bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Ud over loddejernet eller loddestationen er lodning et af de vigtigste redskaber ved lodning. Det bruges til at skabe en sammenhængende, fast og ledende forbindelse mellem metaller. Du kan finde ud af, hvilke typer lodde der er, og hvad du skal se efter, når du vælger dem i vores guide.

Interessante fakta om tin lodde

Loddetin
  • Hvad er lodde?

  • Forskellige typer lodde

  • Mærkning af lodde

  • Vores praktiske tip: Overophed ikke loddet

  • Købskriterier for tinlodning - hvad er vigtigt?

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om lodde

Hvad er lodde?

Tin loddet, teknisk kendt som loddet, er en metallegering, der kan bruges til at forbinde metalliske komponenter. Til dette formål smeltes legeringen ved loddekolvens loddespids og anbringes mellem metaldelene. Denne proces kaldes lodning. Smeltetemperaturen af tin loddet skal altid være under smeltetemperaturen for de metaldele, der skal forbindes, så sidstnævnte ikke også flydende under påvirkning af varme. Det er her lodning adskiller sig fra svejsning, hvor de metaller, der skal forbindes, også smeltes. Ideelt set kan tinlodning bruges til at skabe en fast og korrosionsbestandig forbindelse mellem metaller, der kan lede elektricitet og varme.

Forskellige typer lodde

Loddetin

Tinnlodning består af forskellige metaller i forskellige proportioner. Ofte er det bly, tin og zink, men også sølv eller kobber. Tin udgør normalt den største andel, hvorfor udtrykket loddet er blevet etableret i dagligdagens sprog. Typen og forholdet af metaller indeholdt i loddet bestemmer, hvor højt eller lavt loddet smeltepunkt er. Derudover er de ansvarlige for en stærkere eller svagere ledningsevne og en stærkere eller svagere beskyttelse mod oxidation og korrosion.

Afhængig af smeltetemperaturen skelnes der mellem blød lodde og hård lodde. Hvis loddemetalets smeltepunkt er under 450°C, det er blød lodde. Bløde sælgere bruges primært til lodning af elektronik, da elektroniske komponenter normalt er ret følsomme. Bløde sælgere bruges også til at forbinde metaller med et lavt smeltepunkt såsom tin, zink eller bly. Smelteområdet for blød lodning er normalt mellem 180 og 250°C.

Sølvlodning

Man taler om et hårdt lodde, når loddet smeltepunkt er over 450°C lyver. Hårdloddede forbindelser er mere stabile og stærkere end blødloddede forbindelser og modstår termisk belastning bedre på grund af deres højere smelteområde. For eksempel kræves lodde legeringer til lodning af gasrør.

Mærkning af lodde

Hvordan en loddeform faktisk er sammensat, og hvilke egenskaber den har, kan læses ud fra forskellige oplysninger på emballagen.

Loddetin

Diameter: Loddetin tilbydes i forskellige versioner, for eksempel som en rulle med viklet lodningstråd. Diameteren angiver tykkelsen på loddetråden. Jo mindre diameter, jo lettere er det at dosere mængden af lodde. På grund af dette er loddetråd med lille diameter meget velegnet til lodning af små komponenter og er et godt valg for begyndere.

Sammensætning: Som regel er en kode udskrevet på emballagen til tinloddet, der giver information om de indeholdte metaller og deres respektive forhold. Strukturen af en sådan kodning er altid den samme: For det første er der element-symbolet efterfulgt af et tal, der angiver procentdelen. Koden "Sn60Pb39Cu1" løses derfor: 60% tin, 39% bly og 1% kobber.

Flux-type: Flux føjes til loddet, så det flyder bedre og let kan sprede sig. Det reducerer loddes overfladespænding, fjerner oxider på overfladen og beskytter mod oxidation under lodning. Flux til loddeapplikationer er præcist specificeret. I nogle tilfælde findes oplysningerne i henhold til DIN-standard 8511 stadig i dag, idet numerisk kodning i henhold til standard EN ISO 9454 har været i kraft siden 1994. Den gamle ordning i henhold til DIN 8511 fungerer som følger: Bogstavet F angiver, at loddet indeholder flux. Det andet bogstav angiver det materiale, der skal loddes, et tungmetal (S) eller et let metal (L). Det tredje bogstav står for lodningsprocessen: H for hård lodning, W for blød lodning. Fluxtypen og den tilhørende korrosionsadfærd for fluxen er angivet med det sidste ciffer. Formuleret betyder koden "F-SW 34" "flux, der er egnet til tungmetal og blød lodning, flux type: 34 = ikke-ætsende". I henhold til ISO 9454-1 svarer dette til formlen “2.2.3” (flux type 2 = organisk, base 2 = uopløselig i vand, aktivator 3 = ikke baseret på halogenid).

Vores praktiske tip: Overophed ikke loddet

En god loddeforbindelse kan genkendes af dens flade, buede, skinnende overflade, i det mindste når det er blyholdigt lodde. For at få dette, må det smeltede lodde ikke overophedes. Hvis loddepunktet er jævnt fugtet med loddet, skal lodspidsen straks fjernes og lod loddet størkne. I løbet af denne tid må loddeforbindelsen ikke udsættes for vibrationer.

   

Købskriterier for tinlodning - hvad er vigtigt?

Den tilsigtede anvendelse bestemmer stort set valget af det rigtige lodde. For eksempel, hvis du vil lodde metaller med lavt smeltepunkt, skal du vælge et blødt lodde med en sammensætning, der har et endnu lavere smelteområde. Du bruger hårde sælgere, hvis forbindelsen skal være særlig stabil, og smeltetemperaturen på de dele, der skal tilsluttes, tillader det.

Loddetin, blyfri

Loddetin fås i forskellige designs, for eksempel som en spole, rulle, rulle, pen, stang, trekantet stang eller pasta. Tynde loddetråde er velegnede til særligt små loddefuger. De smelter hurtigt og danner en jævnt flydende dråbe. Stænger med forskellige tykkelser kan bruges til lodning af større områder, der kræver mere lodde. Med deres hjælp kan en tilstrækkelig stor mængde materiale påføres hurtigt.

For at være i stand til at etablere en fast forbindelse, spiller loddekvaliteten en vigtig rolle. Det skal ikke kun have høj elektrisk og termisk ledningsevne, men skal også være let at behandle ("trække") og være så korrosionsfri som muligt. Her er det vigtigt at være opmærksom på den anvendte type flux, fordi nogle typer flux korroderer meget stærkt, så rester skal fjernes. Hvis du bruger en ikke-ætsende flux, kan du spare dig selv for arbejdet. Restfri strømninger (No Clean Flux) er det ideelle valg, især inden for elektronik.

FAQ - ofte stillede spørgsmål om lodde

Er bly- eller blyfri lodning bedre?

Blyholdigt lodde har den fordel, at det har en lav smeltetemperatur. Det smelter allerede ved 180-190°C og er et godt valg ved lodning af metaller med lavt smeltepunkt eller særligt følsomme komponenter. Brug af blyholdig tinlodning er dog ikke længere tilladt uden begrænsninger, da miljøforurening bør undgås. Blyfri loddemetal er et godt alternativ, men det har den ulempe, at det kun fungerer ved højere temperaturer (fra 217°C) smelter. Derfor skal den øvre temperaturgrænse for de komponenter, der skal loddes, overholdes. Hvilket lodde du i sidste ende bruger afhænger af dine personlige præferencer og den respektive applikation. For eksempel skal vandrør loddes med blyfri lodning. Det er vigtigt at vide, at blyholdigt og blyfrit loddemetal ikke er kompatibelt med hinanden. Hvis du arbejder om med det forkerte lodde, kan forbindelsen løsnes igen.

Hvilke værktøjer og ekstraudstyr har du brug for til lodning?

Et loddejern og lodde er primært nødvendigt til lodning. En dispenser til spolen, en loddesvamp eller en tredje hånd som holder kan også bruges som nyttige ekstraudstyr. Alkoholpindepinde eller små børster til fjernelse af rester af lodde er også nyttige.