bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om glødelamper

  • Hvad er glødelamper, og hvordan fungerer de?

  • Anvendelsesområder for glødelamper

  • Typer af glødelamper

  • Vores praktiske tip

  • Nyttige oplysninger om levetiden

 

Hvad er glødelamper, og hvordan fungerer de?

Figur: Glødelampe med glaspære og pladeelektroder til signalvisning

En glødelampe er en elektrisk komponent, der udsender en svag glød - en glød - når en elektrisk spænding tilføres. Fra et fysisk synspunkt er glødelyset baseret på princippet om gasudladning.

Til dette formål er en pære i d


Denne effekt bruges f.eks. Til overspændingsbeskyttelse. For at holde "skred" - og dermed strømstyrken - i skak, bruges glødelamper til signalformål generelt med definerede seriemodstande til at begrænse strømmen. To elektroder stikker ind i den fyldt med en inert gas. Gassen har et let overtryk, og enderne af elektroderne inden i lampen er meget tæt på hinanden. Hvis der nu tilføres spænding til elektroderne, udvikles en såkaldt slagionering i ædelgassen på grund af de elektriske felter, der omgiver elektroderne. Rømningselektroner kolliderer med partikler i den ædel gas, der ioniserer dem og stimulerer dem til at gløde - glødet opstår. Når denne proces er startet, påvirkes og ioniseres yderligere partikler, hvilket fører til en lavineffekt. Flere og flere ledende partikler er i den glødende sky. Som et resultat stiger strømmen igennem meget hurtigt.

 

Den nævnte lyseffekt er kun nogensinde til stede på den negative elektrode. Med vekslende spænding lyser de to elektroder i en glødelampe skiftevis. Det menneskelige øje kan ikke skelne mellem 50 Hertz-ændringer, så en fasedetektor på begge elektroder i glødelampen ser ud til at lyse op.

Farven på glødafladningen afhænger af den anvendte ædelgas. Når du bruger neon, oprettes en rødligt orange lys. Tændspændingen, hvor en glødelampe lyser, afhænger af den anvendte gas, afstanden mellem elektroderne og det indvendige tryk i lampen.

Det fælles interval er 50 til 150 volt tændingsspænding og 40 til 90 volt driftsspænding. Sammenlignet med glødelampen klarer glødelampen sig meget bedre med hensyn til lyseffektivitet, beregnet på baggrund af den anvendte energi.

Forresten: På engelsk bruges udtrykket "neonlampe" til glødelamper, selv når ingen neon bruges.

 

 

Anvendelsesområder for glødelamper

Glødelamper bruges i mange elektriske enheder som signallamper, når den egentlige enhed ikke har brug for en lavere intern driftsspænding, men betjenes direkte med netspændingen. Den direkte forbindelse af en glødelampe med en seriemodstand sparer den tidskrævende levering af lav spænding til signal-LED'er ved hjælp af en strømforsyning. Disse direkte betjente 230 volt enheder inkluderer strygejern eller konventionelle filterkaffe maskiner. Glødelamper til signalering af tænd / sluk-status kan også findes i de oplyste kontakter i stikkontakter eller strømbånd og distribuenter.

Glødelamper bruges også i switch-serien hos nogle producenter, såsom Gira og andre, og bruges til at vise skiftestatus. Takket være illuminanterne er det også lettere at finde kontakter og stikkontakter i mørke, for eksempel i tilfælde af trykknapafbrydere i gangenbelysningen eller stikkontakter i mørke laboratorier. Sidst, men ikke mindst, er en velkendt anvendelse fasetesteren, og glødelamper er også vidt brugt i modelfremstilling.

To andre anvendelsesområder skal ikke glemmes: for det første glødelampens funktion som en switch. Det bruges for eksempel til at starte konventionelle lysstofrør med forkoblinger. På den anden side kan glødelampen generere elektriske vibrationer til enkle svingningskredsløb på grund af dens fysisk bestemte egenskab. Denne effekt, kendt fra fysik, blev blandt andet brugt i de første elektroniske musikinstrumenter.

 

Typer af glødelamper

Mini glødelamper med trådender uden seriemodstand og base.

Til installation af glødelamper bruges trådender til lodning eller til fastgørelse i klemmer (se billede til venstre).

Men gevind i størrelserne E10 og E14 er også almindelige (se billede 1 ovenfor).

Som regel er den krævede seriemodstand til strømbegrænsning integreret. Der er også glødelamper med stikkontakter til specielle stikkontakter eller med en bajonetfod.

Hvis selve lampen er synlig, er glatte pærer det første valg.

 

Vores praktiske tip:

Skift fra glødelamper

Glødelamper med plug-in eller skruebaser er små og placeres ofte på steder, der er vanskelige at nå. Såkaldte lampedrivere er tilgængelige til udskiftning af disse lamper og fås i lampens pærer.

Fasetestere med glødelampe

En fasetester med glødelampe er kun en enkeltpolet spændingstester og derfor en rent kvalitativ måleenhed. Lysstyrken siger intet om spændingsniveauet eller strømmen, men signalerer kun, om fasen, dvs. den ydre leder P, er til stede på den testede leder i lavspændingsnetværket. Yderligere udsagn tillader kun to-polede spændingstestere.

 

Nyttige oplysninger om levetiden

På trods af LED-triumfmarsjen er glødelampen stadig meget populær, fordi den kan score med lave produktions- og driftsomkostninger. Afhængig af driftsstrømmen kan de have en levetid på op til 100.000 timer, hvilket svarer til uafbrudt drift på mere end 11 år. Når det udelukkende bruges med jævnstrøm, reduceres levetiden med ca. 40 procent sammenlignet med vekselstrømdrift på grund af ensidig slid på kun en elektrode på lampen.