bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

 

Damprenser for hygiejnisk renlighed

Damprensere

Mange private husstande har praktiske hverdagshjælpemidler såsom mopper og trådløse støvsugere. Damprenseren er derimod mindre almindelig ved regelmæssig brug. Men netop dette er et ideelt supplement til de andre enheder. Rengøring er praktisk og frem for alt intensiv. Ikke kun private husstande drager fordel af dette, men også rengøringsvirksomheder, hvis udstyr ofte inkluderer industrielle damprensere.

Denne vejledning forklarer, hvilke typer damprensere der er tilgængelige til privat og professionel brug, og hvordan enhederne fungerer i detaljer. Udstyret med baggrundsviden kan du købe den rigtige damprenser til din applikation.

 • Hvad er en damprenser, og hvilke former findes der?

 • Hvordan fungerer en damprenser?

 •  Hvor stort skal strømforbruget, vandtanken og damptrykket være? 

 • Hvilke yderligere funktioner er nyttige?

 
 

Hvad er en damprenser, og hvilke former findes der?

Enhederne bruges til overfladerensning og er afhængige af varm damp til dette. Dampen er i stand til at løsne selv relativt fast snavs fra en overflade. Uanset hvor en støvsuger ikke giver det ønskede resultat, er damprenseren der - og det uden kemiske rengøringsmidler.

Da overflader har forskellige krav, findes der forskellige modeller af damprensere. Windows er for eksempel nemmest at rengøre med en håndholdt enhed, mens gulve kan rengøres med en dampkost, der er let på bagsiden.


Et overblik over de fire enhedstyper:

Hånddamprenser

Hånddamprenser

Disse modeller er designet til let at løftes og styres med den ene hånd. På denne måde kan fuger på badeværelsesvæggen eller hele vinduer rengøres. Enhederne er tilsvarende små og har en lav vægt.

Praktisk tip: Selv steder, hvor det er vanskeligt eller umuligt at arbejde med større enheder, f.eks. I smalle brusekabiner, er lettere at rengøre. Den lille størrelse betyder imidlertid også, at vandtanken skal være forholdsvis lille. Ofte forventes et volumen på 200 til 500 ml.

 
Damp moppe

Damp moppe

Hvis du leder efter en enhed, der giver dig mulighed for at rense gulve med damp, skal du vælge disse modeller. De minder om en praktisk støvsuger, der også betjenes med hænderne.
Takket være den lange centrale krop giver dampkostene dig mulighed for at arbejde med en lige ryg.

For at muliggøre rengøring med lidt armstyrke er disse enheder også ret lette og har en relativt lille vandtank.
Dette er normalt så stort som med hånddamprensere.

 

Damprenser til gulv

Damprenser til gulv

Hvis ikke kun mindre områder skal rengøres, anbefales en damprenser til gulv. Dette minder om klassiske støvsugere, hvis enhed er ret stor og derfor monteret på hjul. Det trækkes over gulvet, mens sugerøret styres af et håndtag med hænderne. Hovedgavlen bruges på gulve som en dampkost eller kan hæves på vægge, vinduer og spejle.

Takket være de større dimensioner er et gulvdamprenser udstyret med en større vandtank og kan derfor forblive i brug i længere tid. Mange modeller har også et 2-tank system.

 
Stor industriel damprenser til professionel brug på fabrikker og kontorer.

Industriel damprenser

Disse enheder skiller sig tydeligt ud fra damprensere på gulvet, som er mere beregnet til privat brug eller brug i små virksomheder. Industrielle damprensere har en ramme, der tilbyder flere liter vand til rengøring og en kraftig dampkedel. Det kan bruges til at generere og opretholde høje temperaturer for at opnå de bedste rengøringsresultater med varm damp.

Rengøringsmidlerne bruger en ramme med ruller for at være mere fleksible i brug. De fleste producenter bruger rammen til at give plads til ekstra rengøringsudstyr såsom rengøringsmidler, klude, dyser osv.

 
 

Hvordan fungerer en damprenser?

Damp moppe

Damprensere har en intern dampkedel, hvor vandet, de fylder, opvarmes. Den nødvendige energi til dette leveres af elektricitet. Damprensere har derfor et kabel, der skal tilsluttes en husholdningsstik. Sortimentet er begrænset i overensstemmelse hermed, og kabellængden er et vigtigt købskriterium.

Vandet i dampkedlen opvarmes til 100 grader Celsius, så det ændrer sin fysiske tilstand og bliver damp. Hvor lang opvarmningstiden varer varierer. Små versioner med en tilsvarende lav vandmængde har normalt brug for en kort opvarmningstid på 30 til 60 sekunder. Store industrielle apparater tager derimod flere minutter. Vanddampen frigøres derefter via hovedstykket.

Formen for levering i detaljer afhænger af den valgte dyse. Vanddampen kan komme meget koncentreret ud, for eksempel via en spidsdyse. En sådan dyse er specielt velegnet for eksempel til rengøring af samlinger. Polstringsdyser er derimod særligt velegnede til forsigtig rengøring af sofaer og lænestole.

Den valgte dyse eller den vedhæftede renseklud løsner snavs. Dette suges enten af via en dampsugeslange eller bundet i en klud. Sidstnævnte skal udskiftes regelmæssigt.

 
 

Hvor stort skal strømforbruget, vandtanken og damptrykket være?

For at rengøringen skal fungere tilfredsstillende i mange år, skal dampkoster og co matche den tilsigtede anvendelse. Inden du køber, skal du være opmærksom på følgende retningslinjer:

Strømforbrug i watt
 • 1.000 watt er tilstrækkelig til privat brug

 • Professionelle enheder har en ydelse på mellem 2.000 og 3.000 watt

Vandtank i milliliter eller liter
 • bestemmer, hvor mange minutter der kan rengøres ad gangen

 • små tanke med 200 til 300 ml er velegnede til private husstande og kan bruges i ca. 15 minutter

 • en liter vand til større rengøringer

 • fem liter som standard i den professionelle sektor

Damptryk i bar
 • I mange enheder er trykket mellem tre og fire bar, hvilket er helt tilstrækkeligt i privatlivet

 • Industrielle rengøringsmidler varierer mellem fem og ti bar

 • High-end enheder fås også over 100 bar

 
 

Hvilke yderligere funktioner er nyttige?

De fleste enheder har en flertrins dampvolumenkontrol for at være i stand til at reagere på niveauet af forurening. Modeller med trinløs regulering af damp er ideelle, så brugerne kan rengøre endnu mere præcist.

Producenten Kärcher tilbyder brugerne VapoHydro-funktionen. Ud over den faktiske damp leveres der også varmt vand under rengøringen. Dette løsner især fast snavs lettere. Mætningsforholdet er justerbart.

For damprensere i private husholdninger er enheder med børnesikkerhedslåse nyttige for at minimere risikoen for kvæstelser. Ud over sikkerhedslåse er elementer såsom stænksikring eller overophedningsbeskyttelse vigtige for at gøre håndtering generelt mere sikker.