bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

 

    

Værd at vide til lavspændingsstik

  • Hvad er lavspændingsstik?

  • Hvilke lavspændingsstik kan fås hos Conrad?

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om lavspændingsstik

Hvad er lavspændingsstik?

Lavspændings-stikforbindelse

Med lavspændingsstik forbindes elektriske ledninger med hinanden eller med forbrugere sikkert og adskilles. De bruges ofte til for eksempel at forsyne forbrugere med elektrisk strøm via stikstrømforsyning.

Et væsentligt kendetegn ved denne type stikforbindelser er spændingsintervallet. Standarderne IEC 60449 og VDE 0100 fastlægger spændingsområderne. Derefter omfatter svagstrømområdet spændingsområde i (romersk Eins). Hvis grænseværdier er mindre end 50 volt vekselspænding og mindre end 120 volt jævnspænding. Til det formål er de almindelige udtryk "lavvolt" og "lavstrøm" blevet indvundet. Dette spændingsinterval anses for ikke livstruende ved voksenselens kontakt.

De forbindelser, der er tilsluttet, er formsluttende og kan deles igen, når komponenter skal udskiftes. Sammenføjning og adskillelse af denne type stikforbindelser er mulig uden værktøj.

Mange lavspændingsstik er udstyret med mekaniske sikringselementer, som griber ind i hinanden på en sådan måde, at stikforbindelsen er beskyttet mod utilsigtet sammenstikning og løsning. Det kan ske ved at gå i indgreb eller ved at skrue fast. Ved låsende sikringer angives der ofte en indstiks- og trækkraft til at forbinde og løsne stikforbindelser. Nogle modeller har integrerede koblingselementer, som aktiveres separat ved isætning eller udtagning af et stik.

De egentlige elektriske kontakter er altid omgivet af et isolerende plasthus. Udendørskabinettet kan bestå af både plast og metal.

Tilslutningen af den egentlige stikforbindelse med tilslutningkablet sker ved lodning, klemning eller skruning.

 

Hvilke lavspændingsstik kan fås hos Conrad?

Stik

Conrad's professionelle butik giver dig et professionelt og samtidig billigt udvalg af lavspændingsstik af høj kvalitet, som du hurtigt og pålideligt kan bruge til at realisere elektriske forbindelser i lave spændingsområder.

Tilbuddet kan vælges efter forskellige egenskaber. Dette omfatter prisinterval, nyheder og tilbud, herunder RoHS-direktivet om ikke-forurenende stoffer 2011, kundevurdering, produkttilgængelighed i Conrads filialer samt producenter og mærker. 65

Ud fra et elektroteknisk og mekanisk synspunkt tilbyder menuen følgende udvælgelseskriterier:

Indvendig diameter: Fra 0,7 til 7 millimeter

Diameter af stift: Fra 0,65 til 4 millimeter

Mærkestrøm: Fra 0,2 til 10 ampere

Mærkespænding: Fra 3,5 op til maks. 50 volt


Kategori

  • Bøsningsmoduler: De er specificeret til anvendelse under morigere betingelser.
  • Strømstik: Specielt formede, tre- eller fire-polede stik og tilslutninger.
  • Lavspændingsstik: Alle ikke længere specificerede stik.


Konstruktion:

Der skelnes mellem lige og vinklede udformninger, fortsat vandret, lodret og chassismontering samt montering via flange.

Lavspændings-stikforbindelse

Tilslutning

  • Tilslutning: Som kategori bøsningsmoduler
  • Til lodning med ben, flag eller øskner
  • Printtilslutninger til anvendelse i printplader-rasteringer
  • SMD-tilslutninger til industrielle loddeteknikker
  • Skruer til at forbinde og løsne tilslutningskabel med skruetrækker
  • Trækfjedre til nem, værktøjsfri forbindelse og løsning af tilslutningskablet


Udvendig diameter:
2,35 til 17 mm

her er der for bøsninger ofte målskitser til udformningen af indbygningsåbningen. Ved at flades ned på husets gennemføring, der passer præcist til det stik, der skal indbygges, forhindres det, at forbinderen drejer – særligt vigtigt for lavspændingsstik med forskruelige elementer.

Du kan også bruge de datablade, der er til download. De indeholder normalt detaljerede oplysninger om de forskellige varianter, der f.eks. viser de passende modstykker – stik til tilslutning og omvendt.

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål om lavspændingsstik

Hvilke sikkerhedsanvisninger skal overholdes for lavspændingsstik?

Stik
  • Arbejde på elektriske anlæg må kun udføres af uddannet personale. Ofte befinder der sig områder med højere, farlige spændinger og strømme i nærheden af lavvolt-installationer. Derfor bør foranstaltninger til beskyttelse af personer ikke overses.
  • Ukorrekt udførelse af elektriske forbindelser kan også medføre betydelige farer i lavspændingsområdet. Det gælder for eksempel koblinger på anlæg med højere spændinger udløst af lavspænding.
  • Anvend udelukkende stik og stik, der passer præcist til hinanden.
  • Forbindelse og frigørelse af stikforbindelser bør ske spændingsfrit, da der på grund af højere strøm kan opstå lysbuer ved skæring selv ved lave spændinger.
  • Brug egnet værktøj til at beskytte dig selv mod skader og til ikke at beskadige fastgørelseselementer, kabinetter, isoleringer og kabeltilslutninger.
  • Brug kun lavspændingsstik i det angivne spændingsområde og vær opmærksom på oplysningerne om maksimal nominel strøm og temperaturbestandighed.
  • De fleste lavspændingsstik er ikke beregnet til udendørs brug.
  • Undgå kontakt med stikforbindelser, deres kabinetter og kabler med aggressive kemiske stoffer.
  • Fastgør kablerne efter fastgørelse på stikket, så der ikke er nogen trækkraft til det. Nogle stikforbindelser har egne trækaflastninger.
  • Lavspændingsstik skal forbindes vandret eller løsnes. Til deling skal der altid trækkes på stikket og ikke på kablet.
  • Omfatter ikke længere brugbare lavspændingsstik end elektrisk skrot til lokale offentlige indsamlingssteder og ikke husholdningsaffald.
Stik

Hvilken levetid har lavspændingsstikket?

Nogle producenter angiver deres levetid stikcyklusser. Tallene spænder fra mindst sikrede 2.000 stikcyklusser til det 5-cifrede område. 

Hvordan kan defekte lavspændingsstik mærkes?

  • Korrosion på stifter og bøsninger kan føre til øgede overgangsmodstande, det kan også medføre en opvarmning i lavspændingsområdet, hvorved isolering og hus kan blive beskadiget. De tilsluttede komponenter fungerer ikke længere pålideligt. For eksempel reduceres lysudbyttet af glødelamper og LED'er.
  • Ved påvirkning af høje temperaturer kan isoleringselementer være ubrugelige. Fastlæg årsagerne til temperaturstigningen og fjern dem, før du erstatter stikforbindelsen.
  • Fjederernes spændekraft kan blive lavere med tiden, således at stik og tilslutninger måske ikke længere kan holdes sikkert i hinanden. Det kan også skyldes slitage af plastsmædere.