bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om momentnøgler: skrueværktøjer med høj nøjagtighed

 • Hvordan fungerer en momentnøgle?

 • Hvordan konstrueres en momentnøgle?

 • Sådan vælges den rigtige momentnøgle

 • Hvad er fordelene ved en kalibreret momentnøgle?

 • Dette er funktionerne i momentnøgler

 • Det rigtige tilbehør til din momentnøgle

 • Tips til brug af momentnøgler

I industri og handel er skrueforbindelsen en af de hyppigst anvendte typer tilslutning. Tilstrækkelig dimensioneret holder den meget fast og kan i modsætning til mange andre forbindelser løsnes igen uden at blive ødelagt. Momentnøgler er kalibrerede præcisionsværktøjer, hvormed du nøjagtigt kan overholde de specificerede tilspændingsmomenter for skrueforbindelser. Du kan bruge møtrikker og bits til at samle skruer og møtrikker på en kontrolleret, friktionslåst måde med præcis stramning for et jævnt og blidt greb. De momentstyrede skrueforbindelser garanterer den størst mulige fastspændingskraft mellem komponenterne selv under maksimal mekanisk belastning.
En momentnøgle giver dig sikkerhed og forhindrer beskadigelse af materiale og skruer. Skrueforbindelser strammes ofte for tæt med konventionelle værktøjer. Klassikere er for tæt monterede aluminiumsfælge på dæk i biler, styrelejer i cykler eller fræsning eller skærehoveder i værktøjsmaskiner. Typiske konsekvenser er en for strammet eller revet tråd, der skal repareres eller endda udskiftes og forårsager uproduktiv nedetid. Stramning ud over det specificerede tilspændingspunkt kan også føre til øget materialespænding og for tidligt slid. Derudover er forbindelser, der er for stramme eller for stramme, vanskelige at løsne.
Skrueforbindelser, der er for svagt strammet, er ikke stramme nok og fastgør kun de tilsluttede komponenter utilstrækkeligt. Løse skruer udgør en betydelig sikkerhedsrisiko; de kan løsnes under belastning på grund af vibrationer eller belastning og dermed fare for mennesker og ejendom.
Ved at bruge en kalibreret momentnøgle som drejeværktøj og måleværktøj i en, overlader du ikke længere dit tarminstinkt eller dine medarbejderes daglige stemning for at afgøre, om møtrikker og bolte er korrekt placeret. De mest kendte producenter af momentnøgler inkluderer BGS, Facom, Gedore, Hazet, Herder, KS Tools, Projahn, Stahlwille, Toolcraft, Wera og Wiha.

Hvordan fungerer en momentnøgle?

Momentnøgler forhindrer det moment, som brugeren udøver, i at virke uhindret på stikket. Sådan virker det:

Du indstiller momentet på skruenøglens håndtag ved hjælp af en skala eller et digitalt display i Newton-målere (Nm eller NM). Lås først op for låsemekanismen, som forhindrer utilsigtet justering under arbejdet. Kraften er valgt inden for det arbejdsområde, der er specificeret i produktbeskrivelsen, hvor værktøjet kan justeres.

Mange modeller har en to-trins indstilling: Brug den grove indstillingsskala til at vælge den næste lavere skalaværdi for den målrettede Nm-værdi. Derefter tilføjes den manglende Nw-værdi til målspændingsmomentet ved hjælp af den fine skala.

I tilfælde af en omskiftelig model med drejning med uret og mod uret skal du indstille rotationsretningen på omskifterhåndtaget eller ved hjælp af push-through-firkanten. Fastgør nu den nødvendige stikkontakt, topnøgleindsats eller skruetrækkerbit til drevfirkanten på hovedet af momentnøglen - og du er klar til at gå.

Betjen kun nøglen ved håndtaget og tryk jævnt. Forudindlæsningen bestemmer, hvornår værktøjet udløses. En "udløsende" model indikerer, at den forudvalgte kraft er nået ved en tydelig hørbar knæklyd eller ved en taktil udløsning af en glidemekanisme. Enheden er derefter straks klar til brug igen til yderligere skrueforbindelser.

Hvordan konstrueres en momentnøgle?

Selvom momentnøglen tilsyneladende er et simpelt værktøj, der består af en skralde og et metalrør som løftestang, indeholder den stadig en masse know-how.

Håndtagets indre arbejde består af flere komponenter, afhængigt af modellen. Dette inkluderer den forspændte fjeder, et foldearm, en transmission og drevet, som tilsammen danner en håndtagskæde. Denne struktur reducerer den krævede indsats og belastningen på mekanikken til et minimum.

Sådan vælges den rigtige momentnøgle

Skiftenøgler og målnøgler fås til en lang række applikationer og behov for kontrolleret tilspænding. Modellerne er skræddersyet til montering og reparation af motorkøretøjer, maskiner, metalstrukturer og produktionssystemer til brug på byggepladser, af håndværkere og gør-det-selv.

Udløsningsmomentnøgle

Når en momentnøgle frigøres, overvåger en fjederkoblingsmekanisme inde i håndtaget momentet aktivt. Sæt- eller målmomentet indstilles ved hjælp af en skala. Det valgte moment opnås akustisk, haptisk eller synligt.

 

Elektronisk momentnøgle

Med en digital momentnøgle måles tilspændingsmomentet ved hjælp af en trækmåler. Brugeren specificerer det ønskede mål og målværdier ved hjælp af kontrollerne på håndtaget. Momentet vises via lysdioder eller på et digitalt display. Et elektronisk signal rapporterer, at det ønskede drejningsmoment er nået.

 

Angivende momentnøgler

Angivende momentnøgler fungerer rent manuelt uden en udløsermekanisme. Disse varianter er nemme at bruge og billige at købe. De viser tilspændingskraften og dermed momentet på en mekanisk skala eller måleur. Brugeren stopper skruetræningsprocessen, når det ønskede drejningsmoment vises. Han er derfor ansvarlig for at overholde den ønskede dragt.

Vores praktiske tip: 

Ud over momentnøgler, der fungerer med stikkontakter eller fastgørelsesværktøjer, er der momentskruetrækkere med justerbart eller specificeret tilspændingsmoment. De kan udstyres med bits og er velegnede til fint arbejde og anvendelse i trange rum. Et alternativ er momentindikatorer, som fabriksindstilles til en bestemt skruestørrelse, profiltype og drejningsmoment.

Hvad er fordelene ved en kalibreret momentnøgle?

Individuelt kalibrerede momentnøgler anbefales til anvendelsesområder, der kræver det højeste niveau af præcision. Fjederspændingen og mekanikken i disse højkvalitetsmodeller justeres fra fabrikken, så målspændingsmomenterne overholdes nøjagtigt. Testcertifikatet, der normalt leveres, fungerer som bevis for kalibrering.

Som en naturlig konsekvens af hyppig anvendelse falder fjederens forspænding og dermed værktøjets nøjagtighed over tid efter et bestemt antal anvendelser. Mekanikken kan justeres ved lejlighedsvis kalibrering, og momentnøglen genvinder sin oprindelige nøjagtighed. Efter hvor mange anvendelser eller år en kalibrering anbefales, afhænger af branchens specifikationer, de tilladte tolerancer, materialerne og den individuelle anvendelse af enheden.

Med et elektronisk testapparat kan du teste, om det indstillede målmoment opnås inden for de ønskede tolerancer. Den professionelle kalibrering (omkalibrering) udføres af producenten af enheden, der tilbyder en kalibreringstjeneste til dette eller et uafhængigt testværksted. Efter justering med kundeservice fungerer nøglen så præcist som den gjorde i starten.

Tip: Med hensyn til sikkerhed, erstatningsansvar og forsikringsspørgsmål tilrådes det at være opmærksom på kalibreringen af de anvendte enheder. En regelmæssig kontrol sikrer den ønskede nøjagtighed på lang sigt.

Dette er funktionerne i momentnøgler

Værktøjerne fås i designs med forskellige størrelser, former, kraftområder og specifikke funktioner såsom ergonomiske håndtag og output, der passer til topnøgleindsatser i forskellige størrelser.

 

Drejningsmoment

For hver af deres momentnøgler specificerer producenterne det godkendte arbejdsområde, hvor værktøjet kan justeres og bruges. Værdier på for eksempel 40 til 200 Nm, 20 til 120 Nm og 5 til 25 Nm er sædvanlige her.
Nøglernes nøjagtighed er størst midt i det specificerede Nm-arbejdsområde. Hvis præcision er vigtig for dig, er det umagen værd at købe flere momentnøgler med mindre anvendelsesområder og ikke en model med et stort Nm-måleområde.
Til sikkerhedsfølsomme applikationer, arbejde på samlebånd og serieproduktion, er der nøgler uden en indstillingsskala med et moment, der er fastgjort af producenten. Et alternativ er modeller, som du kan justere individuelt til det krævede drejningsmoment ved hjælp af en testanordning eller et kalibreringssystem.

Størrelse

Køb den rigtige størrelse styrede momentnøgle. Størrelsen i produktbeskrivelsen henviser til drevet i skraldehovedet og er angivet i inches. Almindelige størrelser er 1/2 tomme (12,5 mm), 1/4 tomme (6,3 mm) og 3/8 tomme (10 mm). Størrelsen på drevet bestemmer, hvilke stikkontakter og vedhæftede filer du kan fastgøre.
Jo større drevet er, desto større er soklerne, som momentnøglen kan rumme. 1/4 tommer nøgler er relativt små og bruges hovedsageligt til reparationsarbejde på cykler, e-scootere og i det fine område. Når du arbejder på biler, motorcykler og andre motorkøretøjer, er 1/2 '' momentnøglen dog mest almindelig. Større modeller anvendes også inden for industri, maskinteknik og fremstilling.

 

Materiale

De anvendte materialer påvirker følelsen, robustheden, levetiden, rustbeskyttelsen og også prisen. Nøgler lavet af stålkvaliteter i industriel kvalitet af høj kvalitet er særligt ufølsomme, modstandsdygtige over for mekanisk slitage og er også velegnede til de hårdeste permanente belastninger.

Sikkerheds- og bekvemmelighedsfunktioner

De største producenter udstyrer deres momentnøgler med sikkerheds- og komfortfunktioner, såsom glidebestandige, ergonomisk formede håndtag, tydeligt læselige skærme og let tilgængelige oplåsningsmekanismer til hurtig udskiftning af værktøjet. Disse sikrer komfortabel og sikker håndtering af værktøjet, selv over en længere periode.

 

Forlænger

Momentet overføres afhængigt af løftearmen. Betjening uden for håndtaget eller brugen af forlængerrør påvirker normalt momentets overensstemmelse. Dette fører til et uønsket skift i værdier og en indflydelse på nøjagtigheden. Produktbeskrivelsen angiver, om den respektive model også kan betjenes uden for håndtaget eller med et forlængerrør uden forskydningsværdier.

 

Højre- og venstreløb

Nogle modeller giver dig mulighed for hurtigt at skifte fra med uret til mod uret, så du kan dreje i begge retninger afhængigt af situationen. For at gøre dette skal firkanten simpelthen flyttes til den anden side eller skiftehåndtaget på den skralde, der betjenes.

 

Mærkning

Momentnøgler er normalt markeret med producentens navn og modelbetegnelse og det tilladte anvendelsesområde. Modeller af høj kvalitet har et tydeligt anvendt serienummer til identifikation og instruktioner til kalibrering.

 

Løsn skrueforbindelser

Momentnøgler er udelukkende designet til kontrolleret skruetilspænding med kraftmåling. Produktbeskrivelsen angiver, om du også kan bruge modellen til at løsne skrueforbindelser inden for det maksimale tilspændingsmoment.

 

Det rigtige tilbehør til din momentnøgle

Dragtstyrede taster fås individuelt og som et sæt i praktiske sæt. Ud over det egentlige værktøjshåndtag giver et momentnøglesæt dig også en bred vifte af indsatsværktøjer til den firkantede holder. Yderligere tilbehør er tilgængelige som tilbehør. Når du vælger plugin-værktøjer, skal du være opmærksom på størrelsen på det drev, de er designet til.

 

Tips til brug af momentnøgler

Følgende tip hjælper dig, når du bruger momentstyrede skruenøgler.

 • Forudindlæsning: Tag dig tid til at indstille målværdien på håndtagshjulet eller det elektroniske display. Jo mere præcist du vælger drejningsmomentet, jo mere præcist opretholdes tilspændingskraften.
 • Bemærkgrænse: Drej ikke værktøjet ud over måleområdet efter udløsningen.
 • Afslapning: Sæt momentnøglen efter det færdige arbejde på det laveste drejningsmoment (laveste skalaværdi). Dette slapper af mekanikken, og nøjagtigheden opretholdes i lang tid.
 • Ingen forlængelse: Arbejd ikke med håndtagsforlængere, håndtag eller rør.
 • Vær opmærksom på renhed: Nedsænk ikke nøglen i vand, olie, fedt, opløsningsmidler eller maling. Lejlighedsvis aftørring med en tør klud er tilstrækkelig til rengøring.
 • Opbevaring og transport: Mange momentnøgler kommer i en opbevaringsboks. Kassen beskytter enheden, når den bæres og opbevares.
 • Smøring: Hvis momentnøglen ikke bruges i længere tid, skal du frigøre den flere gange med en lav drejeknapindstilling for at opnå korrekt smøring.