bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om kølebokse

Sommer, sol og varme er store - men ikke når letfordærvelige varer eller drikkevarer skal transporteres.

Imidlertid kan dette problem hurtigt løses med en kølig kasse. Velafkølede drinks fås ikke kun hjemme ved varme temperaturer.

De, der køber frosne fødevarer eller mejeriprodukter i supermarkedet om sommeren, har forhåbentlig tænkt på en kølepose. Fordi i midsommeren kan de letfordærvelige varer hurtigt optøes eller blive beskadiget på vej hjem. Derfor skal cool tasker altid være i bilen. Men når det kommer til køling af mad og drikke over en lang periode, er køleposer ikke den bedste løsning. Kølere er meget mere egnede til dette formål. Men hvilken er den rigtige?

  • Hvilke typer kølere er der?

  • Hvordan fungerer en passiv køleboks?

  • Hvordan fungerer en termoelektrisk køler?

  • Hvordan fungerer en kompressorkøler?

  • Hvordan fungerer en absorberkøler?

  • Fordele og ulemper ved de forskellige kølebokssystemer

  • Hvad skal du passe på, når du køber en kølig kasse?

  • Ofte stillede spørgsmål om kølebokse

 

Hvilke typer kølere er der?

Der er mange tilbud på markedet, og oversigten kan let gå tabt. Kølebokse, der tilbydes i alle prissegmenter og størrelser, gør ikke valget let.

Køle kasser

Aktiv eller passiv køleboks?

Den vigtigste forskel med kølebokse er betjeningstilstand.

Passive kølebokse har ingen komponenter, der aktivt bidrager til at reducere den indre temperatur. Her skal mad og drikke allerede køles ordentligt, når de anbringes i kassen. Kassen er derefter udstyret med tyk PU-isolering, så de forkølede varer forbliver godt kølet i lang tid. For at understøtte køleeffekten kan frosne frysepakker, der er frosset i på forhånd, også placeres i kassen.

Forskellige teknologier anvendes i aktive kølebokse til aktivt at sænke indetemperaturen på kassen eller i det mindste for at holde den på et lavere niveau end den omgivende luft.

De aktive versioner inkluderer termoelektriske kølere, kompressorkøler og absorberkøler. Nogle af de forskellige teknikker kombineres også. I dette tilfælde taler man om hybride kølebokse, som f.eks. Har en termoelement og en kompressor installeret.

 

Hvordan fungerer en passiv køleboks?

Der er ikke meget at sige om funktionen af en passiv køleboks. Det er vigtigt at have god all-round isolering, og at låget er helt stramt. Dette er den eneste måde at sikre, at der ikke er nogen hurtig temperaturkompensation mellem indersiden og ydersiden.

Ud over de klassiske kolde pakker har isterninger også bevist deres værd som ideelle kølebutikker eller kølere. Især med drikke dåser, der ikke har etiketklistermærker, fører den generelle kontakt med isterningen til maksimal afkøling og en virkelig cool drikkeglæde.

Kolde pakker er den bedre løsning til glasflasker med etiketklistermærker. Fordi flaskeklistermærker, der flyder i isvandet, som langsomt opløses, er temmelig usmagelige.

Den funktionelle beskrivelse af de aktive kølere bliver mere interessant. Selvom teknologien undertiden er meget kompleks, forsøgte vi at sætte emnet i enkle ord:

Passiv kølig kasse i klassisk design.

 

Hvordan fungerer en termoelektrisk køler?

Peltier-element

Opbygning af et Peltier-element: Kold side (1), keramisk plade (2), N-halvleder (3), P-halvleder (4), keramisk plade på den varme side (5), kobberbroer (6). 

Hjertet i en termoelektrisk køler er et Peltier-element. Et Peltier-element består af adskillige halvlederelementer (terninger). Når strøm flyder gennem halvlederne, ændres ladningsbærernes energiniveau. Det bliver enten højere eller lavere afhængigt af strømens retning. Dette gør Peltier-elementet varmt på den ene side og koldt på den anden side. I henhold til denne temperaturudvikling er Peltier-elementer installeret i køleboksens væg eller låg.

For den bedste effekt afkøles den udvendige varme side til omgivelsestemperatur med en ventilator. Den kolde side er tilsvarende lavere.

Maks. opnåelig temperaturforskel afhænger af elementets størrelse og antallet af terninger. Og disse bestemmer igen strømforbruget og kølekapaciteten. Derfor angiver fabrikanterne altid temperaturdifferencen til den omgivende luft i termoelektriske kølere.

I øvrigt:

Hvis du ændrer den aktuelle retning gennem Peltier-elementet, vendes den varme og kolde side af elementet. Kassen kan derefter ikke kun bruges til afkøling, men også som opvarmningsboks.

 

Hvordan fungerer en kompressorkøler?

En kompressorkøler fungerer på samme måde som et køleskab eller et klimaanlæg i en bil. Derfor er et køleskab også ideelt til funktionsforklaringen. Et gasformigt kølemiddel under tryk under anvendelse af en kompressor (1). Dette gør kølemediet meget varmt. Du kan også opleve effekten, hvis du holder ventilforbindelsen på en cykelluftpumpe og derefter komprimerer luften i pumpen maksimalt. Pumpen bliver derefter også varm i området med trykluften.

Det komprimerede og luftformige kølemiddel føres derefter gennem en kølebånd (2) på bagsiden af køleskabet (kondensator eller kondensator). Der frigiver kølevæsken sin energi i luften og bliver flydende. Kølemidlet ledes ind i det indre af køleskabet til fordamperen (4) via et gashåndtagselement (3), der i det enkleste tilfælde kan være et opviklet rør med et meget lille tværsnit.

 

Rørene i fordamperen giver plads nok til kølemidlet, så det kan sprede sig og vende tilbage til den gasformige tilstand. Når det fordamper, absorberer kølevæsken energi, som det udvindes fra det indre af køleskabet. Du kan også opleve denne effekt, hvis du ikke tørrer dig selv efter badning. Vandet på huden kan fordampe og fjerne den nødvendige varme fra kroppen. Derfor fryser du mere eller mindre på dette tidspunkt.

Det gasformige kølemiddel strømmer fra fordamperen til kompressoren, hvor cyklussen begynder igen.

Kølemiddelkredsløb: kompressor (1), kondensator (2), gasspjældskrop (3) og fordamper (4).

 

Hvordan fungerer en absorberkøler?

Først lyder det underligt at generere kulde med varme, men princippet fungerer ganske godt i praksis.

En blanding af vand og ammoniak opvarmes i en komfur (1). Dette kan gøres ved hjælp af en gasflamme eller med en elektrisk varmelegeme. Varmen adskiller ammoniak og vand. Den gasformige ammoniak (NH3) stiger til kondensatoren (2).

I kondensatoren frigiver ammoniakdampen sin energi til miljøet via kølefinner og bliver flydende i processen. Den flydende ammoniak strømmer derefter videre ind i kølekassen til fordamptårnet (3), hvor det fordamper med absorption af brint (H) ved lavt tryk. Som med en kompressorkøler ekstraheres den energi, der kræves til fordampning, fra det indre eller fødevarer, der skal køles i form af varme.

 

Gasblandingen af ammoniak og brint (NH3+ H) kommer derefter ind i absorberen (4). Derefter fjernes ammoniakken fra vandet (H2O) optaget fra komfuret (1) og strømmer tilbage til komfuret. Det frigjorte brint (H) returneres til fordamperen (3).

De forskellige cykler er lukket, og processen kan begynde igen.

Kølemiddelkredsløb: komfur (1), kondensator (2), fordamper (3) og absorber (4).

 

Fordele og ulemper ved de forskellige kølebokssystemer

 Passiv køleboksTermoelektrisk køleboksKompressorkølerAbsorber køler
Fordele:- Billig
- Støjløst
- Lav vægt
- Ingen lokal energikilde kræves
- Lav vægt
- kølevæske-fri
- Støjløs, da der ikke er nogen mekanisk bevægelige dele (undtagen ventilator)
- Billig
- Stort køleområde
- Energieffektiv køling
- Frysefunktion mulig
- Støjløst
- Energiforsyning med gas eller elektricitet
ulempe- Ingen aktiv kølekapacitet
- Indholdet skal forkøles
- Lav kølekapacitet afhængig af udetemperaturen
- Højt strømforbrug
- Arbejdsstøj fra kompressoren
- Høj vægt
- Krævet strømforsyning
- Højt energiforbrug
- Nødvendigt fodaftryk påkrævet
 

Hvad skal du passe på, når du køber en kølig kasse?

Hvilken model og frem for alt hvilken teknologi du vælger afhænger i vid udstrækning af den tilsigtede anvendelse.

Køleboks i brug

Teknisk design

Den passive køleboks bruges primært inden for fritidsområdet. Drikkevarer, grillet kød og andre varmefølsomme varer, såsom chokolade, kan opbevares meget godt, indtil de spises til en grill ved svømmedammen. Her viser kassen sin store fordel: den kræver ingen energiforsyning.

De, der rejser meget med bil eller lastbil, er mere tilbøjelige til at bruge en aktiv køler. Især da enten en 12 eller 24 V jævnspænding er tilgængelig i køretøjerne. Og producenterne tager højde for dette og designer deres kølebokse netop til denne spændingsforsyning. Det er da ikke noget problem at integrere en lille strømforsyning i kassen, så den også kan betjenes på 230 V netspænding i stationær drift.

Det er op til hver bruger at beslutte, om de skal vælge en termoelektrisk køleboks eller varianten med en kompressor. Men hvis en kasse med en fryserfunktion er påkrævet, udelukkes termoelektriske enheder fra starten.

Hvis der for eksempel ikke er nogen strømforbindelse tilgængelig i weekendhuset, spiller en absorberkøler sin afgørende fordel. Fordi disse kølebokse også kan betjenes på en standard gasflaske. Dette gør disse kølebokse til det første valg til camping og campingvogn. I øvrigt sammen med et elektrisk betjent varmesystem er det støjsvage absorbersystem også ideelt til mini-køleskabe på hotelværelser.

Energiforsyning

Hvis du er klar over den tekniske implementering, er det næste spørgsmål om energiforsyningen. Det er ikke kun vigtigt, at køleboksen forsynes med elektricitet på stedet. Når du tilslutter til energikilder med begrænset strøm, såsom et stationært køretøj eller et isoleret solsystem, er det vigtigt, at køleboksen har et økonomisk strømforbrug. Hvis der ikke er oplysninger om klassen for energieffektivitet, kan det hjælpe. Et nærmere kig på de tekniske data. Derudover skal køleboksen være udstyret med underspændingdetektion. Dette forhindrer effektivt den skadelige dybe afladning af solbatterier eller bilbatterier.

Rigtig størrelse

Et andet vigtigt købskriterium er størrelsen eller kapaciteten i liter. Du skal nøje overveje, hvor mange liter nyttigt indhold der faktisk er behov for. Fordi jo større litervolumen er, desto højere er den krævede kølekapacitet. Men de eksterne dimensioner skal også kontrolleres. Det er helt sikkert vidunderligt, når mange store PET-flasker med en kapacitet på 2 liter sidder lodret i kassen. Men især ved køretøjets drift må kassen ikke være for stor til det planlagte installationssted. Hvis køleboksen også skal transporteres, spiller størrelse og vægt også en afgørende rolle. Alle ved, at der nogensinde har båret en godt fyldt køler med en kapacitet på 40 liter.

Brugsfrekvens

Hvis køleboksen kun bruges en eller to gange om året, giver køb af en høj kvalitet og dyre kasse meget mindre mening end hvis kassen er i brug næsten året rundt.

 

Ofte stillede spørgsmål om kølebokse

Hvor er det bedste sted til køleboksen i bilen?

Den vigtigste regel for at stuve køleboksen i bilen er, at køleboksen ikke må glide. Et egnet sted i køretøjet ville være bag f.eks. Forsæderne eller i bagagerummet. Sidstnævnte skal dog sikres med bælter og være stabil. En rem eller velcro gør bestemt et godt stykke arbejde her.

Hvis køleboksen skal placeres på bagsædet, skal kassen fastgøres med et spændingsbælte eller lignende for at forhindre, at den ved et uheld glider.

Kan jeg også bruge min eksisterende cool pack i en aktiv cool box?

Ja selvfølgelig! Det er endda en fordel, hvis du lægger frosne ispakker i kasserne. Kasserne behøver ikke at give så meget køleeffekt, og en afbrydelse i strømforsyningen kan nemt brudes.

Kan jeg kombinere en kølig taske og en kølig kasse?

Ja, det giver mening, men kun med passive kølebokse. F.eks. Kan en frossen kylling først indpakkes i en kølepose og derefter placeres i kølerboksen. I tilfælde af høj varme eller lang transport kan to eller tre køleposer pakkes ind i hinanden. Kassens kapacitet (normalt i liter) skal dog være stor nok.

Hvor længe varer den elektriske køleboks, når den er tilsluttet bilbatteriet?

Elektriske kølere har normalt - undtagelser er mulige - 12 volt forbindelser til en bil og 24 volt forbindelser til en lastbil. 

Hvis køleboksen på bilbatteriet skal bruges i længere tid, skal kassen have en integreret spændingsmonitor. Dette gør det muligt at slukke for boksen automatisk. Imidlertid bør elektricitet, der trækkes fra bilbatteriet over flere dage, kun bruges i ekstraordinære tilfælde. På grund af det relativt høje strømforbrug tilrådes det at vælge en anden strømkilde uden for køretøjet til de termoelektriske modeller, så snart destinationen er nået.