Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om nøglekontakter

Nøglekontakter er drejekontakter, der kun kan betjenes med en passende nøgle. I denne henseende tilbyder de en effektiv adgangsbegrænsning for elektroniske applikationer. Som en switch kan nøglekontakten bruges som en afbrydelseskontakt, frakobling eller omskiftningskontakt, hvor kompleksiteten af de kontrollerbare elektroniske processer måles ved antallet af mulige afbryderpositioner for nøglekontakten.

  • Hvordan fungerer nøglekontakter?

  • Hvad betyder de individuelle funktioner og switchpositioner for nøglekontakter?

  • Hvad skal der ellers overvejes, når du vælger nøglekontakter?

  • Spørgsmål og svar

 

Hvordan fungerer nøglekontakter?

Nøglekontakter har forskellige switchpositioner, der kan indstilles ved at dreje tasten på drejekontakten. Den mekaniske rotation fører til tilslutning eller frakobling af kredsløb. Operatøren kan kun se overfladen med en drejelig lås, mens kredsløbene bag den normalt er skjult i et hus.

Med nøglen giver kontakten beskyttelse mod uautoriseret betjening, da en koblingsproces kun kan initieres med en passende nøgle eller omfattende viden om at overvinde låse. Af denne grund installeres nøglekontakter ofte på centrale steder i kredsløbet, så de ikke kan startes uden deres funktion ved hjælp af en nøgle. Det bedst kendte eksempel er nøglekontakten på en bils tændingslås, men vigtige processer kan også kobles til en nøglekontakt i industrielle systemer.

Alternativet til nøglekontakten ville være et lukket hus med adgangskontrol gennem en lås med en simpel cylindernøgle og en simpel drejekontakt, der kun kan betjenes efter åbning. I denne totrinsproces kunne enhver imidlertid betjene drejekontakten frit, så snart adgangsdøren er åben.
En nøgle-drejekontakt kombinerer den enkle drejekontakt med en udvidet effektiv adgangskontrol.

 

Hvad betyder de individuelle funktioner og switchpositioner for nøglekontakter?

Antal afbryderpositioner

Afhængigt af det program, du vil implementere med nøglekontakten, skal du først bestemme antallet af nødvendige switch-positioner.

  • Enkle nøglekontakter har kun to switchpositioner, nemlig OFF / ON eller bruges som skiftekontakter.
  • Nøglekontakter med 3 eller 4 switchpositioner kan styre mere komplekse kredsløb.
 

Kontaktstilling

Som alle elektroniske afbrydere er nøglekontakter designet som afbrydelseskontakter, oprette kontakter eller omskiftningskontakter, der enten kan tilslutte eller frakoble kredsløb. De elektroniske kredsløb er anbragt forskelligt bag nøglekontakten. Når tasten drejes, kan forskellige switchingpositioner genkendes overfladisk for brugeren.

Forskellige skiftemønstre er tilgængelige i switchpositionfilteret:

Det forreste nummer angiver antallet af tilsluttede styrekredsløb. Der er nøglekontakter til 1/1 x eller 2 / 2x kredsløb.

Positionerne fra / til / videre indstilles med drejeknappen på en imaginær cirkel.

Eksempel: 1 x Fra / Til / Til identificerer en drejelig nøglelås med tre kontaktpositioner. Den grundlæggende position er slået fra, efterfulgt af on / on. Aktiveringerne kan være forskellige funktioner med den eneste aktivering af en applikation eller den ekstra aktivering for de applikationer, der allerede kører.

I det praktiske eksempel kan en nøglekontakt med tre switchpositioner tilsluttes to spoler. Hvis du blot indsætter nøglen, er du i slukket position. Hvis du drejer den til den første position, aktiveres kredsløbet for den første spole. Hvis du vender dig til den anden position, aktiveres enten den anden spole yderligere, eller den første spole deaktiveres, og den anden spole overtager den eneste funktion.

Opmærksomhed: Som nævnt ovenfor kan nøglekontakten også fungere som en afbryder, således betyder 'Til' deaktiveret i forhold til en applikation, der er tilsluttet bag den.

 

Funktioner

I filterfunktionerne kan du vælge nøglekontakter i henhold til din betjeningsadfærd som spærring eller øjeblikkelig.

Låsning: Låsning betyder, at nøglekontakten forbliver i den indstillede switchposition, så den går i indgreb. I denne henseende kan dette til enhver tid genkendes udefra. Det er dog normalt ikke muligt at fjerne nøglen, mens den er i brug, hvis den er i en roteret position.

Berøring: Berøring betyder, at nøglekontakten sættes i en skifteposition, når du drejer og starter skifteprocessen, men vender derefter tilbage til den forrige position. For eksempel er tændingsprocessen for en bilnøglelås en nøglefunktion.

0: Nul markerer den grundlæggende position, hvor nøglen kan indsættes eller fjernes fra låsen ved at trække den ud.

 

Hvad skal der ellers overvejes, når du vælger nøglekontakter?

Når du søger efter en nøglekontakt, der passer til dit formål, kan du bruge filtrene til at specificere den automatiske forvalg på baggrund af yderligere kriterier, såsom beskyttelsesklasse, skifte spænding og koblingsstrøm.


Beskyttelsesklasse

Beskyttelsestypen af nøglekontakter er vigtig, fordi de er beregnet til manuel betjening, og der må ikke være nogen risiko for elektrisk stød for føreren, når de kommer i kontakt med kontakten.

I vores butik tilbydes nøglekontakter med følgende grader af beskyttelse:

  • IP40

  • IP54

  • IP65

Find ud af mere om IP-beskyttelsesklasser og beskyttelsesklasser

Strøm:

Skiftestrømmen refererer til den maksimale strøm, der kan påføres nøglekontakten i kontrolkredsløbet. Der er nøglekontakter til lave strømme op til maksimalt 0,1 ampere, et stort midtfelt og nøglekontakter til højst 15 ampere skiftestrøm i den anden ende af skalaen.


Koblingsspænding

Koblingsspændingen henviser også til kontrolkredsløbet og er mellem 12 volt og 250 volt for nøglekontakterne i vores butik.

Bemærk: Når du vælger koblingsspænding, skal du også bemærke, om nøglekontakten er designet til jævnstrøm, vekselstrøm eller begge dele. AC betyder ambivalent strøm, dvs. vekselstrømspænding, som den kommer fra for eksempel konventionelle stikkontakter. DC er jævnstrøm, dvs. jævnstrøm, som om nødvendigt kan genereres af en konverter foran nøglekontakten. Forkert tilslutning kan beskadige nøglekontakten og andre komponenter i det omgivende kredsløb.

Spørgsmål og svar

Hvor mange taster får jeg med kontakten?

Som regel modtager du nøglekontakten med to taster. Vær dog opmærksom på informationen i de specifikke produktark, fordi der er afvigelser fra standarden med en master- og udskiftningsnøgle. Hvis du af organisatoriske årsager har brug for mere end to nøgler til din nøglekontakt, bedes du kontakte vores specialistafdeling eller producenten på forhånd for at bestille.

Hvad er vandalsikre nøglekontakter?

På grund af deres design tilbyder vandalsikre nøglekontakter en lille overflade til sabotage. Deres forside er hærdet og uknuselig, og de er sikret mod adgang med enkle værktøjer såsom wire.