bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om OBD-scannere, køretøjstestudstyr og måleenheder

 • Hvad er OBD-scannere, biltestere og målere?

 • Hvordan adskiller enhederne sig?

 • Funktioner af testudstyr til biler

 • Funktioner af måleenheder til biler

 • OBD-scanners funktioner

 • FAQ - Ofte stillede spørgsmål om OBD-scannere, testapparater til biler, måleenheder

Hvad er OBD-scannere, biltestere og målere?Fejlfinding på bilen

Testenheder til motorkøretøjer, måleenheder og OBD-scannere er komplekse, specialiserede måle- og diagnostiske værktøjer til omfattende service på motorkøretøjer af alle typer. Mange "uafhængige" værksteder er aktive i motorkøretøjsindustrien og tilbyder deres tjenester til alt at gøre med køretøjer uden at være bundet til et bilmærke eller en bilgruppe. Derfor skal disse virksomheder have en portefølje af testudstyr, måleinstrumenter og OBD-scannere, der imødekommer branddiversiteten og kundernes krav. Da der er mange juridiske regler, der skal overholdes i bilbranchen, skal alt værkstedsudstyr være kvalificeret til at opfylde disse krav.

Hvordan adskiller enhederne sig?

De tre nævnte grupper af enheder kan skelnes mellem følgende: 

 • Testenheder til motorkøretøjer er specialiserede diagnostiske enheder med meget simpelt eller komplekst design, hvor funktionerne i visse enheder kan kontrolleres, og fejl kan lokaliseres pålideligt.
 • Måleenheder til motorkøretøjer er testanordninger til fysiske mængder af alle medier, der findes om bord på et motorkøretøj.
 • Forkortelsen OBD står for "On Board Diagnosis" og beskriver registrering af et køretøjs parametre under drift. Til dette formål er disse OBD-scannere forbundet til køretøjet ved hjælp af et systemstik for at læse dataene ud.


Et stort udvalg af enheder til diagnosticering og vedligeholdelse af køretøjer er tilgængeligt for Conrad-forretningskunder. Nogle enheder er producentspecifikke, dvs. kun egnede til mærker fra en producent eller mærker under paraplyen fra et bilfirma. Derudover er der moduler, der kan bruges til at gribe ind i køretøjsprogrammeringen på en defineret måde. Nogle test- og måleinstrumenter tilbydes som køretøjstestsæt, hvor en lang række målinger og diagnoser er mulige.

Funktioner af testudstyr til biler

Inden for køretøjets elektriske udstyr kan følgende funktioner bl.a. kontrolleres ved hjælp af egnede testanordninger:

 • Elektrisk kontinuitetstest af ledninger eller komponenter
 • Bestemmelse af polaritet i motorkøretøjets jævnstrømsnetværk
 • Test af køretøjsbelysning
 • Funktion af jumperkabler
 • Lokalisering af kortslutninger


Der er andre enkle testere til kontrol af tryktab i dæk, stetoskoper for at finde årsagerne til unormal støj og testere for bremsesystemets blokeringsfri bremsesystem (ABS).

Funktioner af måleenheder til biler

Med enheder fra gruppen af måleenheder til biler er du i stand til at måle værdier som spænding, strøm, modstand, driftsfluidniveauer, dæktryk og udstødningsgasværdier. Som et resultat modtager du en fysisk mængde eller en kombination deraf, som kan bruges til at vurdere tilstanden af de evaluerede komponenter eller samlinger.

Automatiske måleenheder inkluderer specielle enheder, der kan bruges til at teste kølevæskens temperaturmodstand, men også tætheden af bilkølingskredsløb. Andre enheder gør det muligt at bestemme tilstanden for batterisyren og dermed afgive en erklæring om tilstanden af køretøjets batteri. Der er også specielle testanordninger til kvaliteten af bremsevæske. Der kræves enklere enheder som afstandsmåler til kropsreparationer.

OBD-scanners funktioner

Med den indbyggede diagnose (OBD) er det muligt at læse den indbyggede computer af moderne køretøjer, der gemmer alle driftsdata. Dette gør det muligt at drage konklusioner om systemfejl eller fejl. Tidligere var forbindelsen fra køretøjet til OBD-scanneren forskellig afhængigt af køretøjets mærke. Denne standard blev kaldt OBD-1.

I mellemtiden får du adgang til diagnosticering af køretøjer via den standardiserede OBD-2. Dette er en 16-polet diagnostisk stikkontakt i køretøjet, som OBD-scanneren er forbundet med køretøjssystemet. Dette stik bruges til producentens specifikke diagnostiske protokoller. Med passende software kan detaljerede oplysninger om køretøjets status vises og gemmes. Dette kan nu også gøres ved hjælp af mobile apps på smartphones eller tablets. OBD-scannere kan levere følgende evalueringer:

 • Elektrisk diagnostik til ledninger og kortslutninger, kabelbrud eller uklare elektriske spændinger
 • Diagnosticering af sensorer, for eksempel for en stød, der fører til indsættelse af sikkerhedssele og airbags
 • Diagnose af aktuatorer, f.eks. I sikkerhedssele, eller automatiske dørlukkere
 • Systemdiagnostik, for eksempel påvisning af en fejlagtig cylinder, når motoren kører ujævnt
 • Komponentdiagnostik såsom katalysatordiagnostik, diagnosticering af tanklækage eller påvisning af en sprængslange i køretøjets optisk utilgængelige områder


De såkaldte service-nulstillinger tildeles til OBD-scannerområdet, som gør det muligt at nulstille det indbyggede system til begyndelsen af et nyt serviceinterval efter inspektioner er udført.

Der arbejdes for øjeblikket på OBD-3-standarden, som muliggør satellitbaseret online overvågning af køretøjet. Til gengæld kunne den tidsbestemte køretøjskontrol udelades, da en strømfejl signaliseres umiddelbart efter den opstår, og køretøjet altid kan repareres med det samme.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om OBD-scannere, testapparater til biler, måleenheder

Hvad skal du passe på, når du håndterer OBD-scannere og køretøjstestudstyr og måleenheder?

Et motorkøretøj er en kompleks teknisk struktur, som kun uddannede specialister skal arbejde på for at sikre overholdelse af alle juridiske krav til et sikkert køretøj. Dette gælder især sikkerhedsrelevante enheder som styring, bremsesystemer, sikkerhedsseler og airbags.

Opbevar altid enhederne i overensstemmelse med producentens anvisninger. Dette inkluderer beskyttelse mod indflydelse af aggressive driftsvæsker såsom olier eller batterisyre. Lad enhederne regelmæssigt kontrollere eller kalibrere, hvis det er nødvendigt.

Hold enhedernes software opdateret. Mange udbydere gør opdateringer tilgængelige på deres hjemmesider.

Hvilke generelle oplysninger skal overholdes?

For handel med motorkøretøjer gælder omfattende industrielle sikkerhedsbestemmelser for forebyggelse af kvæstelser for ansatte og brug af værkstedsudstyr.

Det tilrådes også at finde ud af nøjagtigt, hvilke systemer der passer til din værkstedsprofil, før du køber en enhed. Dette undgår dyr eftermontering eller yderligere køb.