bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Hos Conrad finder du metalfilmmodstande med tolerancer op til 0,1%. Dette betyder, at du altid finder den modstand, du leder efter. Du finder metalfilmmodstande fra 0,01Ω. Bredt udvalg ✓ Fås stykvis ✓

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide om metallags-modstande

Modstande finder anvendelse i elektroniske kredsløb til mange formål, blandt andet til strømbegrænsning som formodstand, strømspændingskonvertering som arbejdsmodstand eller spændingsreducering som spændingsdeler. Som komponenter kan modstande i forskellige udformninger anvendes: De mest almindelige i elektronikken er kullag- eller metallagsmodstande som Axial trådede komponenter.

  • Hvordan er metallagsmodstande opbygget?

  • Hvilke egenskaber har metalfilmmodstande sammenlignet med andre typer?

  • Hvordan specificeres metallagsmodstande?

  • Hvilke typer metalmodstand findes der?

  • Was the was been was been was been was been the selection and drift of metallagsmodstande?

 

Hvordan er metallagsmodstande opbygget?

I lighed med kulmodstande består metallagsmodstande også af en lille cylinderformet keramisk krop, hvorpå der er monteret et metallag. Til højre og venstre er der metalhætter til kontakt , hvorpå der er fastgjort en Axial tilpasset tilslutningstråd. Modstandskroppen er belagt med en beskyttelseslak, hvor der også er ringformet farvekodning, som angiver den nominelle værdi og tolerancen.

Den pågældende modstandsværdi udtrykt i ohm (forkortelse "Ω " "), kOhm (forkortelse "kΩ ") osv. bestemmes af den specifikke modstand hos det opbragte metal og dets lagtykkelse. For at opnå større værdier fræses der indsnit i metallaget indhak eller vendeformede riller.

Metallags-modstand
 

Hvilke egenskaber har metalfilmmodstande sammenlignet med andre typer?

Modstandsværdierne for metalfilmtyper udmærker sig ved høj langtidsstabilitet og lav temperaturafhængighed. Sidstnævnte ligger på under 50 ppm/K i gennemsnit, mens den kan være 10 højere og endda negativ ved modstand mod kullag. F.eks. betyder 100 ppm/K (parts per million per Kelvin), at den nominelle værdi ved rumtemperatur stiger med 0,01 grader med 100 %. Som alle andre modstandstyper frembringer også metalfilmmodstande en lav støjspænding , forårsaget af uregelmæssige elektronbevægelser i ledende materiale. For kulstofbaserede modstandstyper kan støjniveauet imidlertid være betydeligt højere på grund af andre fysiske virkninger. Metal reagerer desuden mindre følsomt over for stor belastning. Derfor er metallagsmodstande med samme størrelse egnet til større elektrisk effekt end kulmodstande.

 

Hvordan specificeres metallagsmodstande?

De vigtigste egenskaber og tekniske data for et sådant element, som er angivet i databladene, er naturligvis den nominelle modstand ved rumtemperatur og tolerancen, temperaturkoefficienten og den maksimale elektriske belastning. Der angives også en maks. tilladt spænding over elementet. Bemærk, at spidsværdien ved vekselspændinger er betydeligt højere end den effektive værdi. Til anvendelser i det høje frekvensområde er også bygningselementets parasitære induktans en vigtig parameter. Den parasitære kapacitet er meget lav og ikke relevant for de fleste anvendelser.

 

Hvilke typer metalmodstand findes der?

Den mest almindelige konstruktion er type 0207. Det er Axial-cylinderformede komponenter med en længde på 6,3 mm og en diameter på 2,3 mm. Denne udførelse er egnet til effekter mellem 0,5 og 0,6 watt. Den mindre konstruktion 0204 med en længde på 3,4 mm og en diameter på 1,9 mm kan belastes med 0,25 W. Disse udformninger egner sig til klassisk THT-bestykning ("Through Hole Technology") af platiner i 0,1"-celler og til fri kabelføring.

Metalfilmmodstande er blåt lakeret , og farvekodningen svarer til standarden IEC 60757 (tidligere din 47002). Fordi man med moderne produktionsprocesser kan producere metalfilmsmodstande med meget små afvigelser til den respektive nominelle værdi, står disse praktisk talt til rådighed i vilkårlige værdier. I mellemtiden er metallagsmodstande i E96-serien med en maksimal afvigelse på +/-1 % af standarden. Værdierne er gradueret i geometrisk rækkefølge og overlapper deres respektive tolerancegrænser. Det standard-værdiområde ligger mellem 0Ω og 10 MΩ . For at kunne angive de præcise værdier med farvekode er de fire ringe, der tidligere var normale, ikke tilstrækkelige. Derfor påføres fem ringe på metallagsmodstande, hvis betydning er fastlagt i henhold til standarden din IEC 62. Et nyttigt værktøj er »vitrometer«, som anvendes til at kryptere fire- og femdobbelte farveringe på modstandskroppen.

 

Was the was been was been was been was been the selection and drift of metallagsmodstande?

Metalfilmsmodstande er egentlig egnet til alle anvendelsesområder inden for elektronik, fordi der er tale om særligt pålidelige og langtidsstabile komponenter. De snævre tolerancer gør dem særligt egnede til koblinger, hvor det er vigtigt med høj nøjagtighed, for eksempel analoge måle-, styre- og reguleringsanordninger. Den lave støj ved denne modstand er fordelagtig ved forstærkerkredsløb i lavfrekvensområdet , herunder også til Hi-Fi-anvendelser.

Selv om metalfilmmodstande er meget robuste, bør de maksimalt tilladte værdier for den monterede spænding og den gennemførte effekt ikke overskrides på kort sigt og især på lang sigt under drift. Selv om en sådan modstand endnu ikke er blevet ødelagt eller beskadiget ved kortvarig overbelastning, kan den have ændret sine værdier betydeligt og endog svigte på lang sigt. Den længste levetid ved overholdelse af de nominelle værdier opnår en modstand, hvis den under drift ikke bliver permanent varmere end 40° C.

Andre modstandstyper, f.eks. Kulmodstande, kan som regel uden problemer udskiftes med metallagsmodstande. Omvendt er det ikke muligt i alle tilfælde, fordi visse parametre kun kan opfyldes af metalfilmtyper.

Metalfilmsmodstande fås i enkeltstyktal. Til produktion leveres modstanderne i store pakker, så de også kan behandles af bestykningsautomater. Til behov i laboratorier eller serviceværksteder har modstands-sortimentet vist, hvor de vigtigste værdier til eksperimenter og reparationer findes i en overskuelig form.

På grund af modstandsskrogets små størrelse er de påtrykte farveringe meget små og kan ikke altid aflæses godt. Det anbefales derfor at kontrollere den faktiske modstandsværdi med et multimeter inden monteringen af byggeelementet.