bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

  

Interessante fakta om korrugerede rør

  • Hvordan er et korrugeret rør konstrueret?

  • Hvad er fordelen ved korrugerede rør?

  • Hvad skal man overveje, når man køber?

  • Konklusion: brug

 

Hvordan er et korrugeret rør konstrueret?

Korrugerede rør er lavet af forskellige materialer afhængigt af anvendelsen. F.eks. Anvendes polypropylen (PP), polyamid, polyurethan, forskellige metaller, såsom stål eller messing, men også specielle syntetiske stoffer, såsom TPE, en lugtfri speciel gummiblanding. Der bruges hovedsageligt plast. Det vigtigste anvendelsesområde er inden for elektroteknik til beskyttelse af kabelsele og elektriske installationer. I nogle tilfælde findes der også tomme rør inden for maskinteknik, disse er for det meste lavet af metal.

Materialerne har det til fælles, at de er hårde og ufleksible i flad form. Hvis der skulle bygges et rør ud fra disse, som ikke er bølgepap, ville dette næppe være fleksibelt. Fleksibiliteten er skabt af periodisk korrugering af materialet. Korrugeringen vises ved en lille periodisk ændring i diameteren.

Der sondres mellem spiralvikling og parallelvikling. Med den parallelle vikling deformeres røret på tværs af kørselsretningen. Dette skaber mange små bølger og forhøjninger over kørselsretningen, som gør det muligt at bøje beskyttelsesrøret. I tilfælde af en spiralvikling, er rillerne lavet rundt om røret som i en spiral.

Således er det faktisk ikke mange små riller, men en lang, der cirkulerer røret mange gange. Denne korrugering gør det muligt at bøje røret uden at skulle undvære robustheden af en hård plast.

 

Hvad er fordelen ved korrugerede rør?

Korrugerede rør giver forskellige fordele afhængigt af anvendelsesområdet, som hver især øger funktionaliteten og fleksibiliteten markant. Når man installerer en elektrisk installation, betaler brugen af bølgepaprør, som de enkelte kabler derefter lægges igennem af flere grunde. På denne måde kan kablerne lægges permanent, og på samme tid er de lette at udskifte og reparere. Hvis for eksempel kabler er installeret i en bygning, lægges de blot gennem det tomme rør gennem vægge og afretning.

Dette beskytter kablerne og sikrer, at de ikke er betonet ind og er vanskelige at få adgang til. Hvis der er et problem i det interne elnettet, er enkel vedligeholdelse mulig. De enkelte kabler kan fjernes fra beskyttelsesslangen og udskiftes om nødvendigt.

Derudover beskytter du ikke kun i bygninger, men også udendørs mod skade på dyr. Det hårde materiale forhindrer gnavere i at bide gennem kablerne. De kan heller ikke let skade andre dyr eller mennesker.

Korrugerede rør beskytter også mod miljøpåvirkninger. Både vand og andre påvirkninger hopper ud af den ydre skal og har ingen mulighed for at skade kablernes isolering.

Derudover er de fleste beskyttelsesslanger modstandsdygtige over for syrer og ild, så kablerne i den bølgede slange er beskyttet mod enhver mulig skade.

På grund af den hårde plast tilbyder de bølgede rør i sig selv den bedste robusthed og høje korrosionsbestandighed og behøver sjældent at repareres eller udskiftes. De er også billige at købe på grund af det billige materiale.

 

Hvad skal man overveje, når man køber?

Hvis du ønsker at købe et bølgepapir til beskyttelse af dine kabelsele, er det værd at være opmærksom på nogle nøgledata. Ved hjælp af dette finder du det perfekte beskyttelsesrør til din applikation. Du kan altid finde dataene på Conrad på den respektive produktside.

Afhængigt af antallet og tykkelsen på de kabler, du vil føre gennem det bølgede rør, spiller rørets diameter en vigtig rolle. Producenterne angiver både den udvendige og den indvendige diameter. Den vigtigste værdi er den indre diameter. Dette viser, hvor meget plads beskyttelsesrøret tilbyder indeni. Hvis du vil lægge flere kabelstrenge gennem røret, skal du vælge et større tværsnit.

Bøjningsradiusen er også en vigtig egenskab. Det angiver den minimale radius, i hvilken slangen kan bøjes. Jo mindre diameteren på beskyttelsesrøret er, jo mindre er radien i normalt tilfælde med det samme materiale.

Kabelbeskyttelsesslange

Illustration: Kabelsikringsslange er opdelt i to rørhalvor til lukning.

Slangerne sælges ofte ved måleren. De angivne priser henviser til måleren.

Nogle sælges dog i faste længder. Ved prisfastsættelse skal du derfor være opmærksom på, hvilken længde den henviser til. Du kan altid se dette direkte i produkttitlen.

Rørene leveres uden en særlig forbindelse for at sikre deres fleksibilitet. Afhængig af diameteren kan de imidlertid bruges med forskellige koblinger. De er særlig velegnede til, se databladet, som du kan finde på Conrad på artikelsiden under Dokumenter & Downloads.

Du finder også forskellige slanger, der er certificeret i henhold til DIN-EN til specifikke anvendelsesområder, såsom skibs- eller tunnelbyggeri, jernbanen eller offentlige bygninger. Du finder også beslag og andet tilbehør fra Conrad, der er designet til brug med bølgepapir.

 

KONKLUSION

Med robuste korrugerede rør beskytter du effektivt alle typer kabler mod enhver form for skade. De sikrer fleksibilitet ved at sikre, at de installerede kabler er lette at udskifte. Med brug af korrugerede rør øger du installationens levetid enormt.