bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.


En pc-mus, der passer dig perfekt!

Uanset om det er kablet eller som en trådløs mus, er pc-musen ved siden af tastaturet den vigtigste inputenhed. Bortset fra mobil anvendelse forbinder selv notebook-ejere ofte et tastatur og en mus via USB-stikkene, så snart de er ankommet til hotellet, kontoret eller hjemmekontoret med deres bærbare computer. Touchpad'en på den bærbare computer er simpelthen mindre ergonomisk og mindre præcis til langvarig brug.

Hvis du leder efter en ny mus, er producenternes tilbud så forskellige, at det er svært at træffe et valg. Denne guide viser dig, hvilke forskelle der er afgørende, og hvilken pc-mus der derfor passer til hvilken brugeradfærd.

  • Hvad er en pc-mus?

  • Hvilke typer sensorer er differentieret?

  • Hvilke forbindelsesmuligheder er der?

  • Hvad er de særlige funktioner afhængigt af anvendelsesområdet?

 
 
 

Hvad er en pc-mus?

optisk USB-mus

Det fungerer som en inputenhed for brugeren og er en grænseflade mellem mennesker og computere. Det giver nem navigation på den grafiske brugergrænseflade og er derfor vigtig for den gennemsnitlige bruger. Som en gamingmus er det endda uundværligt for venner af computerspil.

Den klassiske struktur inkluderer et hus, der minder om musen som et dyr. De enkleste modeller er kendt som mus med tre knapper, fordi de har en højre og venstre knap til at klikke og et rullehjul i midten. Dette mushjul tælles også som en knap, fordi det bruges til at rulle og klikke. Modeller med betydeligt flere knapper er også almindelige. En spilmus har hurtigt ti eller flere ekstra knapper.

Rejs ind i historien

PC-musen blev opfundet i begyndelsen af 1960'erne. Gennembruddet kom i 1968. Ingeniør Bill engelsk og marine radartekniker Dr. Douglas Engelbart lagde fundamentet i USA. Parallelt og uden at kende hinanden arbejdede tyske forskere under den elektriske ingeniør Rainer Mallebrein på deres første mus i samme periode. Den amerikanske model var en trækasse med to hjul. I Tyskland blev en halvkugle med en rolle udviklet.

 
 

Hvilke typer sensorer er differentieret?

Hvordan en computermus fungerer afhænger af hvilken type sensorteknologi du vælger. Alle underformularer har det til fælles, at de registrerede bevægelser læses op via en signalprocessor og videresendes til den tilsluttede computer.

Når det kommer til spørgsmålet om, hvordan signalerne optages, er det værd at kigge på detaljerne.

Mekanisk-elektrisk mus

Selvom det ikke længere er i brug i dag, blev fundamentet lagt med den mekaniske mus. Hun havde kontaktstifter. Inputanmodningerne blev sendt via disse glidende kontakter.

Disse«Store mus»led af stor slitage på grund af konstruktion og måtte derfor udskiftes regelmæssigt. For at gøre dette brugte de dog meget mindre elektricitet end nutidens modeller.

 

Optomekanisk mus

Denne computermus er også forældet og er afhængig af trackball, perforerede diske og lette barrierer. I detaljer fungerede dette via små ruller, der blev sat i bevægelse af en gummikugle.

Rullerne havde små perforerede diske og blokerede eller frigav derfor lysbarrierer. Disse signaler tillod musedriveren at beregne den ønskede bevægelse.

Ejere af disse mus måtte åbne sagen regelmæssigt og fjerne den lille gummikugle. Støv og anden forurening forårsagede hurtigt manglende præcision i signalindgangen.

 

Optisk computermus med lysdiode

Arbejde med en optisk sensor er udbredt i disse dage. Nederst er der et kamera, der registrerer hundredvis af billeder pr. Sekund i bevægelse. Den optiske mus har også et LED-lys. Lyset, der udsendes af den lysemitterende diode, reflekteres af undergrunden og opsamles af sensoren. En lille signalprocessor analyserer billederne og videresender informationen til computeren.

Sensoropløsningen spiller en afgørende rolle for nøjagtigheden. Dette angives via DPI-værdien. Hvad der menes er antallet af pixels, som musemarkøren dækker på skærmen, når du bevæger din hånd pr. Tomme. Musens hastighed øges med opløsningen.

Hvilken opløsning anbefales?

Enkle optiske mus tilbyder mindst 400 dpi, og modeller af meget høj kvalitet når 12.000 dpi. Til daglig brug på computeren har 1.000 dpi etableret sig som tilstrækkelig. Arbejdspladscomputere er ofte omkring 1.6000 dpi. Spillermus skal være i stand til at gøre betydeligt mere og starte med 2.000 dpi.

Optisk computermus med lasersensor

Som et alternativ til den lysemitterende diode kan en optisk sensor også arbejde med en laserstråle. I almindelighed bruges lasermusen derefter. Arbejdsmetoden er sammenlignelig, men laseren giver en bedre opløsning. Pluspunktet i nøjagtig kontrol værdsættes af designere og i pc-spilscenen. Det er grunden til, at spilmus især kan lide at bruge laserteknologi.

Praktisk tip: De bruger også mindre strøm end optiske pc-mus med lysdioder og kan også bruges på ujævnt underlag. Især som en trådløs mus er anvendelsesområdet udvidet kraftigt fra sofaens arm til overflader lavet af træ og sten.

 
 

Hvilke forbindelsesmuligheder er der?

En computermus er ikke kun funktionelt opdelt i forskellige undergrupper baseret på dens sensorteknologi. En anden vigtig kendetegn er, om den fremstår som en kablet eller trådløs mus.

Trådløs computermus

optisk trådløs mus

Mange brugere sværger ved trådløs teknologi. Computermusen behøver ikke at være forbundet til computeren via kabler, hvilket øger bevægelsesfriheden markant. Notebook-ejere stoler næsten udelukkende på trådløse modeller.

Transmissionssignalet kan nå den bærbare computer eller anden outputenhed trådløst på to måder. Man skelner mellem Bluetooth-musen og den trådløse mus.

De, der vælger en optisk trådløs mus, har dog brug for et USB-interface. Den trådløse mus har en USB-dongle, der fungerer som en USB-modtager. Applikationen er trådløs, men der skal reserveres et USB-plads på enheden eller i USB-porten.

En Bluetooth-baseret trådløs mus er endnu mere populær i det smarte hjem, fordi den fungerer trådløst og ikke engang bruger en USB-port.

At arbejde trådløst har sine ulemper. Modellerne er modtagelige for radio- og signalinterferens. Derudover skal pc-mus også forsynes med en strømkilde trådløst. Enten AAA-batterier eller AA-batterier bruges til dette. Nogle gange leveres en trådløs mus med et ekstra kabel, der midlertidigt er forbundet til computeren til opladning via USB. Trådløs bruges derfor ikke under opladningstiden.

 
Kablet ergonomisk pc-mus

Kablet computermus

Mange optiske modeller arbejder også bevidst med kabler for at undgå de mulige ulemper ved trådløse pc-mus. En USB-port forbinder enheden permanent til computeren under drift, så der ikke kan være Bluetooth- eller radiointerferens. Desuden er computermusen, i modsætning til trådløse enheder, altid klar til brug.

Kabelforbundne mus har i dag for det meste USB-kabler. Før den trådløse og USB-mus fejrede deres triumfer, blev de imidlertid forbundet via PS / 2-grænsefladen. Denne runde hjælpeport blev meget brugt og anvendt også på tastaturer. I dag ses PS / 2-forbindelsen sjældent.

 
 

Hvad er de særlige funktioner afhængigt af anvendelsesområdet?

Gaming pc-mus

Uanset om det er optisk med lysdiode eller laser, hvad enten det er trådløst eller med kabel, kan en pc-mus have mange funktioner. Derfor skal man på forhånd tænke over det planlagte anvendelsesområde og dets krav.

For mange brugere er et ergonomisk design vigtigt. På grund af husets form ligger den optiske mus behageligt i hånden. Det er lettere at bevæge sig, og samtidig spares muskler, ledbånd og sener.

Hvis kravene til musen stiger, skal købsbeslutningen være til fordel for en computermus med yderligere funktionstaster. Afhængigt af producenten kan disse placeres som mindre knapper til højre og venstre for hovedknapperne, eller de kan fastgøres på siden af huset.

Spilmusen er velkendt i denne sammenhæng. Denne underform af pc-musen henvender sig specifikt til lidenskabelige spillere på stationære pc'er eller notebooks. Hver knap kan tildeles individuelt til at matche spillet, hvilket muliggør en hurtig reaktion på spillet.

Programmerbare nøgler er naturligvis også populære inden for mange it-relaterede fagområder. Ikke at skulle skifte til tastaturet til hyppige applikationer sparer tid og er også let på skuldrene.

Mus med trackball til højrehåndede

Bestemt ikke en spilmus, men en integreret del af hverdagens kontorliv: trackball. Som en særligt ergonomisk mus er der en kugle ved siden af knapperne på tommelfingerniveau. Bevægelsessignalerne transmitteres trådløst via den. Mennesker med karpaltunnelsyndrom sværger især ved disse enheder.

Pas på håndfrihed:

En ergonomisk mus bestemmes af dens form, der skal bruges med enten højre eller venstre hånd.
Styrekuglen er også til venstre for højrehåndere og til højre for venstrehåndede.
Ved køb skal det derfor være klart, hvilken hånd der betjener musen.