bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide om IEC-kabler

  • Hvad er et strømkabel?

  • Hvilke varianter af IEC-kabler findes der?

  • Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg køber det?

  • KONKLUSION

Hvad er et strømkabel?

Koldapparatkabel

Med et strømkabel er en elektrisk forbruger, som udvikler en lille mængde Varme under drift, forbundet med strømnettet – derfor også navnet. Denne type strømkabel er ikke egnet til apparater, som på grund af deres konstruktion producerer større mængder Varme, f.eks. et Strygejern eller et komfur. Hertil kræves der et kabel af varm- eller varmeudstyr, som er konstrueret til højere temperaturer, og som holder stand mod varmen. På sådanne enheder er kablerne for det meste fastmonteret.

For Koldapparatkabler må temperaturen dog ikke overstige 70 grader celsius ved standen. Den maksimale strøm er fastsat til 10 ampere.

Kablet munder ud i et beskyttelseskontaktstik på den ene side, hvor det kan stikkes i alle stikdåser. På den anden side er der et specifikt stik, som kan tilsluttes til forbrugeren. Dette er koldapparatkoblingen. De er normeret, så der kan anvendes et strømkabel til forskellige apparater.

Stiktype C13

Alligevel er der på grund af forskellige apparattyper enkelte forskelle mellem stikkene. Den langt mest almindelige stiktype lytter til C13 og bruges på mange forskellige typer enheder, især i IT-området.

Den består af et sekskantet stik, hvor tre kontakter er indfattet. Disse er udvendige ledere, neutralleder og beskyttelsesleder. Via den udvendige leder ledes spændingen, mens strømmen løber ud via neutrallederen. Beskyttelseslederen er forbundet med beskyttelseskontakterne i stikdåsen og beskytter mod strømstød ved at jordforbindelsen jordes.

Stiktype C-19

Ud over C13-stikket er der også yderligere stik, som kan bruges i bestemte områder. F.eks. er der C19-stikket, som er designet til højere strømbelastninger, og som primært anvendes til f.eks. strømforsyning til servere. På denne er kontakterne drejet 90 grader, så de kun passer i specifikke bøsninger.
[Figur 3]

Stiktype C5

Også C5-stikket, det såkaldte »kløver-stik«, kan ses mange gange. Tidligere blev den især brugt i monitorer og bærbare computere. I dag anvendes der i højere grad koldapparatstik C13 eller producentspecifikke løsninger.

Koldapparatkabel
 

Hvilke varianter af IEC-kabler findes der?

Varianter af strømkabel

Hos Conrad finder du en lang række forskellige tilslutningskabel til kolde apparater med forskellige stik og længder, så du finder det passende strømkabel til det formål.

Det typiske strømkabel har en Schuko-stikdåsestik på en og en IEC-stik type C13 på den anden side. Dermed kan en forbruger nemt kobles til strømnettet. Ved hjælp af standardiseringen kan du også anvende det samme kabel til andre apparater.

Med forlængerkabler kan du strække et strømkabel til enheder, hvis længden af kablet fra producenten ikke er tilstrækkelig. Til svært tilgængelige tilslutninger er der vinklede stik, som løser pladsproblemer.

Hvis du vil tilslutte flere enheder til en stikkontakt, anbefales såkaldte Y-kabler. Som navnet antyder, opdeler dette en kabelstreng på to stik. Dermed har du ikke brug for en multistikdåse til at tilslutte to apparater til en stikkontakt. Det reducerer kabelrod.

 

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg køber det?

Hvis du køber et strømkabel, er der nogle nøgledata til at finde det rigtige kabel. Mål først bedst hvilken kabellængde du har brug for, for at undgå senere problemer ved tilslutning.

De fleste netkabler er beregnet til maksimal strømstyrker på op til 10 ampere. Den maksimale effekt ligger dermed på 10 ampere * 230 volt = 2300 watt. Ingen enhed med passende bøsning vil sprede sig ud alene. Men hvis du tilslutter to strømslugende apparater sammen via Y-kabel, skal du tage højde for det.

De fleste kabler ender i et beskyttelseskontaktstik, der passer i de tyske stikdåser. I andre lande kan de have brug for andre stik. Rejsestik løser problemet. Det samme gælder for koldapparatstik selv Den mest almindelige form er C13-stikket, men der kan bruges andre stik, for eksempel på ældre apparater. Et kort blik på enheden skaber klarhed.

Hvis du er usikker på tidspunktet for dit køb, eller hvis du har flere spørgsmål, vil vores kundeservice også gerne være til rådighed med personlig rådgivning.

 

KONKLUSION

Med et strømkabel kan du forbinde dine elektriske enheder til strømnettet. Vær opmærksom på den passende tilslutning og kablets rigtige længde, kan du ikke gøre meget forkert, når du skal købe. Med det store udvalg af forskellige længder og stikkonfigurationer finder du hos Conrad det helt rigtige netkabel til dit anvendelsesformål