bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om fluxer

Fluxer er hjælpestoffer inden for lodningsteknologi, der forårsager kemiske reaktioner på loddet og materialerne. Før og under lodningsprocessen forhindrer de, at loddeoverfladerne oxideres og dermed bringer en fast forbindelse i fare. Fluks forhindrer også inddragelse af fremmede stoffer i loddeforbindelsen og reducerer lodningens overfladespænding for at have nøjagtigt passende kontaktflader til forbindelsen under lodningen.

Flux påføres det forrensede punkt på det senere loddeforbindelse. De fleste af fluxerne fjernes efter lodningsprocessen for at forhindre senere korrosion af disse stoffer på lodningspunktet.

  • Hvordan fungerer fluxer?

  • Hvilke typer flux er der?

  • Hvad skal overvejes, når man arbejder med flux?

  • Spørgsmål og svar

 

Hvordan fungerer fluxer?

Loddeflukser påføres kontaktfladerne på arbejdsemnerne og loddet, inden lodning. Befugtning af lodningspunktet med flux har en renseeffekt og har den virkning, at oxidation forhindres før og under lodningsprocessen på arbejdsemnerne og loddet, dvs. korrosion på grund af kontakt med ilt undgås, når lodning i normal luft. Flux reducerer også loddets overfladespænding, så det fleksibelt kan integreres i den resulterende forbindelse.

Praktisk viden:

Ud over fluxer til lodning, såsom dem, der findes i vores butik, er der også flukser, der bruges i smelteprocesser, f.eks.

 

Hvilke typer flux er der?

Figur: Lodning af vand som en flux

Fluxer findes i forskellige kompositioner. Valget afhænger af materialerne, der skal loddes sammen. Derudover er temperaturen på lodningsprocessen vigtig for valget af den rigtige flux, fordi kemiske processer under lodningsprocessen og dermed hjælpemidlernes effektivitet afhænger af den.

Typeidentifikationen af lodningsflux er baseret på et system med bogstaver og tal:

  • F i begyndelsen står for flux. Dette efterfølges af en bindestreg og to andre bogstaver.
  • S eller L på andenpladsen står for tungmetal eller let metal. De markerer materialer, som den respektive flux er egnet til.
  • H eller W på tredjeplads giver information om lodning eller blød lodning, dvs. den ønskede lodningsproces.
  • Tallene bag dem skelner primært fluxer med hensyn til temperaturen under lodningsprocessen, men også baseret på deres andre kemiske egenskaber.

Vores praktiske tip

Du kan finde præcise oversigter over etiketter til fluxer, der er frit tilgængelige på Internettet eller i tabelbøger. Før du køber en flux, skal du tage et kig på det specifikke produktdatablad.

Forskning og produktion af nye typer flux er i fuld gang.
I dag er der halogenfrie og vandopløselige strømninger, men ikke for alle anvendelsesområder. 
Nogle hjælpematerialer til lodning af metaller indeholder aktivatorer, der medfører en højere koncentration af frie ioner på materialets overflade og forbedrer legeringsprocessen.

Resterne af sur flux skal fjernes efter lodning for at forhindre yderligere reaktioner med den omgivende luft, som ellers kan føre til korrosion på forbindelsespunktet.

Smeltestrømmer fører undertiden til kemisk ændret materiale ved loddeforbindelsen, hvilket kan føre til uønskede ændringer i ledningsevne eller inoperabilitet af trykte kredsløbskort i elektronik. Derfor er der fluxer med predikatet "No-Clean" til blød lodning af elektroniske komponenter ved stuetemperatur, som reagerer så lidt kemisk, at efter lodning er det ikke nødvendigt at rengøre fluxen.

 

Hvad skal overvejes, når man arbejder med flux?

Sikkerhedsanvisning: Fluxer er kemikalier, hvoraf nogle indeholder farlige stoffer. De skal derfor kun håndteres under nøje overholdelse af sikkerhedsinstruktionerne i de respektive produktdatablad. Lodning med flux skaber farlige dampe. Undgå indånding, og ventiler dem altid tilstrækkeligt, da det her er den største fare.

Fluxer når kun deres fulde reaktivitet ved smeltetemperaturen i lodningsprocessen, men sundhedsskadelige virkninger kan også forekomme ved stuetemperatur, for eksempel på grund af kaustiske komponenter, der angriber huden og slimhinderne, og ved højere koncentrationer angriber også indre organer som leveren.

Ætsende fluxer såsom zinkchlorid og ammoniumchlorid skal påføres direkte på arbejdsemnerne, da de som stærkt reaktive stoffer ellers kan forårsage skade på andre overflader.

Vores praktiske tip

Opbevar kun flux i originalemballagen og utilgængeligt for børn og dyr.

Når du dekanterer flux, skal du straks markere det med stoffet og de farer, det udgør. Sørg for, at alle containere er tæt lukket, så ingen dampe slipper ud.

Når du arbejder overhead, skal du sørge for, at du ikke bliver ramt af drypende, varmsmeltede dele af materialerne eller loddet.

 

Spørgsmål og svar

Hvad er alternativerne til anvendelse af flux i lodning?

I storskala industriel produktion udføres lodning undertiden under en beskyttende gas- eller vakuumatmosfære, så intet ilt kan føre til uønskede oxidationer, og alligevel behøver der ikke anvendes fluxer, da disse vil komplicere og øge omkostningerne ved produktionsprocessen.

Hvad er lodde honning?

Löthonig® er et registreret mærkenavn for en flux, der er egnet til øgede lodningstemperaturer og alligevel har få skadelige ingredienser. Det er derfor meget populært blandt hobbyister.

Er der forskel mellem flux og flux?

Nej, flux med ß er kun stavemåden i gammel tysk stavemåde, som stadig kan findes i mange bøger fra ældre udskrivningsdatoer og stadig bruges af mange erfarne håndværkere indtil i dag.