Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

   

Interessante fakta om tweeters

  • Hvad er en tweeter?

  • Hvilke typer og typer tweeters er der?

  • Købskriterier for tweeters - hvad er vigtigt?

  • Konklusion: Sådan køber du den rigtige tweeter

  • FAQ - Ofte stillede spørgsmål om tweeters

 

Hvad er en tweeter?

Tweeters er højttalere, der konverterer elektriske signaler til mekaniske vibrationer og således genererer lyd. I modsætning til woofers og mellemhøjttalere er de specielt optimeret til gengivelse af høje frekvenser. Jo højere tone og dermed hyppighed, jo mindre luft skal flyttes af højttalermembranen for at opnå samme lydstyrke. Af denne grund har tweetere generelt et temmelig lille design, da store og tunge membraner ville være for trege til at gengive toner i højere frekvensområder. Omvendt er tweeters ikke i stand til at gengive lave frekvenser, så de bruges næsten altid i kombination med andre højttalere. 

 

Hvilke typer og typer tweeters er der?

Det mest almindelige design er sandsynligvis dome tweeter, også kaldet tweeter dome. Som almindelige woofers og mellemhøjttalere har de en membran som et lydemitterende element. Dette bevæges af en stemmespole, der er nedsænket i en ringformet spalte af en permanent magnet. Membranen og stemplet er centreret af en perifer perle, der kun tillader aksial bevægelse af membranen. Denne funktionsmåde omtales normalt som en talespolehøjttaler.

Tweeters arbejder efter det samme princip. For at forbedre den akustiske effektivitet og for at dirigere lyden er en lydstyrende konstruktion, det såkaldte horn, placeret foran den aktuelle højttalermembran.

Piezo-tweetere har ikke et elektromagnetisk drev som bevægelige spolehøjttalere, men bruger den piezoelektriske effekt til at vibrere en membran. De fås også som hornhøjttalere.

Båndtweetere bruger en tynd aluminiumsfolie som en membran, der er placeret i statorfeltet for permanente magneter. Selve filmen krydses i længderetningen af signalet, og det magnetiske felt, der induceres af strømmen, afleder filmen til at vibrere. I figurativ forstand er membranen også stemmespolen. På grund af den ekstremt lave impedans af metalbåndet, er direkte drift på en effektforstærker ikke mulig, og det er grunden til, at båndtweetere altid har integreret en transformer til impedanspasning i deres hus.

 

Købskriterier for tweeters - hvad er vigtigt?

Diskantenheder

Normalt installeres tweeters sammen med andre højttalere i højttalerbokse. I tilfælde af nye design er der normalt tilsvarende anbefalinger i bygningsinstruktionerne, der bestemmer, hvilket højttalerkabinet der er egnet. Hvis en defekt tweeter skal udskiftes, skal man sørge for, at ikke kun designen og installationsdimensionerne er kompatible, men at de elektriske og akustiske værdier er så tæt som muligt på originalen. Hvis der er flere højttalere, skal alle tweetere udskiftes på samme tid for at få en homogen lyd.

Hvis du selv sammensætter et udvalg af højttalerchassis, giver de individuelle datablade detaljerede oplysninger om de tekniske data såsom impedans, elasticitet og frekvensrespons. I dette tilfælde er det op til designeren at foretage et teknisk fornuftigt valg. Et bredt udvalg af relevant faglitteratur findes på markedet til dette formål såvel som beregningsprogrammer til højttalerkonstruktion.

Hvis tweeters bruges i offentlige områder, der kan nås af offentligheden, anbefales det at vælge en model, hvis kuppel er beskyttet mod kontakt for at undgå skader. Alternativt kan der installeres et passende beskyttelsesgitter.

 

Konklusion: Sådan køber du den rigtige tweeter

Diskantenheder

Lad ikke den maksimale frekvensrespons blinde dig. Særligt høje værdier som 40 kHz læser imponerende, men bør ikke overvurderes i praksis. Selv en ung person kan ikke opfatte frekvenser over 20 kHz - den hørbare maksimale frekvens falder med stigende alder. En frekvensrespons, der er så lineær som muligt og gode strålingsegenskaber, er meget vigtigere end disse grænseværdier.

Vær opmærksom på en fornuftig kombination af alle komponenter: Det giver for eksempel ringe mening at kombinere en meget billig piezo-diskanthøjttaler med andre priser til højttalere. Omvendt gør en dyre og høj kvalitet båndtvitter ikke en ret middelmådig højttalerkasse til et avanceret højttalersystem.

Generelt er dome-tweeters og bånd-tweeters mere egnede til hi-fi-området, mens tweeters er ideelle til PA-, musiker- og diskotekapplikationer på grund af deres bedre effektivitet og mere fokuserede strålingsegenskaber.

Der skal sikres passende fugtbestandighed udendørs og i et fugtigt miljø. Magnetisk afskærmede tweeters skal bruges, når du installerer i enheder, der bruger katodestrålerør til billeddannelse. Ellers vil dit magnetfelt føre til farvedistorsioner og billedforvrængninger. Det samme gælder installation i centerhøjttalere i flerkanalssystemer og i kombination med ældre, konventionelle tv-apparater med billedrør eller CRT-bagprojektorer. Moderne fladskærme med plasma-, LCD- eller LED-teknologi er ikke problematiske i denne henseende.

 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om tweeters

Hvilken impedans skal tweeteren have?
Almindelige impedanser er 4 og 8 ohm. Når du integrerer en tweeter i et højttalersystem, skal den samme impedans bruges til alt højttalerchassis. Dette gælder også, hvis en defekt tweeter skal udskiftes.

Min tweeters kuppel er blevet mekanisk beskadiget, hvordan kan jeg forhindre dette i fremtiden?
I Conrad online shop finder du let at installere højttalerbeskyttelsesgitter til alle almindelige højttalerdimensioner. De forhindrer pålidelig skade ved uheld eller bevidsthed.

Har jeg absolut brug for en crossover, eller kan tweeteren også tilsluttes direkte?
Alle højttalere skal kun leveres med de frekvensområder, de er designet til. En direkte forbindelse kan ikke kun føre til skader, men er ekstremt skadelig for lyden. Piezo-tweetere er en undtagelse: Deres impedans stiger kraftigt ved lave frekvenser, så de kan kobles fra selv uden crossover. Ikke desto mindre kan det være fornuftigt med hensyn til lydteknologi at betjene piezo-tweetere med en passende forforbindelse.