bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Interessante fakta om dagslyslamper og dagslys alarmure

  • Hvad bringer en dagslyslampe med?

  • Hvordan fungerer en dagslyslampe?

  • Hvor længe skal en dagslyslampe bruges?

  • Købskriterier for dagslyslamper

  • Hvad gør et vækkeur til dagslys?

  • Hvordan fungerer et dagslys vækkeur?

  • Købskriterier for dagslys alarmure

  • Konklusion: Montør for dagen

Mange mennesker har svært ved at komme i gang, især i de overskyede efterårs- og vintermåneder. Det er stadig mørkt, når du rejser dig, og når du kommer hjem fra arbejde, er det allerede mørkt igen. Derudover viser solen sjældent sin udstråling. Men der er enheder, der lyser dagen med kunstigt dagslys eller kunstigt sollys: dagslyslamper og dagslys alarmure. Disse bekæmper ikke kun træthed, men fremmer også evnen til at koncentrere sig og forbedre humør.

Hvad gør en dagslyslampe?

Årsagen til træthed og mangel på energi kan ofte være et højt melatonin og et lavt serotoninniveau forårsaget af for lidt sollys. For meget melatonin er ansvarlig for at få os til at føle os trætte. For lidt serotonin, som også betragtes som et lykkehormon, har en negativ indvirkning på en persons humør. For at mindske de negative virkninger hjælper et øget indtag af kunstigt dagslys mange mennesker. Ligesom naturligt sollys stimulerer dette produktionen af serotonin og sænker melatoninniveauet. Af denne grund hjælper dagslyslamper på den ene side raske mennesker med at blive mere opmærksomme, på den anden side hjælper lysene mod en række helbredsklager.

Dagslyslamper er som konventionelle lys i stuen, badeværelset eller køkkenet. Der belyser de værelserne optimalt til arbejde eller læsning. Derudover får raske mennesker et boost af energi og får form resten af dagen, hvis de er tændt i en passende periode, for eksempel under morgenmaden eller mens de drikker kaffe. Lyset skal stå foran dig og skinne på dig, så det viser dets virkning.

En dagslyslampe er dog også velegnet til lysterapi, der bruges til medicinske formål. Lysterapi hjælper f.eks. Mod vinterdepression, som ledsager mange mennesker gennem den kolde årstid. Denne form for terapi er også et effektivt middel mod hudsygdomme som psoriasis, migræne eller søvnforstyrrelser.

Forresten er det ubrugeligt at sidde foran en normal lampe, der ikke udtrykkeligt er mærket som en dagslyslampe. Fordi normalt, kunstigt lys er for svagt til at stimulere fysiske processer.

Hvordan fungerer en dagslyslampe?

Dagslyslamper simulerer sollys med hensyn til lysstyrke, spektral sammensætning og farvetemperatur.

Producenter angiver normalt lysstyrken i lux. Denne måleenhed for belysningsstyrke giver en erklæring om, hvor mange lumen (lysstrøm) på en bestemt arealstørrelse i m²fald: lux (lx) = lumen (lm) / kvadratmeter (m²).

De fleste dagslyslamper med hvidt lys skinner med 10.000 til 25.000 lux. For at ændre den hormonelle balance er mindst 10.000 lux nødvendige. Til sammenligning: 10.000 lux svarer til et skyggefuldt sted på en sommerdag, 20.000 lux svarer til en overskyet sommerdag.
Det skal bemærkes, at lysintensiteten bliver svagere, når afstanden fra lyskilden øges. Du skal derfor overholde den optimale afstand til dagslyslampen, som normalt findes i brugsanvisningen. Med en lysintensitet på 10.000 lux anbefaler en producent f.eks. En afstand på 15 til 20 cm.

Derudover kræves en tilsvarende spektral sammensætning, der simulerer naturligt lys. Dette består af lysbølger, der har forskellige mængder energi afhængigt af deres bølgelængde, og som folk opfatter i forskellige farver. Farvespektret, der er synligt for mennesker, spænder fra kortbølget violet (400 nanometer) til langbølget rødt (700 nanometer). Derudover er der UV-stråler (290 til 380 nanometer) og infrarøde stråler (700 til 770 nanometer). De er også en del af lyset, men ikke synlige for mennesker.

Mange dagslyslamper genererer kunstigt dagslys ved hjælp af tre lysfarver. Andre lys, såkaldte fuldspektrum lamper, bruger alle syv farver i regnbuen til at generere det passende lys.

Vores praktiske tip:

På trods af deres spektrale sammensætning er andelen af UV-stråling i fuldspektrumlamper til daglig brug normalt reduceret. Dette kan forhindre solskoldning eller langvarig hudskade. Af denne grund er de ikke egnede til at stimulere produktionen af D-vitamin i kroppen, som det er tilfældet med naturligt dagslys. Hvis der er en D-vitaminmangel, anvendes specielle lys med UV-stråling - helst efter konsultation med en læge.      

              

 Farvetemperaturen er et andet kriterium for dagslyslamper. Disse skal have en farvetemperatur på mellem 5.300 og 6.500 Kelvin. Folk opfatter dette lys som blåhvid.

Hvor længe skal en dagslyslampe bruges?

Den anbefalede levetid varierer afhængigt af niveauet for lux-værdi og den tilsigtede anvendelse. Hvis lampen er beregnet til lysterapi, anbefaler fabrikanter en minimal siddeafstand og en minimum brugstid. Afhængigt af lysintensiteten er afstanden som regel mindre end 50 cm, og tiden er 30 til 90 minutter. Lampen fungerer bedst om dagen, for eksempel ved morgenmaden lige efter at stå op eller med eftermiddagskaffe. Om aftenen bør lysterapi med en dagslyslampe ikke længere finde sted, da man skal hvile for at falde i søvn.

Købskriterier for dagslyslamper

Lysstyrke 

Dagslyslamper fås med en lysintensitet mellem 2.500 og 10.000 lux. Til lysterapi anbefales 10.000 lux. Det skal bemærkes, at lux-værdien har indflydelse på varigheden og afstanden fra lampen under lysterapi. Jo lavere lysintensitet, jo længere varighed og jo tættere pladsafstand. 

Hvis dagslysarmaturerne kun er beregnet til at belyse rummet, er en lavere lysstyrke tilstrækkelig.

Pære 

Som regel bruges LED'er i dagslyslamperne. Disse er energibesparende og har længere levetid. Derudover er klassiske lysstofrør også indbygget i nogle modeller. I modsætning til LED-lys kan lysstofrørene let udskiftes. Producenter af dagslyslamper tilbyder tilsvarende erstatningslamper til salg. 

Strømforbrug:

Dagslyslamper til lysterapier bruger ofte meget energi, fordi de har integreret flere lyskilder for at opnå den passende lysstyrke. Værdier på 45 eller 72 watt er mulige.

lysere
Dagslyslamper med lysdæmpere er ikke dæmpet og er velegnede til lysterapi. For at fungere som rumbelysning kan de dæmpes til den ønskede lysstyrke.

Fastgørelse

Nogle lys har et stativ at placere på bordet. Andre dagslyslamper har også et tilbehør til ophængning, så de f.eks. Kan hænges på en vægkrog nær badeværelsesspejlet.

Hældningsvinkel

En base, der kan justeres i flere trin, gør lampen mere fleksibel. På denne måde kan den justeres, så den passer til bordets højde og personens størrelse. Dette betyder, at lyset skinner direkte på den person, der sidder foran det.

Yderligere funktioner

Dette inkluderer f.eks. Timere, der automatisk slukker for enheden eller hukommelsesfunktionen. Du kan bruge den til at gemme lysintensiteten og sessionens varighed og nemt kalde dem op ved et tryk på en knap.

           

 

Hvad bringer dagslys alarmure med?

Du slumrer så pænt og pludselig vækker vækkeuret dig uhøfligt. En start på dagen, som mange kender og finder stressende snarere end smuk. Såkaldte dagslys vækkeure vækker dig mere blidt, fordi de i det første trin bruger lys i stedet for lyd.

Wake-up Light

Dagslys vækkeure (også kendt som wake up lights) lover en blid start på dagen, især når det stadig er mørkt udenfor, og der ikke er noget naturligt sollys at vågne op. Som med dagslyslamper spiller niveauerne af hormonerne melatonin og serotonin en afgørende rolle i vågnen. Lette vækkeure fungerer i overensstemmelse hermed, hvis lys bliver lysere og lysere over en bestemt periode. Sådan simuleres en solopgang.

Det stigende lys siges at reducere melatoninproduktionen, som er ansvarlig for søvn. Samtidig øges serotoninproduktionen. Dette sikrer, at oprejst langsomt er forberedt. Du falder ikke længere tilbage i dyb søvn- eller REM-faser, men forbliver i den lette søvn- eller søvnfase.

At falde i seng træt om aftenen og finde søvn: Det modsatte er tilfældet med søvnfunktionen. Når det kunstige sollys bliver svagere, frigiver kroppen mere melatonin og mindre serotonin. På denne måde bliver du træt, og det er lettere at falde i søvn.

Vores praktiske tip:

For at optimere solopgangsuret skal dets lys falde direkte på ansigtet eller øjnene. Det er bedst at teste vækkelyset, før du bruger det første gang. Læg dig i sengen og find vækkeuret, så det skinner på dit ansigt ca. 70 cm væk. På nogle enheder kan f.eks. Lysintensiteten eller alarmtonen også indstilles.  

        

Hvordan fungerer et lys vækkeur?

LED eller halogenlamper er integreret i et vækkeur til dagslys. Afhængigt af enheden og indstillingen begynder disse at simulere en solopgang omkring 20 til 120 minutter før det aktuelle tidspunkt for at stå op. Nogle modeller starter med dæmpet, hvidt lys, der bliver lysere og lysere, indtil det ligner dagslys. Andre starter med rødt lys og skifter til orange og gul til hvid belysning - som en solopgang.

Wake-up Light

De afgørende faktorer for lette vækkeure er frem for alt farvetemperatur og lysstyrke. Uanset om du vælger et vækkeur med hvidt lys eller med farvegradienten på en simuleret solopgang, er det et spørgsmål om smag. Fordi vågne udelukkende skyldes den høje andel af blå i farvespektret, som er lige så til stede i hvert farvet lys som i hvidt.

Det er vigtigt, at lampen ikke er for mørk, så lyset under alle omstændigheder trænger gennem de lukkede øjenlåg. Som regel har dagslys alarmure en belysningsstyrke på op til 300 lux i en afstand på omkring 50 cm i slutningen af opvågningsfasen. Værdier på over 100 lux anbefales absolut, en belysningsstyrke mellem 200 og 300 lux er optimal.
Mange vækkelys giver mulighed for at afspille musik, lyde som støj fra bølger eller normale vækketoner i slutningen af opvågningsfasen.

En anden funktion, som lette vækkeure nu ofte har, er nyttig til at falde i søvn. Hvis vækkeuret indstilles i overensstemmelse hermed, lyser det oprindeligt med stærkt dagslys, som gradvist dæmpes automatisk. På et tidspunkt, der er indstillet på forhånd, reduceres lyset i en sådan grad, at det slukkes helt. Dette skal hjælpe folk, der har problemer med at falde i søvn, til at sætte deres krop i dvaletilstand ved at reducere lyset.

Købskriterier for dagslys alarmure

Vågn op fase
Sørg for, at varigheden af opvågningsfasen passer til dine behov. Der er modeller, hvor opvågningsfasen kan indstilles individuelt. Ofte ikke pr. Minut, men for eksempel hvert 15. minut. Andre dagslys alarmure angiver varigheden af opvågningsfasen eller tilbyder et fast antal mulige tidspunkter. Dog anbefales en opvågningsfase på mindst 30 minutter, så hormonniveauet kan ændre sig.

Søvnfase
Hvis du ikke kun har brug for support, når du rejser dig, men også når du falder i søvn, er det bedst at vælge et vækkeur, der har en søvnfunktion eller en tusmørkefunktion.

Pærer
Som regel er LED'er installeret i lyse vækkeure såvel som i dagslyslamper. Disse er kendetegnet ved lavt energiforbrug og lang levetid.  

Wake-up Light

Vågn op fase 

Sørg for, at varigheden af opvågningsfasen passer til dine behov. Der er modeller, hvor opvågningsfasen kan indstilles individuelt. Ofte ikke pr. Minut, men for eksempel hvert 15. minut. Andre dagslys alarmure angiver varigheden af opvågningsfasen eller tilbyder et fast antal mulige tidspunkter. Dog anbefales en opvågningsfase på mindst 30 minutter, så hormonniveauet kan ændre sig.

Søvnfase

Hvis du ikke kun har brug for support, når du rejser dig, men også når du falder i søvn, er det bedst at vælge et vækkeur, der har en søvnfunktion eller en tusmørkefunktion.

Pære 

Som regel er LED'er installeret i lyse vækkeure såvel som i dagslyslamper. Disse er kendetegnet ved lavt energiforbrug og lang levetid.  

lysstyrke;

En belysningsstyrke til vågebelysning på 200 til 300 lux i en afstand på ca. 50 cm er ideel. For at få et indtryk af lysstyrken på denne værdi: I henhold til DIN 5035 kræves f.eks. En belysning på 300 lux i salgsrum eller mødelokaler. Armaturer med 200 lux findes i kontorer med offentlig trafik eller i hotellets spisestuer.

Farveniveauer

Det er et spørgsmål om smag - om det bare er hvidt lys i forskellige lysstyrkeniveauer eller farveændringer fra rød til orange til hvid, som i en solopgang. Det er irrelevant for at vågne op. Fordi kun den blå komponent i lysets farvespektrum får dig til at sætte dig op. Andelen af blå kan findes i forskelligt omfang i hvert lys.

Alarmtider

Hvis tidspunktet for at stå op varierer inden for en uge, er det kedeligt at ændre alarmtiden manuelt. Det giver mere mening at vælge et vækkeur, der sparer flere alarmtider. Så det er ikke noget problem at programmere en senere opvågningstid i weekenden end på hverdage.

Alarmtoner

For ikke at stole udelukkende på lyset som en alarmfunktion, har de fleste dagslys alarmure også alarmtoner. Afhængigt af enheden er der en integreret radio eller en USB-forbindelse til afspilning af afspilningslisten på smartphonen. Derudover giver vækkeure et udvalg af klassiske alarmtoner eller spiller blide naturlige lyde såsom kvidrende fugle. For at ingen støjende radiostationer eller trælydende naturlige toner forstyrrer morgenens ro, er det bedre at sikre, at lydkvaliteten er passende.

Display med lysdæmpning

Nogle mennesker har brug for absolut mørke for at falde i søvn og sove natten igennem. Da dagslys vækkeur er placeret meget tæt på ansigtet, kan displayet med en lys tidsvisning forstyrre. I dette tilfælde hjælper det, hvis skærmen kan dæmpes.

Fungerer som en sengelampe

Hvis lysuret har en lysstyrke på 200 til 300 lux, kan det også bruges som en sengelampe. Dette lysstyrkeniveau er for eksempel absolut tilstrækkeligt til læsning.

         

Konklusion: Montør for dagen

Lysets indvirkning på mennesker bør ikke undervurderes. Dette aspekt forsømmes ofte, hvis du føler dig svag, især i efteråret og vinteren. Hvis du har problemer med at stå op om morgenen eller føler dig træt hele dagen, skal du prøve en dagslyslampe eller et let vækkeur. Ved hjælp af dagslys vækkeure starter du din dag mere afslappet og mere opmærksom. Dagslyslamper giver det nødvendige momentum ved morgenmaden eller i løbet af dagen. Derudover bruges de også til alvorlige sygdomme som vinterdepression, migræne eller hudsygdomme.