bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Jul - festivalen for glæde og overraskelser

Forventningen til jul er ikke kun stor blandt børn. Voksne har også en masse sjov i slutningen af julen for at forskønne lejligheden, huset eller haven med julepynt og en række lys. Det er kun forståeligt, at vores små næppe kan vente, indtil gaverne er under juletræet. Så de spørger også hver dag, når det endelig er jul.

Interessante fakta om adventskalenderen

  • Hvordan kom adventskalenderen?

  • Adventskalenderen i konstant forandring

  • En adventskalender er mere end bare en kalender

Hvordan kom adventskalenderen?

Da tid er en vanskelig tid at forstå, især for børn, var ressourcerige forældre allerede på udkig efter en livlig metode i midten af det 19. århundrede til at formidle de resterende dage indtil jul. For eksempel blev 24 billeder med julemotiver gradvist hængt op, eller 24 kridtlinjer blev malet et passende sted, hvor en linje blev slettet hver dag. I katolske husholdninger blev der placeret et halm i krybben hver dag, så babyen Jesus skulle have det godt til jul. Andre steder blev en skandinavisk skik adopteret, og et adventslys med 24 markeringer blev tændt hver dag. I nogle tilfælde blev der lavet selvfremstillede adventskalendere i forskellige designs.

I begyndelsen af det 20. århundrede dukkede de første trykte adventskalendere ud på markedet i form af et juleur eller som et udskåret ark. Fra 1920 blev adventskalendere med hængslede døre mere og mere populære. Der var dog ingen chokolader skjult bag dørene, men små billeder. De første chokolade adventskalendere kom på markedet i 1958. Siden da har deres triumfmarsch fortsat til i dag.

Adventskalenderen i konstant forandring

Selvom chokolade-adventskalenderen stadig kan findes i hylderne i stormagasiner og supermarkeder, bliver flere og flere alternative kalendere mere og mere populære. Ud over de livlige adventskalendere, der praktiseres i mange samfund, og hvor husvinduer repræsenterer de individuelle kalenderdøre, er der nu også virtuelle adventskalendere eller lydbogens adventskalendere.

På den anden side er der meget mere potentiale for at oprette en adventskalender end bare et lille stykke chokolade, der spises hurtigt. For eksempel vekker elektroniske adventskalendere interesse for elektronik og det sjove ved håndværk ved hver dør. Værdifuld grundlæggende viden formidles, og med hver dag vokser tilliden til dine egne færdigheder lidt mere. Især når for eksempel FM-radioens adventskalender spiller de smukkeste julesanger på julaften.

Og for dem, der allerede er et skridt foran og vil udforske tingenes internet (IoT), er der f.eks Arduino™- Adventskalender eller Raspberry Pi adventskalender med mange interessante programmeringseksperimenter. Adventskalendere er ikke kun interessante for børn og unge. I mellemtiden er værktøjskalendere med deres store overraskelser sjovt for unge og gamle gør-det-selv-brugere.

 

En adventskalender er mere end bare en kalender

Adventskalendere har ikke længere kun opgaven at vise de resterende dage indtil jul. Flere end nogensinde tilbyder adventskalendere muligheden for at tænke eller eksperimentere med sine kære derhjemme og fremme individuelle færdigheder.

Og med hver dør, der åbnes, tænker du på den dejlige person, der gav dig denne store glæde.