bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

   

Interessante fakta om kikkert

  • Hvad er kikkert?

  • Hvilken kikkert er der?

  • Hvad skal du passe på, når du køber kikkert?

  • Kikkert med yderligere funktioner

  • Ofte stillede spørgsmål: De mest almindelige spørgsmål om kikkert

  • Konklusion: Sådan finder du den rigtige kikkert

Hvad er kikkert?

Kikkert er kikkertforstørrelsesglas, der muliggør detaljeret visning af fjerne objekter eller processer. For at gøre dette ledes det reflekterede lys først gennem et system af kombinerede linser (mål og okularer) og prismer indbygget imellem. Konstruktionen som en kikkert med to parallelle bjælkeveje muliggør en stereoskopisk og dermed rumlig observation af omgivelserne.

Hvilken kikkert er der?

Kikkert uden prismer

Kikkert uden prismer er baseret på kombinationen af en konveks objektivlinse og en konkave okularlinse baseret på Galilei-teleskopprincippet. Den forholdsvis enkle konstruktion tillader kun en lille forstørrelse. Derfor tilbydes kikkert uden prismer næsten udelukkende som opera- eller teaterbriller.

Kikkert med Porro prismer

Prisme kikkert er baseret på Kepler teleskop-princippet, som giver mulighed for brug af opstillede prismer. I lang tid dominerede brugen af Porro-prismer, hvilket har flere fordele: installationen øger afstanden mellem linserne, hvilket forbedrer rumsynet. Derudover kan kikkertens længde reduceres med op til 60 procent ved at folde bjælkevejen.

Kikkert med lige tagprismer

Tagprismes ligehed (f.eks. Schmidt-Pechan-prismer) muliggør konstruktion af særligt kompakte kikkert. Fremstillingen af tagprismer af høj kvalitet er imidlertid meget mere kompleks og derfor dyrere end fremstillingen af Porro-prismer. Dette resulterer i betydelige prisforskelle mellem kikkerter af høj kvalitet med Porro-prismer og kikkert med lige tagprismer.

Hvad skal du passe på, når du køber kikkert?

Tekniske specifikationer

  • Maksimal forstørrelse
  • Linsediameter
  • Nær punkt

Brugervenligt design

  • Dioptriudligning
  • Øjenkopper
  • Vægt

inkluderet levering

  • Taske
  • Bærerem
  • Stativgevind
  • Beskyttelsesovertræk

Vores praktiske tip

Kikkerter med variabel forstørrelse har enten to faste indstillinger, der kan skiftes mellem, eller gør det muligt at indstille forstørrelsen kontinuerligt (zoomkikkert). Sidstnævnte har et højere antal linser, hvilket især kan mærkes i billige modeller gennem højere lystab og farvekant. Professionelle brugere med høje krav er derfor tilbøjelige til at falde tilbage på tagprismekikkert i høj kvalitet med to faste indstillinger.

Kikkert med yderligere funktioner

Kikkerter, der er designet til meget specifikke anvendelsesområder, har ofte tilsvarende yderligere funktioner: Marine kikkert har typisk et integreret kompas til at bestemme synsretningen. I nogle modeller er GPS-moduler endda installeret for nøjagtigt at registrere placeringen. Derudover er der nogle kikkerter, der har en integreret afstandsmåler.

Ofte stillede spørgsmål: De mest almindelige spørgsmål om kikkert

Hvad er forskellen mellem kikkert og et teleskop?
Teleskoper er designet til at observere stjernehimlen. De tillader derfor en meget større forstørrelse og har en meget større objektivdiameter end konventionelle kikkerter, men er også mindre praktiske og kompakte. Kikkert har også en fordel i forhold til teleskoper fra et optisk synspunkt: Kombinationen af to parallelle stråleveje muliggør stereoskopisk syn.

Hvad står talkombinationen i mange kikkert for?
Forstørrelse og linsediameter er trykt eller indgraveret på de fleste kikkerter som parametre. Den kombinerede specifikation 8x32 står for eksempel for en 8x forstørrelse og en objektiv diameter på 32 millimeter.

Forstørrelsestallet kan beregnes ved at dividere objektivets brændvidde med okularets brændvidde. En forstørrelse på 10 gange betyder for eksempel, at de viste objekter ser ud til at være 10 gange større end med det blotte øje.

De to parametre forstørrelse og linsediameter påvirker også billedets lysstyrke.

Hvad koster kikkerten?
Billige entry-level modeller er ofte tilgængelige for mindre end 50 euro. Både kvaliteten og udstyret på disse enheder er normalt tilstrækkelig til lejlighedsvis brug på gåture og på ferie. Enheder af høj kvalitet fra kendte producenter er derimod ofte betydeligt dyrere. Især kikkert, hvor der anvendes lige tagprismer, kan koste flere hundrede euro på grund af den mere komplekse produktion. Kikkert med Porro prismer er et billigere alternativ uden væsentligt tab af kvalitet.

Konklusion: Sådan finder du den rigtige kikkert

Ideelt set vælges kikkert baseret på relevante parametre med henblik på fremtidig brug: F.eks. Er kikkert med høj lys med stor linsediameter velegnet til observation af nattehimlen. Når jagter og observerer vilde dyr i naturen, skal kikkerten være robust og tilbyde tilstrækkelig forstørrelse. Marine kikkert er vandtæt og opfylder de specifikke krav til nautisk navigation.

Beslutningen mellem kikkert med Porro-prismer eller tagprismer kan på den anden side træffes meget let især af prisbevidste brugere: I det lave og mellemstore område er lysstyrken og den optiske kvalitet af kikkerten fra Porro prisme næsten altid bedre. Fordelene ved tagprismekikkert af høj kvalitet er forbeholdt professionelle brugere, som som forventet er villige til at betale betydeligt højere priser.