Rådgiver

Bent u op zoek naar elektrische cilinders? Weet u niet welke u precies moet hebben? Wij leggen het hieronder uit.

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til elektrocylinder

I maskiner og andre mekaniske systemer skal maskinelementer ofte også kunne bevæges og positioneres præcist. Som komponenter i drivteknikken anvendes f.eks. pneumatiske eller hydrauliske trykcylindre, hvor der bevæges en kolbe, som udfører indstillingen af de dele, der skal køres. Et alternativ er elektrocylinder, også kaldet elektro-løftecylinder, hvis installation og drift i mange tilfælde er mere fordelagtig og problemløs.

  • Hvordan fungerer elektrocylinder?

  • Hvad skal elektrocylindre bruges til?

  • Hvordan er elektrocylinder specificeret?

  • Was been was been was been been ved valg og drift af elektrocylinder?

 

Hvordan fungerer elektrocylinder?

En elektrisk cylinder er et elektrisk lineærdrev, der består af en gevindspindel, der drives af en elektrisk motor, enten via et gear eller direkte fra en stepmotor.  På gevindspindlen sidder en møtrik, der er forbundet med den rørformede skubbestang. Hvis spindlen drejer, køres møtrikken og dermed stødstangen ind eller ud afhængigt af drejeretningen. Der skal være en begrænsning af drivstangsvejen, hævebevægelsen, af de integrerede kontakter i enderne af kørevejen, som motoren er forbundet med, og som udløser en retningsændring. I nogle elektrocylindere er Hall-sensorer eller potentiometer integreret med hvilket placeringen af skubbestangen kan registreres. Alternativt kan eksterne kontakter og/eller sensorer, for eksempel Positionssensor, på skubbestangen eller de dele af drevets styring, der skal bevæge sig, den tilbagemelding, som er nødvendig for den ønskede placering.

En vigtig fordel ved elektrocylinderen er, at der ikke skal tilføres elektrisk energi i dvaletilstand, fordi det er en selvhæmmende lineær motor.

Elektrocylinder, hvor motor og spindel er placeret helt i et kabinet. (Billede: Fast)

 

Hvad skal elektrocylindre bruges til?

Fordi elektrocylindre med undtagelse af en strømtilslutning ikke behøver nogen omfattende infrastruktur som hydraulik- eller trykluftkompressorer samt trykledninger og -slanger, kan disse ikke kun anvendes i industrielle omgivelser, men også til mange andre anvendelser. På grund af den kompakte konstruktion kan de nemt og ukompliceret integreres i apparater og maskiner. Elektromekaniske cylindere findes ikke kun i maskinindustrien, men også som servomotor i landbrugsmaskiner, medicinsk udstyr eller produkter til anvendelse i hjemmet eller på kontoret. Eksempler på typiske anvendelser er systemer til positionering og håndtering inden for en maskine eller som drev til justering af senge i klinik- og plejeområdet samt fjernstyret justering af projektorer, der er monteret i et rum, hvor der skal holdes konferenceopkald.

 

Hvordan er elektrocylinder specificeret?

Elektrisk cylinder, hvor drivmotoren er monteret i siden. (Billede: Drive SystemEurope Ltd.)

De vigtigste specifikationer for elektrocylindre er løftevejen og træk- og trykkraften, som skubbestangen kan udøve. Sidstnævnte angives i N (Newton). Da disse egenskaber afhænger af kravene i det konstruktive miljø, findes der en lang række forskellige synspunkter. I mange tilfælde er det også den hastighed, hvormed skubbestangen kan køres ind og ud, der er afgørende. Denne angives i mm/s eller ved hurtige elektrocylindre i m/s. Derudover specificeres også optagelsen af elektrisk effekt i form af nominel spænding og driftsstrøm i databladene. Styringen af de tilbudte elektrocylindre sker hovedsageligt med lave jævnspændinger i området under 30 volt. Databladene specificerer desuden temperaturområdet for de omgivelser, hvor en elektrocylinder må anvendes.

 

Was ihwas was been was been was been was been being as the valg and under drift af

Konstruktionen af den maskine eller det apparat, hvori den elektriske cylinder skal monteres, skal angive dens mekaniske dimensioner. Da disse kompakte mål har, skal der afsættes relativt lidt plads til montering af dem. Ved nogle elektrocylindre er motoren anbragt i en række med spindlen, ved andre sider, was medfører et kortere design. Det er det miljø, hvori denne fungerer, der er afgørende for valget af det materiale, som elektrocylinderen består af. Ved standardversioner kan stødstang af aluminium og huset være af zinklegering. I omgivelser, hvor der findes aggressive medier, eller hvis der stilles særlige krav til hygiejne, er der egenskaber i rustfrit stål. Også beskyttelsesklasse for elektrocylinder skal opfylde kravene til omgivelserne, for eksempel IP 65, når den er udsat for stænkvand.

Få mere at vide om IP beskyttelsesklasser

Elektroflasker er normalt ikke konstrueret til kontinuerlig drift, fordi de funktioner, de skal udføre, kun skal udføres i øjeblikket. I databladene specificeres den tilladte driftstype nøjagtigt, f.eks. Indkoblingsvarighed 25 %, dvs. 1 minut kontinuerlig drift og derefter 3 minutters pause. Hvis disse grænseværdier overskrides, kan drevet overbebyrdes og utilladeligt opvarmes. Især i private omgivelser spiller støjniveauet en rolle, som opstår ved aktivering af en aktuator. Der er særligt støjsvage udførelser, som ved aktivering frembringer et lydniveau på mindre end 55 dB.

Som tilbehør til elektrocylindere tilbydes for eksempel passende holdere separate vejerafsendere.