetoder. Derudover kan robotten styres manuelt, så du f.eks. Kun kan styre den over et særligt stærkt snavsbane. Hvis du foretrækker appkontrol, skal vakuumrobotten selvfølgelig være WiFi-aktiveret. 
 • Automatisk opladning: Så snart lithium-ion-batteriet er tomt, navigerer robotstøvsugeren uafhængigt til sin ladestation.
 • Rengøringsmetoder: For eksempel øko-tilstand, spot-tilstand, zigzag-tilstand, kørsel lige frem eller vægsporing. Særlige programmer såsom Max-tilstand med høj sugekraft til tæpper eller dyrehår fås også med nogle støvsugerrobotter.
Spot-tilstanden renser gulvet selektivt.
 

Vakuumrobotter, mopping-robotter, rengøringsrobotter

Navnene siger det allerede: en vakuumrobot suger, en mopperobot mopper gulvet med en fugtig klud. Hvis du har brug for begge dele, kan du bruge vakuumdobberrobotten, der ofte findes under rengøringsrobotter. Det skal bemærkes, at i tilfælde af robotmobning og vakuummoproboter skal vandtanken fyldes manuelt med vand og rengøringsmiddel, og aftørringskludene skal udskiftes. De tre typer robotter er meget ens med hensyn til deres funktioner. 

 

Vores praktiske tip: industrielle vakuumrobotter leverer maksimal ydelse

For værelser og haller, der anvendes i industrien, er der specielt designet modeller med den tilsvarende ydelse. Her er alt lidt større: snavsbeholder, batterilevetid og børster er designet til at køre gennem store haller. De smarte industrielle vakuumrobotter advarer, når snavsbeholderen er næsten fuld, og takket være deres sensorer navigerer de sikkert gennem lokalerne.   

 

 
 

Fordele og ulemper ved vakuumrobotten

Fordele: 

 • Sutter uafhængigt, selv når du ikke er der.
 • Suger under møbler og sofaer. Det sparer din ryg og knæ.
 • Kræver ikke en støvsugerpose, hvilket sparer omkostninger og beskytter miljøet.
 • Let at opbevare på grund af sin lille størrelse.
 • Let at rengøre, da børster og snavsbeholder kan fjernes.
 • Den ofte komplicerede håndtering af støvsugeren er ikke længere nødvendig.
 • Nem kontrol med WLAN-aktiverede modeller via app. 
 • Økonomisk forbrug takket være lithium-ion-batteriet.
 • På grund af gummibelægningen på de tilsvarende dele af robotten får møbler ikke ridser eller buler, da de normalt kun rammer forsigtigt.
 • Er velegnet til næsten alle hårde gulve, f.eks. Laminat, linoleum, parket, fliser, PVC, men også til tæpper med lav bunke.
 • I forretningsområdet kan omkostninger afskrives.
 • Vakuumrobotter kan ikke kun bruges i private rum. Kontorer kan også gøres rene på denne måde.
 

ulempe 

 • På grund af den lave effekt sammenlignet med konventionelle støvsugere kan støvsugere ikke erstatte dem fuldstændigt. Områder med masser af møbler, i hjørner, samlinger eller under lave møbler, skal ofte støvsuges manuelt. Det tager dog ikke længere tid, fordi robotten har udført forberedende arbejde.
 • Roboternes rengøringsevne er normalt for lidt til dybe bunketæpper. Mange modeller kan ikke engang bestige så høje tæpper. Vær derfor opmærksom på producentens oplysninger.
 • Nogle vakuumrobotter vikles ind i kabler eller trækker genstande, der er forbundet med kablet, med dem. Der er dog nu modeller, der genkender løse kabler og omgår dem.
 

Vores praktiske tip: træk grænser

At købe en robot-svømmer er chancen for at rydde op, inden den bruges for første gang. Fordi tøj, tasker eller legetøj helt sikkert hører hjemme fra gulvet. Disse kan forhindre vakuumroboten i at fortsætte med at køre. Det kan også sidde fast eller spise små dele. Gulvlængder, ledninger og kabler har ingen plads på gulvet. I værste fald sidder robotstøvsugeren fast eller trækker lamper eller notesbøger med sig ved kablerne. 
Det er bedst ikke at lade din nye robot svæve alene i løbet af de første par ture. Når du ser på ham, vil du se sværere områder.
Hvis vakuumroboten permanent skal undgå hele rum, der er rodet eller fyldt, begrænser hjælp. Disse er enten magnetbånd, barrierer lavet af infrarødt lys eller virtuelle no-go-områder, der er defineret i smartphone-appen. Disse stopper robotstøvsugeren, så den tager en anden retning.

 
 

Købskriterier: hvilken vakuumrobot passer mig?

Mange, der beslutter at købe en robot, kommer ind i et helt nyt område. Især når de vælger den rigtige enhed, mangler enkeltpersoner erfaring, der kunne samles over en lang periode med en støvsuger. I det følgende forklarer vi de vigtigste funktioner, som du skal være opmærksom på. Vi beskæftiger os også med vakuumrobotter til den industrielle sektor.

Faldbeskyttelsen forhindrer robotstøvsugeren i at falde over trin.

Takket være sine sensorer stopper robotstøvsugeren i tide.

Sensorer forhindrer at støde på genstande.

Sensorer: Disse er vigtige, fordi de forhindrer kollisioner med møbler, falder over trin eller sidder fast på dørtrin. Jo flere sensorer en støvsugerrobot har, jo mere præcist fungerer detektering af plads og kollisionsundgåelse normalt.

Rengøringsmetoder: Forskellige rengøringsmetoder er fordelagtige. Ud over den konventionelle rengøringsmetode kan der indstilles specielle programmer som spot-mode eller wall tracking. På denne måde kan specifikke områder støvsuges.

Sensorer forhindrer f.eks. At støde på legetøj og møbler.

Batterilevetid: Afhængig af størrelsen på R

Afhængigt af gulvets placering og beskaffenhed er batteriets levetid helt anderledes for den samme model. For eksempel, hvis gulvet stort set er dækket af tæpper, bruger robotstøvsugeren betydeligt mere energi end med bare hårde gulve, mens kørehastigheden reduceres. I disse tilfælde dækker robotten muligvis ikke hele området med en batteriopladning. Under normale omstændigheder varer de ca. 30 til 120 minutter afhængigt af modellen. Støvsugerobotter til brug i den industrielle sektor er fra begyndelsen mere kraftfulde, da overfladerne ofte er større. Her holder batteriet op til 200 minutter.

Område: Afhængig af producentens specifikationer kan konventionelle støvsugerrobotter dække mellem 40 og 180 m²pr. batteriopladning. Enheder af høj kvalitet er i stand til at køre tilbage til deres ladestation under støvsugningsprocessen, så snart batteriet er ved at løbe tør. Når de er opladet, starter disse enheder, hvor de slap. De kraftige industrielle vakuumrobotter kan nå op til 500 m².

Vores praktiske tip: reducer pladsen

Hvis du bemærker, at din robot ikke helt kan dække det område, der skal støvsuges, anbefales det at reducere området. For eksempel lægger du den i stuen den første dag og lukker døren til de andre rum eller opretter en virtuel væg. Den anden dag er badeværelset, den tredje dag soveværelset osv.

  

Rengøringsvarighed: vakuumrobotter, der navigerer efter kaosprincippet, har tendens til at tage længere tid end enheder, der kortlægger rummet og bevæger sig i ordnede linjer. Fordi kaosprincippet sikrer, at robotten renser nogle områder to eller tre gange. God til renlighed, dårlig under rengøringen. En velordnet afgang er hurtigere, men hvert punkt krydses kun en gang.

Volumen: I denne faktor er vakuumrobotterne normalt mellem 50 og 70 dB (A). Hvis støvsugeren gør sit job, mens du er væk, er denne faktor ikke så vigtig. Men hvis det kører, når du er hjemme, eller dit kæledyr er alene med robotten, er en mere støjsvag model det bedre, nervebesparende valg.

Takket være sidebørster renser støvsugere også hjørner.

Timer-funktion: ikke et must, men praktisk. Dette skyldes, at robotstøvsugeren kan programmeres på en sådan måde, at den f.eks. Runder rundt i lejligheden på samme tid, dagligt eller ugentligt. Du behøver ikke tænke på at tænde den.

Børster: Antallet af forskellige børster er afgørende for graden af renhed. Rullebørster er placeret under enheden og transporterer snavs mod sugeåbningen. Nogle robotmodeller har en rullebørste, andre har to.
Udstyr med sidebørster giver også mening. Fordi deres runde form gør det vanskeligt for vakuumrobotter at komme ind i hjørner. Sidebørsterne, der stikker ud under enheden, gør disse områder lettere at nå. Der er også modeller med en eller to sidebørster.

Snavsbeholderens kapacitet: Det anbefales generelt at tømme snavsbeholderen efter hver brug. Beholderens kapacitet skal dog være mindst stor nok til, at den skaber en passage. Vakuumrobotter har en kapacitet på op til 0,6 liter, industrielle modeller på omkring 2,5 liter.

 
 

Tilbehør til støvsugerrobotter

Den virtuelle væg forhindrer vakuumrobotter i at komme videre.

Hvis du har haft din robot i lang tid, er det fornuftigt at udskifte de slidte børster og filtre. Disse kan bestilles individuelt eller i forskellige servicesæt. Hvis batteriet ikke varer så længe efter et par år, som det gjorde i starten, tilbyder nogle producenter også en udskiftning her.
Virtuelle vægge er også et nyttigt værktøj. Målet er midlertidigt eller permanent at udelukke områder fra robotens rengøringsområde. Producenter bruger forskellige teknologier til dette, for eksempel infrarøde sensorer eller magnetbånd. Hvis du har en enhed med appkontrol, kan du også indstille såkaldte no-go-linjer i appen til nogle enheder, som kan ændres fleksibelt. 

Den virtuelle mur beskytter kæledyrene mod at spise.

Distraktion af en vakuumrobot ved en virtuel mur

Virtuelle vægge kan begrænse området.

Gå til tilbehør til vakuumrobotter

Normalt inkluderet i vakuumrobotens leveringsomfang er ladestationen, som enheden vender tilbage til efter rengøring, eller når batteriet er tomt. Der lægger den til og oplader sit batteri. Fjernbetjeninger er ofte inkluderet eller kan bestilles separat.

 
 

Konklusion: Hvad er vakuumrobotter gode til?

Robotstøvsugere er vidunderlige til (daglig) grundlæggende rengøring af gulvet og retfærdiggør deres køb. For at gøre hjørner, samlinger, dybe bunker tæpper og områderne bag eller under nogle møbler rene, er støvsugeren normalt stadig den bedre enhed. På grund af deres lavere sugekraft har de ikke samme ydeevne som støvsugere. Ikke desto mindre er de ideelle til at have et permanent rent gulv i hjemmet og på kontoret uden at skulle bruge støvsugeren hver dag.