bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

    

Værd at vide til CPU-kølere

 • Hvordan er der opbygget en CPU-køler?

 • Hvilken funktion har processorkøleren?

 • Hvad skal der tages hensyn til ved køb?

 

Hvordan er der opbygget en CPU-køler?

Køler

Ved en belastede processor kan temperaturer måles på over 60 °C. CPU'en er for varm, lider af sin ydeevne. Trusler om Varme, skader på komponenterne, slukker computeren normalt automatisk - uspildte dokumenter går tabt.

En ventilator er den mest iøjnefaldende del af CPU-køleren. Den er let genkendelig som en slags »vindhjul« og en af de største komponenter i computerens indre. Desuden påvirkes den af støjudviklingen ved brug af de fleste modeller.

Processorkøleren er dog opbygget langt mere omfattende. Ud over ventilatoren spiller køleren (kølelegeme) en vigtig rolle. Ventilatoren består af ventilatorhjulet, dets forbindelse til kølelegemet og det tilhørende leje. Desuden er der CPU-kølere, som slet ikke har nogen blæser.

Køleren har en lamelstruktur, som skal sørge for en ideel bortledning af Varme. Derved skal så meget overflade som muligt genereres. For jo større overflade på lamellerne, desto bedre køling af CPU'en. Takket være en lille plade, der enten ligger konveks eller konkav på CPU'en, transporteres varmen i lamellerne. Uden ventilator har du indbygget et passivt kølesystem, med ekstra ventilatorhjul øges køleeffekten.

På en mere effektiv konstruktion har køleren også såkaldte heatpipes , som i de fleste tilfælde er udfladet på kølerbunden og danner en direkte oplægningsflade på processoren. Disse kobberrør er fyldt med en kølevæske. Heatpipes leder dermed den producerede Varme direkte fra CPU'en ind i lamellerne. Allerede uden ventilator er denne køleform meget effektiv og lydløs. Den aktuelt mest effektive løsning er kombinationen af varmerør og ventilator.

 

Hvilken funktion har processorkøleren?

CPU-køleren er ansvarlig for køling af processoren. Den regulerer sin temperatur, så der ikke opstår tab af ydelse under drift og forhindrer, at der opstår skader på grund af overophedning.

Den eneste køling af processoren er imidlertid ikke nok. Hvis processorkøleren ikke er i stand til at føre den Varme luft ud af pc-kabinettet, opstår der støvvarme. Hvis der udvikles en konstant høj temperatur i huset, reducerer køleeffekten - køleren skal bruge mere energi, køle CPU'en og regnkraften falder.

Alt afhængigt af hvad du bruger din computer til, stilles der andre krav til CPU'en og dermed også til køleren. For programmer og processer som Office, lyd- og afspilningsprogrammer og til at surfe på internettet er det grundlæggende udstyr, som pc-producenterne er med til at levere, for det meste tilstrækkeligt. Du kan bruge mere komplicerede programmer som for eksempel komplekse billed- og videoredigeringssoftware med en stærkere CPU-køler optimere din computers ydeevne med en forholdsvis billig hardware-løsning. Det vil give mærkbare effekter på en omkostningseffektiv måde.

 

Hvad skal der tages hensyn til ved køb?

Følgende faktorer skal du være opmærksom på, før du køber en CPU-køler. Sådan finder du den rigtige løsning, når du køber, og du kan spare penge.

 • Kølerens funktion / computerens anvendelsesområde
 • Kvalitet for ventilatorer og lejer
 • Kølerens opbygning
 • Pladsbehov i kabinettet

 

Kølerens funktion

Hvad bruger du computeren til? Vil du have maksimal køleeffekt for at sikre den bedst mulige ydeevne af processoren? Er dit fokus på Office-programmer, hvor du helst har brug for en rolig arbejdsatmosfære? Eller har du brug for en kraftig og stille CPU-køler?

Til stille drift

 • Passiv køling uden ventilator
 • Kompleks lamelstruktur
 • Lavt prissegment

For høj ydelse og lavt støjniveau

 • Stor køleeffekt på hele køleren
 • Headpipes med kølevæske af høj kvalitet
 • Stor ventilator i høj kvalitet
 • Kun at finde i det højere prissegment

Resultatbaseret løsning

 • Store og mange varmerør for god varmeoptagelse
 • Bred lamelpakke med få lameller og høj konstruktion til så stor køleflade som muligt
 • Ventilator med fokus på ydeevne
 • Mellemste prissegment
Køler

Kvalitet for ventilatorer og lejer

Støjsvag og højtydende blæser kan ofte ikke kombineres i det nederste prissegment. Hvis de vil spare penge, bør de overveje, hvad de lægger større vægt på. Meget prisagtige løsninger har en optimeret lejekvalitet og et ventilatorhjul, der er designet til støjreduktion.

Kølerens opbygning

Her menes på den ene side opbygningen og størrelsen af lamelpakken. "Jo større processor, desto større CPU-køler" er devisen her. CPU'en kan aldrig få nok køling. Sørg altså for, at køleren giver så lille plads som muligt til bortledning af Varme. Afstanden mellem de enkelte kølelameller bør dog også overholdes. Ved mange lameller med lille afstand til hinanden ophober varmen sig. Allerede i det midterste prissegment finder du ofte bedre løsninger til lamelstrukturen end gennemsnittet.

På den anden side bør du overveje, om det er nødvendigt med varmerør ved mere effektive anvendelsesområder. Også her er der forskelle med hensyn til form og antal kobberrør og den kølevæske, der findes i disse.

Pladsbehov i kabinettet

Har CPU-køleren overhovedet plads i kabinettet? Nogle pc-producenter monterer komponenterne i et relativt smalt kabinet. Her skal du før købet se, hvor meget plads der er til rådighed i dit PC-tower. Vær opmærksom på afstanden til andre komponenter som for eksempel grafikkortet og mål det rum, som bundkortet og hushøjden stiller til rådighed. Hvis du vil montere en mindre CPU-køler med bedre køleeffekt, er det ikke noget problem.

Hvis du i den nærmeste fremtid beslutter dig for en ny CPU-køler, skal du tilpasse de forventninger, som du stiller til din computer, til enhedens ydelse. På den måde kan du i bedste fald endda spare penge. Med en kølekombination af ventilator og varmerør kan du dog næsten ikke gøre noget forkert.