bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

DC-motorer er en type elektriske motorer, der benyttes i industrielle applikationer. Ved hjælp af en stator og rotor konverterer de effektivt elektrisk energi til kinetisk. Kommunikationen leveres af børster. Eftersom disse motorer er udstyret med børster, har de en begrænset levetid. Der er selvfølgelig også børsteløse og rammeløse DC-motorer. Disse typer motorer benyttes hovedsageligt til laboratorieautomation, salgsautomater og emballering, hjemmeautomation, bilindustri osv. Så du kan gå mange veje med en DC-motor.

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Videnværdi for jævnstrømsmotorer

  • Hvad er en jævnstrømsmotor?

  • Opstilling og funktionsmåde af en jævnstrømsmotor

  • Ekspertviden

  • Forskelle mellem elmotorer

  • Kriterier for at købe jævnstrømsmotorer

  • KONKLUSION

Hvad er en jævnstrømsmotor?

Som ethvert andet elektrisk drev omdanner jævnstrømsmotoren også elektrisk energi til mekanisk energi. I modsætning til roterende motorer eller vekselstrømsmotorer anvendes jævnstrømsmotorer først og fremmest i sektorer, hvor der er brug for små ydelser, men hvor der er behov for stor reguleringsevne. Dens anvendelsesområde i industrien er for eksempel inden for automatisering og drivlinjeteknik. Desuden anvendes motorerne ofte i husholdningsapparater. Det skyldes bl.a., at de for det meste er det mest fordelagtige alternativ til andre drev, og at de alligevel samtidig har en høj virkningsgrad. En særlig form for jævnstrømsmotorer og derved hyppigt anvendte varianter er stepmotorer.

 

Konstruktion og funktion af jævnstrømsmotorer

Jævnstrømsmotorer består i forenklet form af tre komponenter: Statoren, rotoren (også kaldet anker) og kommutatoren.

Statoren udgør den faste ydre del af konstruktionen (1) og består enten af en permanent magnet (permanent motor) eller en magnetmotor. Indvendigt er der en frit roterende rotor, også kaldet anker (2), med en vikling, oftest en spole af kobbertråd (3), som frembringer et magnetfelt ved strømpåvirkning.

Denne reagerer på det magnetfelt, der genereres af statoren. De til- eller frastødende kræfter fra disse interagerende magnetfelter skaber rotoren, som kan udnyttes af en aksel til efterfølgende anvendelser.

For at sikre en vedvarende drejning af rotoren vendes magnetens justering konstant ved hjælp af en kommutator. På grund af drejebevægelsens træghed bevæger rotoren sig hen over det såkaldte dødpunkt, og ved ompoleringen vendes de trækkende kræfter modsat. Derved forbliver rotoren konstant i bevægelse.

En elektrisk motors funktion

Skematisk opbygning af en topolet elektrisk motor uden kommutator.

 

Ekspertviden: Flerpolede rotorer

Alt efter behov kan der ud over de enkelte topolede rotorer også anvendes en topolede rotorer, der er tre-, fire- eller flerpolede. Deres fordel er bl.a., at det er meget vanskeligt at få topolede rotorer ud af dødpunktet, når motoren startes. Desuden giver flere-polede varianter ved lavt omdrejningstal en fejlfri og ensartet ydelse.

 

Forskelle mellem elmotorer

Jævnstrømsmotorer kan inddeles i tre kategorier alt efter koblingen:

Når der er serieforbindelse mellem patogenudvikling og ankervikling, betegnes elmotorer som seriemotorer eller hovedmotorer. På grund af sin store popularitet, pålidelighed og gode ydeevne er de monteret i en lang række elektriske husholdnings- eller værktøjsenheder og er også kendt som universalmotorer.

Hvis de to viklinger er parallelforbundet, tales der om sekundære motorer. Mens hovedmotoren ved lavere belastning stiger, og motoren kan "gå igennem", varierer hastigheden for så vidt angår motorer med kompressionstænding fra tomgang til fuld belastning kun med ca. 5-10 procent. Sekundære motorer anvendes f.eks. til arbejde, hvor deres ikke-lastrerendeuafhængige effekt er en fordel - f.eks. ved transportbånd eller transportbånd.

En dobbelt-tilslutningsmotor, også compoundmotor, forbinder begge typer drev og har både en serieforbindelse og en sekundær vikling. Alt efter konstruktionen kan den elektriske motor så anvendes.

 

Kriterier for at købe jævnstrømsmotorer

Ud over de grundlæggende forskellige udformninger af de elektriske drev adskiller motorerne sig også fra mange andre aspekter. De vigtigste kriterier, som du skal opfylde ved valg og køb af apparaterne, er vist nedenfor.

Drifts-/ydelsesdata

Jævnstrømsmotor til industrien

Motor med permanent magnet-teknik i henhold til beskyttelsesklasse IP 40 og IP 53.

Ved siden af konstruktionen er drifts- og ydelsesdataene de vigtigste faktorer, der skal tages hensyn til ved køb af en jævnstrømsmotor. Disse omfatter en række forskellige nøgletal. Mærkestrøm, nominel spænding, nominelt omdrejningstal og nominelt drejningsmoment, men også driftstemperaturen er her de vigtigste informationer, som hænger direkte sammen med drevets ydeevne.

Mens strøm og spænding beskriver den nødvendige forsyning ved fuld effekt, refererer hastighed og drejningsmoment netop til potentialet i denne effekt. Driftstemperaturen angiver det optimale temperaturområde for drevene. Identifikationstal, der er baseret på konstruktionen, er angivelser som for eksempel radial- og aksialbelastningen eller størrelsen af akselgennemsnittet. Disse er især vigtige for de komponenter, der skal lukkes.

Hus/beskyttelsesklasse

Med henblik på den senere indførelse er det hensigtsmæssigt at være opmærksom på, om drevene skal beskyttes af deres kabinet mod særlige eller ugunstige miljøpåvirkninger. Motorerne klassificeres i henhold til den internationale standard IP (International Protection). Der findes således varianter, der er beskyttet mod støv, væsker eller fremmedlegemer. Ud over en større modstandsdygtighed i motoren sørger høje beskyttelsestyper naturligvis også for en bedre beskyttelse af det personale, der arbejder.

Få mere at vide om IP beskyttelsesklasser

Udstyr

Som en sidste udvej skal man ved motorerne være opmærksom på, om der er behov for eller ønsker et særligt udstyr. Forskellige yderligere komponenter kan allerede være integreret i drevet og dermed muliggøre specielle ekstrafunktioner. En af mulighederne er for eksempel forarbejdning af magnetiske impulsgivere med Hall-sensorer, hvorved forskellige målinger kan foretages, og som ikke behøver at blive udstyret bagefter.

 

KONKLUSION

Jævnstrømsmotorer er pålidelige komponenter i forskellige processer, både i industrien og i hjemmet. Conrad tilbyder et stort udvalg af forskellige produkter, så du kan vælge den rigtige løsning til dine projekter.