bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

    

Fuldautomatiske kaffemaskiner - udsøgt kaffeoplevelse selv på arbejdspladsen

En god kop kaffe er ikke bare en lækker varm drink. Nej, en vellavet kaffe kan også tjene kaffeelskere som en lille belønning eller som en stor motivator til at mestre de kommende udfordringer. Dette gælder såvel arbejde som hjemme. Derfor bør alle virksomheder have en passende fuldautomatisk kaffemaskine, så alle medarbejdere kan nyde deres yndlingskaffe, når det er nødvendigt.

Når firmaets besøgende annoncerer sig, er det en fordel, hvis du kan tilbyde dine gæster et bredt udvalg af kaffespecialiteter fra espresso til café latte. Professionel forberedelse udføres derefter af fuldautomatiske kaffemaskiner af høj kvalitet, der har smart teknologi og er børns leg at bruge. Vi fortæller dig forskellene mellem kaffemaskiner og hvad du skal passe på, når du køber.

Nyd kaffe
  • Hvilke forskellige kaffemaskiner er der?

  • Hvad er en fuldautomatisk kaffemaskine?

  • Hvordan fungerer en fuldautomatisk kaffemaskine?

  • Kaffe variationer kort forklaret

  • Hvad skal du passe på, når du køber en fuldautomatisk kaffemaskine?

  • Ofte stillede spørgsmål om fuldautomatiske kaffemaskiner

 
 

Hvilke forskellige kaffemaskiner er der?

Kaffe kan tilberedes på en lang række måder. Da kun meget få mennesker har tid til manuel brygning, skal sofistikerede maskiner med smart teknologi udføre dette job. En lang række tekniske løsninger har etableret sig på markedet.

Filtrer kaffemaskiner

Klassisk kaffemaskine

De klassiske filterkaffemaskiner har været i brug i årtier. Maskinerne er billige at købe, og opfølgningsomkostningerne er lave. Derudover kan disse enheder tilberede flere kopper kaffe i en brygningsproces. 

Du skal dog skære ned på kaffearomaen, da brygningsprocessen tager lang tid, og bitre stoffer frigøres fra kaffepulveret. Derudover er det ikke muligt at tilberede forskellige typer kaffe.

 
 

Pad / kapsel kaffemaskiner

Kapsel kaffemaskine

Pad- og kapselmaskiner tilhører delmaskintyperne. Du arbejder med puder eller kapsler, der indeholder kaffepulveret. 

Med disse systemer er kaffen ikke friskmalet. Pad- og kapselmaskiner er relativt billige at købe. Når du køber en sådan maskine, skal du dog regne med relativt høje opfølgningsomkostninger for kapsler og elektroder.

Derudover smager drikkevarer beriget med mælk, såsom latte macchiato eller cappuccino, ikke som de gør på en café. Fordi i stedet for frisk mælk bruges mælkepulver i kapslerne eller puderne.

 
 

Fuldautomatiske espressomaskiner

Fuldautomatisk kaffemaskine

Fuldautomatiske kaffemaskiner er dyrere at købe end andre kaffemaskiner, men de tilbyder en meget bedre kaffekvalitet. 

Du kan også tilberede en bred vifte af kaffespecialiteter med og uden mælkeskum. Desuden er opfølgningsomkostningerne lave, hvilket gør dem ideelle til brug på kontorer og fabrikker.

 
 
 

Hvad er en fuldautomatisk kaffemaskine?

Udtrykket kaffemaskine består af ordene kaffe og fuldautomatisk. Enheden kan automatisk forberede en lang række kaffetyper ved at trykke på en knap. Ud over den klassiske kaffe er der normalt et valg af cappuccino, latte macchiato eller espresso. Og for tedrikkere gives kun varmt vand. Kaffemaskiner af høj kvalitet kan også tilberede andre kaffespecialiteter som ristretto, doppio, caffé crema, americano, flad hvid, lungo osv.

For altid at levere ensartet kaffekvalitet har fuldautomatiske kaffemaskiner specielle programmer til rengøring og afkalkning. Daglig manuel rengøring kan også udføres hurtigt i et par enkle trin.

Fuldautomatiske kaffemaskiner har eksisteret siden 1960'erne. De udviklede sig fra de selvbetjeningsmaskiner, der stadig findes i offentlige faciliteter såsom togstationer, skoler eller hospitaler i dag. Den første fuldautomatiske kaffemaskine med integreret kværn blev bygget af Otto Bengtson og markedsført af Otto Bengtson KG fra 1964. I 1970'erne var denne fuldautomatiske kaffemaskine den tyske bestseller.

Fuldautomatisk kaffemaskine
 
 

Hvordan fungerer en fuldautomatisk kaffemaskine?

Sammenlignet med konventionelle filtermaskiner presses det varme vand gennem kaffepulveret ved højt tryk under brygning. Fordi kaffearomaer og æteriske olier kan udvikle sig bedre under tryk. For perfekt kaffeoplevelse har du brug for et kontakttryk på ca. 9 bar i bryggekammeret. For at opnå dette tryk skal pumperne ofte kunne generere endnu højere værdier på f.eks. 15 bar. 

Derudover tager brygningsprocessen med en fuldautomatisk maskine kun ca. et halvt minut. Takket være den korte bryggetid frigives færre bitre stoffer og garvesyrer. Med en klassisk filterkaffemaskine tager brygningsprocessen ofte så lang tid, at kaffen derefter smager meget bitter.

Fuldautomatisk kaffemaskine med mælkeskummer

En fuldautomatisk maskine består af følgende komponenter:

- Kaffekværn
- Bryggegruppe
- vandtank
- pumpe
- vandvarmer
- Integreret mælkeskummer

Kværnen maler kaffebønnerne, og det resulterende kaffepulver presses derefter ind i bryggerigruppens bryggekammer. I de fleste tilfælde kan graden af formaling, dvs. hvor fint kaffepulveret formales, indstilles individuelt. 

Nu presser en pumpe det opvarmede brygningsvand mod kaffepulveret. Jo finere kaffepulveret er, desto højere er den mekaniske modstand, som pulveret modsætter sig varmt vand. 

Hvis malingen er for fin, tager brygningsprocessen for lang tid, og kaffen kan smage bitter. Hvis malingen er for grov, strømmer vandet for hurtigt igennem, og kaffen udvikler ikke sin fulde aroma.

Efter brygningsprocessen fjernes det fugtige kaffepulver mekanisk fra bryggekammeret og transporteres til en opsamlingsbeholder. Denne beholder skal tømmes og rengøres regelmæssigt. 

Vores praktiske tip: kaffebønner

Når du køber dine kaffebønner, skal du sørge for, at de er velegnede til fuldautomatiske kaffemaskiner. I nogle lande tilsættes tilsætningsstoffer til bønnerne, der kan beskadige kværnen. I Spanien tilsættes sukker ofte til kaffebønner. Under formalingen opvarmes sukkeret og tilstopper kværnen.

Når der produceres en kaffespecialitet med mælkeskum, anvendes skumningsanordningen også. En såkaldt damplanse bruges til enkle enheder. Dette blæser varm damp, som mig skummes med i en kande. Fuldautomatiske kaffemaskiner af høj kvalitet har en integreret mælkeskummeaggregat, der suger den nødvendige mælk fra en opbevaringsbeholder.

Den største fordel ved den fuldautomatiske maskine er bedre kaffearoma. Ved hjælp af elektronikken kan mængden af pulver, mængden af vand, vandtrykket og bryggetemperaturen for kaffe justeres nøjagtigt i bryggegruppen. Derudover er det med nogle enheder muligt at tage vandets hårdhed i betragtning, og der bruges undertiden specielle vandfiltre. Dette eliminerer tolerancer i vandkvaliteten, og kaffen smager altid lækker.

Fuldautomatisk kaffemaskine

For et bedre overblik har vi igen opsummeret fordele og ulemper ved fuldautomatiske kaffemaskiner:

Fordele og ulemper ved fuldautomatiske kaffemaskiner

Fordele:ulempe
Intens kaffe-aroma og nem betjening gennem delvist one-touch eller TFT-skærmMeget dyrere at købe i forhold til kaffemaskiner til puder, kapsler og filter
Der kan produceres forskellige kaffespecialiteter (cappuccino, latte macchiato, espresso, café crema osv.)Brygger ikke hele gryder på én gang (maks. To kopper pr. Brygningsproces)
Mindre bitre stoffer takket være den korte bryggetidRengøring og vedligeholdelse mere kompleks
Integreret kaffekværn til formaling af hele bønnerDer skal købes tilbehør til rengøring, såsom rengøringstabletter eller afkalkningsmidler
Mælkeskummer til produktion af kaffespecialiteter med mælkeskumMange enheder er relativt høje
Bundlinjen er, at lave opfølgningsomkostninger sammenlignet med pad- eller kapselmaskiner resulterer i et godt pris / ydelsesforhold  
 
 

Kaffe variationer kort forklaret

Mange kaffevarianter er baseret på den klassiske espresso. Der er dog subtile forskelle i mængden af vand, mængden af kaffepulver og kontakttiden for pulveret med vandet. En god espresso kaldes også caffé i Italien og tilberedes med ca. 7 g kaffepulver og 30 ml vand.

Caffé Doppio er dybest set en dobbelt espresso.
Caffé Ristretto er en espresso med halvdelen af vandmængden.
Caffé Lungo er en lang espresso med dobbelt så meget vand.
Caffé Americano er en espresso, der er strakt med varmt vand.
Caffé Latte er en espresso lavet med varm mælk og mælkeskum.
Flat White er en dobbelt espresso med let skummet mælk.
Cappuccino er en espresso med 1/3 mælk, 1/3 mælkeskum og lidt kakaopulver til dekoration.
Latte macchiato er en espresso, der afregner mellem 1/3 varm mælk og 1/3 mælkeskum.
Espresso Macchiato er en espresso med et strejf af varm skummet mælk.

Da fuldautomatiske kaffemaskiner af høj kvalitet styrer mængden af vand og mælk såvel som mængden af pulver og malingsgraden individuelt, kan disse enheder producere god kaffe i en lang række variationer.

 
 

Hvad skal du passe på, når du køber en fuldautomatisk kaffemaskine?

Fuldautomatiske maskiner kan tilberede et stort antal forskellige kaffespecialiteter med store aromaer. I forbindelse med de lave opfølgningsomkostninger er fuldautomatiske maskiner ideelle til kontorer og virksomheder. Der er dog et par vigtige punkter at overveje, når du vælger den rigtige kaffemaskine.

Kværn

Kaffebønner

Der er fuldautomatiske maskiner med keramiske kværne og med stålkværne. Begge maler kaffebønnerne før hver brygningsproces, så du drager fordel af den store kaffearoma af friskmalet bønner.
Stålkværne er normalt lidt billigere at købe. På den anden side er keramiske kværne mere støjsvage, mere robuste og normalt mere holdbare. Keramiske kværne er især populære blandt kaffeelskere, men stålkværne gør også et godt stykke arbejde.

 

Aftagelig bryggeenhed

Aftagelig bryggeenhed

Til daglig rengøring er det en stor fordel, hvis bryggeenheden kan fjernes helt. Det betyder, at hele bryggeenheden let kan rengøres under rindende vand. 

Derudover er en visuel inspektion, hvor aflejringer af kaffepulver kontrolleres forskellige steder, meget lettere.

 

Enhed til skumning af mælk

Enhed til skumning af mælk

Ikke hver fuldautomatisk maskine eller enhver enhed har en enhed til opskumning af mælken. Passionerede espressodrikkere har ikke noget problem med det. 

Men hvis du også nyder en cappuccino eller en café latte, skal du sørge for, at den fuldautomatiske maskine har en mælkeopskumningsenhed eller i det mindste en dampstang.

 

Højdeindstilling af kaffeudløb

Højdeindstilling af kaffeudløb

Nogle fuldautomatiske maskiner har en højdejusterbar kaffetud. Dette er nyttigt, fordi du normalt har kaffekopper i forskellige størrelser derhjemme. 

Takket være en højdejusterbar kaffetud passer store kopper eller glas også nedenunder. Det er bedst at sænke kaffetuden til lige over kanten af koppen. Dette forhindrer stygge kaffesprøjt på maskinen.

 

Bønnebeholder

Bønnebeholder

Som regel har fuldautomatiske maskiner kun en bønnebeholder. 

Nogle modeller skiller sig ud med en anden container. Her kan f.eks. Normale bønner adskilles fra espressobønner. 

De, der kan lide at drikke koffeinfri kaffe, vil også drage fordel af en anden beholder.

 
 

Ofte stillede spørgsmål om fuldautomatiske kaffemaskiner

Hvordan rengør jeg en fuldautomatisk kaffemaskine?

Fuldautomatiske maskiner kræver relativt intensiv vedligeholdelse på trods af integreret damprensning. Læs betjeningsvejledningen for at finde ud af, hvordan du skyller kaffetuden og mælkeenheden. Dette varierer fra fuldautomatisk til fuldautomatisk. Det er bedst at skylle mælkeenheden en gang dagligt, så mælkeresten ikke tørrer ud og forstyrrer den næste mælkeskumning. Du bør også fjerne bryggeenheden mindst en gang om måneden og rengøre den omhyggeligt. Dette er den eneste måde at garantere fremragende kaffeoplevelse på. Ved at vedligeholde kaffemaskinen regelmæssigt får du ikke kun fordel af en bedre kaffearoma, du forlænger også maskinens levetid.
Kaffemaskinen skal også afkalkes regelmæssigt. Hvor ofte afkalkningsprogrammet skal gennemføres, afhænger af ledningsvandets hårdhed.
   

 

Hvorfor er afkalkning så vigtig i en fuldautomatisk kaffemaskine?

Det er meget vigtigt at afkalke kaffemaskinen regelmæssigt af en række årsager. På den ene side fjernes kalkaflejringer, der påvirker kaffens smag. Kalk i maskinen bremser også opvarmningsprocessen, hvilket igen resulterer i højere elforbrug. Derudover har du kun en enhedsgaranti for skader, som du ikke selv har forårsaget. Hvis du ikke har brugt rengøringsprogrammet, og din maskine nu er beskadiget på grund af kalkaflejringer, udløber din garanti over for producenten.

 

Hvordan påvirkes slibegraden i en fuldautomatisk kaffemaskine?

Hvordan man indstiller slibegraden på en fuldautomatisk kaffemaskine, findes i betjeningsvejledningen til enhederne. Dybest set varierer den optimale formaling afhængigt af typen af kaffebønner. Lettere kaffebønner kræver en finere slibning end mørke kaffebønner. Malingsgraden er derefter perfekt indstillet, når kaffen løber tør cremet og til sidst producerer en nødbrun crema. Ændring af slibeindstillingen påvirker dog ikke straks den næste kop kaffe. I stedet skal du dræne mindst to eller tre portioner kaffe, før du kan se eller smage på en ændring.