Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

     

Ting at vide om digitale kameraer

Digitale kameraer har gjort et stort spring i udviklingen i de senere år. De scorer med sofistikeret teknologi, høje opløsninger og er ikke kun egnede til fotografering, men også til film. Du kan finde ud af, hvilke typer digitale kameraer der er, hvad deres fordele og ulemper er, og hvilke kriterier du skal overveje, når du køber i vores guide.

  • Hvad er et digitalt kamera?

  • Oversigt over typer digitale kameraer

  • Købskriterier for digitale kameraer - hvad er vigtigt?

  • Vores praktiske tip: minimer lukkerudløsningsforsinkelsen

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om digitale kameraer

Hvad er et digitalt kamera?

Digitalkameraer

Digitale kameraer indvarslede alderen med digital fotografering og har nu næsten helt erstattet analoge kameraer. Dette skyldes, at digital fotografering har fordele, som analog fotografering ikke kan konkurrere med. Mens du plejede at udvikle din fulde film og håber at inkludere mindst et eller to gode billeder, kan digitale kameraer tage tusindvis af billeder, sammenligne og redigere dem, før de udskrives eller udvikles. Den gode billedkvalitet og forskellige ekstra funktioner, der letter håndtering, er yderligere fordele ved digitale kameraer. Derudover er de fleste enheder velegnede til filmoptagelser, og afhængigt af versionen kan de optage videoer i HD, Full HD eller 4k.

Digitale kameraer er konstrueret på samme måde som analoge kameraer, men ikke udstyret med en film, men med kompleks elektronik, herunder et digitalt lagermedium, en billedprocessor og lysfølsomme sensorer. Sidstnævnte konverterer det lys, der kommer ind gennem linsen, til spændingsværdier, som i et andet trin omdannes til digital information og lagres på lagringsmediet. Billedprocessoren korrigerer selv mindre uregelmæssigheder, der kan opstå på grund af urenheder på linsen eller under dårlige lysforhold.

Oversigt over typer digitale kameraer

Der er forskellige typer digitale kameraer, der adskiller sig fra hinanden i deres konstruktion og funktionalitet. De er kendetegnet ved individuelle fordele og ulemper og er hver især velegnede til bestemte anvendelsesområder. Man kan skelne mellem:

kompakte kameraer

Digitalkameraer

Som navnet antyder, har digitale kompakte kameraer et kompakt design. Takket være deres lille og praktiske design passer de i næsten enhver lomme og er ideelle til at tage billeder på farten. Kompakte kameraer tilbyder en god billedkvalitet, som dog ikke kommer tæt på spejlreflekskameraets. Som regel er der flere zoom og en automatisk tilstand, men indstillingsmulighederne og de tilknyttede fotografiske designmuligheder er fundamentalt begrænsede. Dette kan også være en fordel, især for brugere, der ikke ønsker at håndtere ISO-værdier og andre tekniske indstillinger for et kamera for at tage et par billeder. Derfor anbefales kompaktkameraer bestemt til begyndere.

Smartphone-kameraer er de største konkurrenter af kompakte kameraer og til tider opnår de endda bedre billedkvalitet. Mange producenter af kompakte digitale kameraer reagerer på dette med yderligere udstyrsfunktioner såsom berøringsskærme, integrerede GPS-moduler, Wi-Fi eller Bluetooth-forbindelse. De kompakte digitale kameraer fra Canon IXUS-serien eller Cyber-shot-serien fra Sony er kendte og populære. Canon IXUS kameraer er kendetegnet ved et meget snævert design, mens Cyber-shot kameraer har forskellige former og størrelser.

Digitalkameraer

Brokameraer

Bridge-kameraer (også kendt som bridge-kameraer) overgår bogstaveligt talt kløften mellem kompakte reflekskameraer med enkelt linse. De er udstyret med sensorer af højere kvalitet end kompaktkameraer og er derfor i stand til at tage gode billeder selv under dårlige lysforhold. Bridge-kameraer har et højere zoomområde end kompakte kameraer. Mange versioner er udstyret med superzoomlinser, der har en meget stor brændvidde, så både præcise nærbilleder og langdistancebilleder er mulige. Linserne er dog permanent installeret og kan ikke ændres. Ud over en automatisk tilstand tilbyder bridge-kameraer yderligere indstillingsmuligheder, der kan justeres manuelt. De fleste enheder har en varm sko og en elektronisk søger, der viser billedet på en lille skærm, der er placeret foran okularet.

Spejlfri systemkameraer

Digitalkameraer

Systemkameraer er mere eller mindre den indledende fase til digitale spejlreflekskameraer, men de fungerer uden spejl. De er udstyret med store billedsensorer og kan derfor producere bedre billeder end kompakte kameraer i dårligt lys. En stor fordel ved systemkameraer er, at de opnår fremragende billedkvalitet og er designet til brug af udskiftelige linser, hvilket betyder, at de tilbyder stor kreativ frihed. Systemkameraer er normalt også lettere at betjene og mindre og lettere end digitale spejlreflekskameraer. Derudover er de ofte billigere at købe.

Digitalkameraer

Digitale spejlreflekskameraer

Digitale spejlreflekskameraer (DSLR-kameraer for korte, DSLR til digitale spejlrefleksreflekskameraer) er praktisk taget topmodellerne blandt digitale kameraer, i det mindste når det kommer til de fleste professionelle fotografer. Dette er systemkameraer med reflekssystem og digital billedsensor. De tilbyder et væld af indstillingsmuligheder og et stort udvalg af udskiftelige objektiver, men zoomfaktoren er ofte lavere end kompaktkameraer og brokameraer. Det faktum, at spejlreflekskameraer endnu ikke er fjernet af systemkameraer, skønt sidstnævnte har mange fordele, skyldes simpelthen den enestående billedkvalitet. Spejlreflekskameraer har store sensorer med høj opløsning og er generelt mere sofistikerede. Brugen af et spejlreflekskamera skal læres, så det er ikke nødvendigvis velegnet som en entry-level model, men for brugere, der har erfaring med fotografering og i at håndtere digitale kameraer.

Købskriterier for digitale kameraer - hvad er vigtigt?

Hvilket digitalkamera der er det rigtige afhænger af de individuelle krav. Der er et par kriterier, der kan hjælpe, når du vælger et passende kamera. Dette inkluderer for eksempel brugervenlighed. Kompakte kameraer er lettere at bruge end spejlreflekskameraer og er det rigtige valg for lejlighedsvise snappers, der kan klare sig uden sofistikerede professionelle funktioner. Spejlfri systemkameraer er velegnede til fotografer med tidligere viden og er normalt lettere at bruge end reflekskameraer med en linse. Betjeningen af brokameraer er let eller vanskelig afhængigt af versionen.

Hvis linsernes udskiftelighed er vigtig for dig, er kompakte kameraer og brokameraer ude af spørgsmålet, da de har installeret linser permanent. Bridge-kameraer er et godt valg, hvis du vil have et stort zoomområde. Det skal dog bemærkes, at en høj forstørrelse er forbundet med en øget modtagelighed for kamerabevægelser, så billedet lettere kan sløres. Et stativ skal derfor bruges i de fleste tilfælde. Hvis du vælger et kamera med et stort zoomområde, skal du sørge for, at det har en integreret billedstabilisator, der kompenserer for mindre rystelser.

Digitalkameraer

Valget af skærm spiller også en vigtig rolle i digitale kameraer. Fra en simpel LC-skærm til en høj opløsning i fuld HD-skærm er der et bestemt udvalg af forskellige skærme, som digitale kameraer kan udstyres med. Berøringsskærme, som kan bruges til at foretage indstillinger, har vist sig at være praktiske. Hvis du kan lide at filme eller tage billeder fra usædvanlige perspektiver, kan du bruge et kamera med en drejelig skærm, som f.eks. Er ideel til at tage selvportrætter ("selfies").

Opløsningen (i megapixel) spiller også en vigtig rolle i digitale kameraer og afhænger af den indbyggede sensor. Antallet af megapixel siger ikke nødvendigvis noget om billedkvaliteten; den afgørende faktor er størrelsen på den sensor, som kameraet er udstyret med. Årsagen til dette er, at større sensorer tilbyder mere område, hvor lyset kan falde ned. Et kompakt kamera med en opløsning på 12 megapixel og en sensor i lille format leverer et dårligere billede end et reflekskamera med en linse, som også har en opløsning på 12 megapixel, men er udstyret med en større sensor. Forskellen bliver særlig tydelig under dårlige lysforhold. Eksempler på sensorer i lille format er APS-C-sensorer (APS-C = Advanced Photo System-Classic), mens sensorer i fuldformat og mellemformat i øjeblikket er de mest værdifulde sensorer. Sensorer i APS-C-format bør ikke forveksles med AP-sensorer (AP = Active Pixel), som også bruges i digitale kameraer og alternativt kendt som CMOS-sensorer (CMOS = komplementær metaloxid-halvleder).

Digitalkameraer

For at sikre, at den følsomme sensor ikke udsættes for lys hele tiden, er det vigtigt at bruge en passende lukker. Lukkeren kan være mekanisk eller elektronisk og åbnes, så snart du trykker på udløseren på kameraet. De mekaniske låse inkluderer centrale låse eller fokalplanlåse. Førstnævnte findes i kompakte kameraer og brokameraer, sidstnævnte i systemkameraer og spejlreflekskameraer. En central lukker er integreret i linsen og åbner, når den udsættes for. I modsætning hertil består en fokalplanlukker af to lamellgardiner, der frigør sensoren i hurtig rækkefølge og lukker den igen, så der oprettes en slags åbning.

For at kunne se og redigere de optagne billeder på pc'en er det praktisk, hvis et digitalt kamera er udstyret med et interface til dataoverførsel. Mange kameraer giver mulighed for at overføre fotos fra lagringsmediet (f.eks. SD-kortet) til computeren via et USB-kabel. Hvis du primært vil bruge dit digitale kamera til filmoptagelse, skal du sørge for at have en HDMI-forbindelse, så du kan se dine HD-videoer, Full HD-videoer eller 4k-videoer på fjernsynet.

Vores praktiske tip: minimer lukkerudløsningsforsinkelsen

Ideelt set tager et digitalt kamera billedet straks efter at have trykket på udløserknappen. Dette er dog ikke altid tilfældet. I stedet skal du tage hensyn til det, der kaldes en lukkerudløsningsforsinkelse, når du tager billeder. Dette er det tidsrum, der løber mellem aktivering af udløseren og den faktiske oprettelse af billedet. Forsinkelsen opstår især med autofokus, da kameraet har brug for en vis tid til at fokusere. Et trick for at minimere forsinkelsen af udløseren er at fokusere billedet på forhånd. For at gøre dette skal du holde udløserknappen nede halvt ned, så kameraet kan fokusere på det område, der skal fotograferes. I det afgørende øjeblik skal du trykke udløserknappen helt ned. Så længe udløseren trykkes ned, opretholdes fokus eller afstand.

 

FAQ - ofte stillede spørgsmål om digitale kameraer

Hvad betyder udtrykket Micro-Four-Thirds?

Mange systemkameraer er baseret på den såkaldte Micro Four Thirds-standard, som blev udviklet af de to store producenter Olympus og Panasonic. MFT-standarden er specielt designet til spejlfri digitale kameraer og repræsenterer en videreudvikling af Four Thirds-standarden, som er forbeholdt digitale spejlreflekskameraer. MFT-standarden gør det kun muligt at opretholde en lille afstand mellem linsen og sensoren og er derfor grundlaget for det kompakte design af spejlfri kameraer.  

Optisk og digital zoom - hvad er forskellen?

En digital zoom fungerer som at zoome ind på et åbent billede på en smartphone eller pc. Billedsektionen bliver mindre, og kvaliteten forringes. Dette skyldes, at billedsektionen kun er strakt. En optisk zoom er derimod en reel zoom. Det ændrer brændvidden ved at flytte objektivlinsen frem og tilbage. Opløsningen forbliver den samme, og billedkvaliteten bevares. Kameraerne i smartphones er normalt udstyret med en digital zoom, mens digitale kameraer har en optisk zoom.

Hvad er en pixel eller megapixel?

Hvert digitalt billede består af et stort antal pixels. Disse er bærere af bestemte farveoplysninger og på samme tid de mindste grafiske enheder, der kan vises på en computer. En million pixels svarer til en megapixel. Udtrykket megapixel betragtes nu som en måleenhed, der bruges til at specificere sensor- og billedopløsninger.