bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til fladkabel

Ved fladbåndskabler er de enkelte ledere placeret fladt ved siden af hinanden i modsætning til almindelige kabler i stedet for i rørform. Det muliggør forgrenede kabler, der alligevel ikke fylder meget og let kan tilsluttes. De anvendes hovedsageligt i computere.

  • Opbygning og funktion af fladbåndskabler

  • Hvor anvendes fladkabel?

  • Hvad skal der tages hensyn til ved køb?

  • KONKLUSION

 

Opbygning og funktion af fladbåndskabler

Fladkabler

Fladbåndskabler er altid flertrådede kabler. Den karakteristiske form skyldes, at de enkelte kabelledere placeres fladt ved siden af hinanden og således danner en flade. Det giver fladkabel form som en bands eller bæltels. Med almindelige kabler bliver lederne derimod placeret rund eller rørformet og indfattet af en isolering i løbet af et kort løb.

Den parallelle placering giver både fordele og ulemper.

Især ved mange enkelte ledere kan anvendelse af fladbåndskabler betale sig. I begge ender af kablet udmunder de enkelte strenge i samme rækkefølge. Det gør det lettere at identificere og skabe den rigtige kontakt. De kan også nemt tilsluttes, da lederne ligger langt væk ved siden af hinanden.

Til fladbåndskabel findes der derfor et stort udvalg af meget-polede stik. Du skubbes ganske enkelt over på kabelenden. På denne måde kan du stikke den i passende stikkontakter, som den findes på printplader.

Bøsningerne forbindes i den forbindelse ofte med skæreklemmeteknik , også IDC forkortelse. For at gøre dette, trækkes fladkablet af stikket. Denne presses derefter på kablet med en særlig skruestik og skabes således en kontakt. Stik kan med denne metode ikke kun anbringes vilkårligt på kabelenden, men også i kabelmidten.

Takket være den flade konstruktion kan de nemt føres igennem slidser eller langs kanter. Den manglende ekstra isolationsbelægning gør den dog mere udsat. Derfor bør kablerne kun bøjes på tværs af løberetningen. Desuden er de så mere følsomme over for påvirkninger udefra og ikke beregnet til udendørs brug.

 

Hvor anvendes fladkabel?

Fladkabler

Fladkabel er på grund af deres egenskaber særligt egnet i områder, der har brug for en lang række ledninger og er let at sætte på, og hvor der ikke er vægt på robusthed. Disse krav findes i et beskyttet kabinet til computere.

Der kræves især mange signalledninger i dataoverførslen. Her kommer fladkabel til anvendelse. D-sub-stik som RS-232-interface eller VGA kan nemt forbindes. Også VG-lister eller PCI-tilslutninger egner sig til tilslutning af fladkabler. Disse stiktyper er, takket være deres brede form, særligt egnet til fladkabel. På denne måde kan du hurtigt overføre store datamængder.

Derudover bruges de til at forbinde komponenter i computere. Det omfatter særligt interne periferienheder som drev og harddiske, der således tilsluttes bundkortet. I kraft af den flade konstruktion optager de kun lidt plads ved optimal placering.

Særligt flade kabler anvendes også i mobile enheder såsom bærbare computere og tablets til at tilslutte displays eller lagringsenheder. Denne " fleksible Flat Cables ", FFC, er små varianter af fladkabel. De er optimeret til at optage mindst mulig plads.

Fladkabler

Den store ulempe ved den parallelle placering er den betydeligt mindre fleksibilitet. Kablerne kan kun uden fare bøjes på en akse. I de to andre retninger opfører de sig derimod meget stejlet og bryder hurtigt. Det besværliggør håndteringen, især når kablet skal føres over omveje. Selv ved større afstande bliver det et problem.

Her kan det betale sig at anvende almindelige kabler for at undgå et muligt kabelbrud. Desuden kan det forsklagte fladkabel forhindre luftstrøm og adgang til de resterende komponenter, hvis det skal blive vævet. Til den direkte forbindelse af to tilslutninger, for eksempel i et computer- eller serverkabinet, er fleksibiliteten dog tilstrækkelig.

 

Hvad skal der tages hensyn til ved køb?

Fladkabler

Fladkabel kan fås i forskellige konfigurationer. Alle oplysninger findes på produktsiden i fanen "tekniske data". I det følgende får du at vide, hvad du skal sørge for, og hvordan du finder det bedste kabel til dit formål.

Antallet af kabelledere og deres afstand til hinanden er vigtigt. Denne angives som rastermål og viser, hvor langt enkelte ledere er fra hinanden. Dette er vigtigt, hvis der f.eks. skal findes et passende stik til kablet. Gængse rastermål er 0,5 mm, 1 mm samt 1,27 mm.

Tværsnittet og den nominelle spænding angiver, hvilken spænding og strømstyrke der maksimalt må strømme gennem de enkelte ledninger. Disse værdier må ikke overskrides, da fladkablet ellers bliver opvarmet og der er brandfare.

For at undgå identifikation og mulige fejl på grund af det store antal kabelledere har fladkabel altid en farvemarkering. Den rækker fra en enkelt rød streng, der er markeret "leder 1", til kabler, der har et fuldt regnbuemønster med 10 forskellige farver, som gentager sig.

Afhængigt af mærkaten kan kablerne fås i metervare eller i præfabrikeret målestok.

Ligeledes er de afskærmede fladkabel , der især ved analog dataoverførsel øger overførselskvaliteten og forebygger interferens.

Hvis du er usikker på tidspunktet for dit køb, eller hvis du har flere spørgsmål, kan du også meget gerne bruge vores kundeservice med personlige råd.

 

KONKLUSION

Fladbåndskabler egner sig til mange-polede forbindelser som for eksempel dataoverførsel på beskyttede områder. De imponerer med deres brugervenlighed, pladsbesparende mål og høje overskuelighed. De egner sig dermed særligt som signalledninger i netværks- og computerteknik samt til dataoverførsel mellem to enheder.