bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Ting at vide om regnemaskiner

 • Hvad er regnemaskiner?

 • Særlige træk

 • Disse skærme bruges

 • Hvilken strømforsyning er der?

 • Vores praktiske tip: lommeregnere i skoler og videreuddannelse

 • Hvilke mangler kan der opstå på lommeregnere?

Hvad er regnemaskiner?

Lommeregner

Lommeregnere er elektroniske regnemaskiner med et kompakt, bærbart design. På grund af deres små dimensioner og lette vægt kan de let bæres i en taske - deraf deres navn.

Enhederne muliggør numeriske beregninger såsom grundlæggende aritmetik og procentberegninger. Mere omfattende udstyrede lommeregnere er i stand til at håndtere mere komplekse beregninger, for eksempel beregning med kræfter, rødder eller logaritmer. Programmerbare lommeregnere, der kan huske komplekse funktioner og formler, er også tilgængelige.

De værdier, der skal beregnes, indtastes ved hjælp af et tastatur udstyret med tal fra nul til ni, tasterne til den aritmetiske operation og hentningen af resultatet. Der er også mindst en sletningstast for at tømme resultathukommelsen. Selv enkle modeller har ofte allerede en simpel hukommelse for tilføjelse eller subtraktion.
I de fleste tilfælde vises input og resultatet på en LCD-skærm (kort for LCD).
 

Særlige træk ved lommeregneren

Regnemaskiner adskiller sig blandt andet efter

 • udstyret med beregningstyper
 • displayet og typen af repræsentation
 • strømforsyningen
 • de ekstra funktioner 
 • placeringerne
Lommeregner

Grundlæggende aritmetiske operationer, ofte procentvise beregninger, kan udføres med enkle lommeregnere. En midlertidig tilføjelseshukommelse er tilgængelig til dette formål, hvormed de mellemliggende resultater af beregningerne lagres, og hvorfra de kan kaldes op igen. Tasterne er normalt mærket med “M +” (tilføj til hukommelse), “M-” (fratræk fra hukommelse), “MR” (få hukommelsesindhold) og “MC” (slet hukommelse). Hvis lommeregneren er slukket, slettes indholdet af hukommelsen.
Videnskabelige regnemaskiner er udstyret med mere omfattende beregningsmuligheder. Dette inkluderer beregning af rødder og kræfter, trigonometriske funktioner såsom sinus eller cosinus, differentieret og integreret beregning samt beregning med logaritmer. En lommeregner med grafikfunktion giver også mulighed for at vise disse funktioner som en kurve på displayet. De har ofte flere minder, der kan "huske" værdier uafhængigt af hinanden.

Endnu mere omfattende udstyrede lommeregnere er i stand til brøker, beregninger i grader og radianer, konvertering af forskellige talformater, vektor- og / eller matrixberegninger og forskellige transformationer. Derudover kan nogle af disse regnemaskiner også bruges til at udføre valutakonvertering, finansmatematik eller beskatningsopgaver, såsom beregning af renter og sammensatte renter, afskrivninger eller løbetid.

Programmerbare regnemaskiner går et skridt videre. De er udstyret med en intern hukommelse. Dette kan "fodres" med beregningsprocesser, så gentagne beregninger altid er tilgængelige. Dette understøtter brugeren i forenkling og automatisering af beregninger. Til dette formål er der indbygget en såkaldt programmeringstilstand, som både kan behandle bogstaver og indtaste tal. Disse tekstbaserede programmeringsredaktører kommer meget tæt på pc'er. Nogle videnskabelige lommeregnere med grafikskærme i høj opløsning kan konkurrere med tablet-computere, men de er specialiserede i aritmetiske opgaver. Nogle af enhederne har en opsætning, hvormed indstillinger kan konfigureres.

Disse skærme bruges

Lommeregner

De fleste af de moderne lommeregnere er udstyret med energibesparende LC-skærme med høj kontrast. Cifrene og symbolerne vises i bloksymboler eller pixels i høj opløsning afhængigt af opgaven og udstyret, hvilket er særlig vigtigt i grafik-kompatible lommeregnere. Regnemaskiner med berøringsskærme er også tilgængelige. 

Desktop-regnemaskiner med en udskrivningsfunktion har ofte vakuumlysstofrør, også kendt som digitron-skærme. Med deres knivskarpe tegn sikrer de, at skærmen er let at se, for eksempel i kunstigt oplyste rum (kontorer), og de har også en bred synsvinkel. På grund af deres højere strømbehov er sådanne skærme indbygget i linjedrevne lommeregnere.

 

Hvilke strømforsyningsmuligheder er der til lommeregnere?

Hvilken strømforsyning der er bedst, afhænger af område og placering. Lommeregnere skal bogstaveligt talt være små og lette. Derfor er store batteri- eller akkumulatorsæt, der fylder meget og vejer tungt, ude af spørgsmålet for praktiske modeller. Der er ofte installeret små lithium-ion-batterier. Derudover har mange modeller et lille solpanel til at opretholde opladningen.

Kombinationen af sol- og batteridrift er meget almindelig og giver optimal energieffektivitet. I tilfælde af kraftfulde enheder med større, måske endda farvede skærme, bruges større batterier eller eksternt genopladelige batterier til strømforsyning. Såkaldte stationære computere - normalt med mulighed for at udskrive - er næsten altid udstyret med en forbindelse til lavspændingsnetværket. De kan også udstyres med Li-ion-knapceller for at bevare hukommelsesindhold eller programmering efter slukning.

Vores praktiske tip: lommeregnere i skoler og videreuddannelse

I Forbundsrepublikken Tyskland er skolegang et spørgsmål for forbundsstaterne. Dette afspejles i reglerne for brug af lommeregnere, især til eksamen. Situationen er den samme med erhvervsuddannelse og efteruddannelse såvel som eksamener for visse kvalifikationer. Uddannelsesministerierne i de tyske forbundsstater har fastlagt forskellige bestemmelser om, hvilke typer lommeregnere der er specifikt godkendt til eksamen.

Et eksempel er godkendelse af tekniske og videnskabelige skolecomputere til eksamen ved grammatikskoler: Det er tilladt i alle føderale stater med undtagelse af Baden-Württemberg, Niedersachsen, Sachsen og Thüringen. Nogle producenter af lommeregnere (for eksempel Casio og Texas Instruments) tilbyder lister, der kan bruges til at finde ud af om godkendelseskravene i de tyske forbundslande. Skoler og erhvervsuddannelsesinstitutioner giver detaljerede oplysninger om, hvilke computere der er godkendt til hvilket uddannelsesindhold. I princippet kan lommeregnere bruges overalt i klasseværelset på grund af lærerens uddannelsesfrihed.

  

Hvilke mangler kan der opstå på lommeregnere?

Lommeregner

Lommeregnere er dybest set meget holdbare produkter. Fejlkriterier er for eksempel et display ødelagt af mekaniske påvirkninger, opbrugte akkumulatorer eller batterier. Defekte solmoduler fører også til svigt i enheden, da det interne batteri ikke længere kan oplades.

På grund af de lave energibehov i moderne lommeregnere kan der også lækkes væske fra batterier, der ikke har været udskiftet i lang tid, hvilket kan beskadige kontakterne og batterikabinettet. I mange tilfælde er en reparation dyrere end et nyt køb, især når det kommer til enkle modeller uden grafikfunktion.

På stationære computere med en udskrivningsmulighed er båndet opbrugt som med en almindelig skrivemaskine eller med matrixprintere. Dette kan kun afhjælpes med en udveksling. Udskrivningsmekanismen bør også rengøres i henhold til producentens specifikationer. Matchende bånd, genopladelige batterier, batterier og rengøringsmaterialer kan også findes i vores onlinebutik.