bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Ting at vide om Bluetooth-højttalere

Bluetooth-højttalere er højttalere, der kan bruges mobil, derhjemme eller i bilen uden at lægge kabler. Via en Bluetooth-forbindelse med din smartphone eller en computer modtager disse højttalere lydindholdet til afspilning i den bedste lydkvalitet. Vandtætte og støvtætte Bluetooth-højttalere er de ideelle ledsagere udendørs eller på hjemmeterrassen, på festivaler, på strandferier og endda ved poolfester. Som en yderligere vigtig funktion har nogle modeller af disse trådløse højttalere håndfri faciliteter til telefonopkald eller stemmestyring om bord.
I guiden kan du finde ud af alt, hvad du skal overveje, når du vælger Bluetooth-højttalere.

 • Hvordan fungerer Bluetooth-højttalere?

 • Fordele og ulemper ved Bluetooth-højttalere

 • Dette er hvad du skal være opmærksom på, når du vælger Bluetooth-højttalere

 • Sådan oprettes Bluetooth-forbindelsen med en højttaler

 • Yderligere transmissionstyper på Bluetooth-højttalere

Hvordan fungerer Bluetooth-højttalere?

Bluetooth_højttaler

Som andre højttalere er Bluetooth-højttalere afspilningsenheder til lydindhold.
For at tale eller musik kan gengives via højttaleren, kræves en mediekilde, som indholdet stammer fra. Dette kan f.eks. Være en smartphone, der overfører musik fra internettet til højttaleren via en streamingtjeneste eller en pc, der transmitterer musik fra en lokal harddisk til højttaleren. Frigivelsen af indholdet til afspilning via højttaleren fungerer via Bluetooth trådløst og fuldstændigt trådløst.

Praktisk viden:

Bluetooth er en transmissionsstandard, der bruges til trådløs datatransmission mellem enheder over korte afstande. I en såkaldt piconet forbinder enhederne til hinanden via deres Bluetooth-grænseflader. 

Lær mere om Bluetooth-standarden


Hvis Bluetooth-højttaleren også har en NFC-grænseflade, kan Bluetooth-forbindelsen med en NFC-aktiveret smartphone hurtigt oprettes. For at gøre dette skal smartphone kun holdes kort op til højttalerens NFC-grænseflade.

Få mere at vide om NFC-teknologi

Bluetooth_højttaler

For at bruge Bluetooth-funktionen skal du ud over Bluetooth-højttaleren have brug for en anden Bluetooth-aktiveret enhed såsom en smartphone, tablet eller computer, der overtager styringen af Bluetooth-højttaleren (slave) som master i Bluetooth-forbindelsen.

Tip: Nogle Bluetooth-højttalere har deres egne modtagekilder til radioen, hukommelseskortpladser til musikfiler og fysiske slots, så de kan afspille indhold uafhængigt af Bluetooth-forbindelsen.

Forresten: Bluetooth er opkaldt efter den danske konge Harald Blauzahn (engelsk: "Bluetooth"). Denne konge var så dygtig i sin kommunikation, at han formåede at forene Danmark og dele af Norge under sin krone i det 10. århundrede. Tegnene til venstre i den officielle Bluetooth®-Logo er de nordiske runer til initialerne til Harald Blauzahn.

Fordele og ulemper ved Bluetooth-højttalere

Fordele:

 • Trådløs forbindelse
 • Nem installation
 • fleksibel højttalerplacering

Ulempe:

 • Kort rækkevidde
 • Tab af lyd på grund af radioforbindelse
 • Overvåg altid batteriniveauet

Dette er hvad du skal være opmærksom på, når du vælger Bluetooth-højttalere

Bluetooth-højttalere findes i alle mulige farver, designs og størrelser. Følgende tekniske udvælgelseskriterier spiller også en rolle:

Rækkevidde for Bluetooth-forbindelsen

Rækkevidden for Bluetooth-forbindelsen varierer afhængigt af den installerede hardware og transmissionsprotokol. I de tekniske data finder du producentens oplysninger om rækkevidden af radiosignalet til de respektive højttalere. Det er vigtigt, hvis du f.eks. Vil betjene Bluetooth-højttaleren trådløst på afstand.
Bemærk: Hindringer som vægge, men også overlappende radiofrekvenser, for eksempel fra WLAN-netværk, reducerer det maksimale rækkevidde af Bluetooth-signalet. Radioenheder, der er tilsluttet Bluetooth, har den bedste modtagelse udendørs i et åbent felt uden fysiske barrierer og konkurrerende radiobølger.

Udgangseffekt

En højttalers ydeevne giver information om, hvor meget af de modtagne data den kan konvertere til lydkvalitet. Derudover med hvilke forstærkere den er kompatibel uden at blive beskadiget.
Praktisk viden: Ydeevne i lydfora kritiseres ofte som et vilkårligt marketingværktøj fra højttalerproducenterne. Ikke desto mindre kan det siges, at en mini-højttaler med 1,2 watt udgangseffekt ikke engang kommer tæt på den maksimale lydstyrke og lydkvalitet for en højttaler med hundrede gange effekten på 150 watt.

Strømforsyning og batterilevetid

Højttalernes strømforsyning og batterilevetid er særlig relevant til mobil brug. Kun højttalere med akkumulatorer kan oplades og bruges på farten uden strømkilde. Når det kommer til batterier, dominerer lithium-ion-batterier det nuværende marked foran lithium-polymer batterier. Batteriets levetid til mobil brug og den tid, det tager at lade op på forhånd, adskiller sig betydeligt fra model til model.
Hvis strømmen leveres via USB, kan opladningsprocessen udføres via et USB-kabel på computeren. Forsigtig: Med nogle højttalere skal USB-forbindelsen forblive i drift, fordi de ikke har batterier og derfor har brug for denne konstante strømforsyning.
Power packs er enten beregnet til opladning af højttalere, der teoretisk også fungerer på batteristrøm eller er et fast krav til betjening af stationære højttalere fra et stik

Bluetooth-profiler

A2DP og AVRCP er forkortelser for to relevante Bluetooth-funktioner:
A2DP muliggør transmission af lydfiler, også kendt som streaming. Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) er en producentuafhængig standard.
Følgende operativsystemer understøtter A2DP-lydstreaming:

 • Windows 8 og op, inklusive Windows 10
 • Mac OS X Leopard og nyere versioner
 • Linux-enheder
 • Mobile enheder med Android version 1.5 eller nyere
 • iPhones og iPads fra iOS 3.0
 • Nokia-telefoner med det mobile operativsystem Symbian

Forudsat naturligvis, at enheden generelt har en Bluetooth-grænseflade, og dette er aktiveret.
AVRCP tillader også fjernbetjening af kilden til lyd- og videoindhold. Med Audio Video Remote Control Profile (AVRCP) kan kommandoen til at springe frem eller tilbage gennem transmissionsenhedens medieindhold gives via knapperne på Bluetooth-højttaleren. Uden AVRCP kan kun højttaleren styres af kildeenheden, men ikke omvendt.

Bluetooth_højttaler

Udendørs egnethed

Mange Bluetooth-højttalere er ideelle til udendørs brug. Robuste modeller er stødsikre, stødsikre, støvtætte og stænksikre eller endda helt vandtætte eller flydbare.

Håndfri funktion og stemmestyring

Håndfri-funktionen til telefonopkald fungerer med de fleste Bluetooth-højttalere. Stemmeindholdet på din samtalepartner udsendes over højttaleren. Du skal dog normalt svare via din smartphone, da kun en mikrofon er installeret her.

Producentspecifik, Amazons Echos arbejder med Alexa-stemmestyring samt nogle Apple-højttalere, der modtager og udfører kommandoer fra Siri-stemmestyringen via Airplay.

Tip: Der er ofte beslag til højttalerne, såsom sugekopper, bæretasker og andet tilbehør

Sådan oprettes Bluetooth-forbindelsen med en højttaler

Bluetooth_højttaler

 

I første omgang

Når en Bluetooth-forbindelse er oprettet, dvs. når du slutter dig til en piconet, skal parring udføres i starten. De deltagende enheder er forbundet til hinanden i Bluetooth-netværket.
For at oprette forbindelsen søger Bluetooth-grænsefladen på masterenheden trådløst efter andre Bluetooth-aktiverede enheder i området.
Hvis smartphonen eller pc'en (master) derefter finder højttaleren som en underordnet enhed (slave), føjes den til netværket med et klik, og forbindelsen kan derefter aktiveres, når begge enheder er inden for rækkevidde af hinanden.
I baggrunden sikrer Bluetooth-protokoller adgangskodebeskyttelse og lagring af de parametre, der kræves for forbindelsen.
En Bluetooth-forbindelse mellem en smartphone / computer og en trådløs højttaler kan udvides til at danne et Bluetooth-netværk ved hjælp af yderligere enheder såsom ekstra højttalere eller fjernbetjeninger.

Praktisk viden: En Bluetooth-enhed kan fungere parallelt i flere Bluetooth-netværk (parring). Svarende til en tablet, der logger på de forskellige tilgængelige WiFi-netværk afhængigt af dens placering. Bluetooth-højttaleren kan også styres med flere smartphones via uafhængige forbindelser. I praksis betyder dette: For eksempel kan din partner eller en gæst også bruge deres enhed til at oprette en Bluetooth-forbindelse til højttaleren for at kontrollere den.

Samlet set er Bluetooth en ukompliceret og brugervenlig måde at etablere en trådløs forbindelse mellem enheder på. Den første indsats, når du opretter forbindelse for første gang, er håndterbar, men vigtig af sikkerhedsmæssige årsager. Ved parring skal forbindelsen til en anden Bluetooth-enhed bekræftes aktivt en gang. Dette udelukker muligheden for, at upassende Bluetooth-forbindelser oprettes ubemærket af brugeren, som f.eks. Kan bruges til at få adgang til personlige data.

Yderligere transmissionstyper på Bluetooth-højttalere

Som et alternativ til Bluetooth-forbindelsen har mange af de tilbudte højttalere yderligere muligheder for at modtage medieindhold og kontrolsignaler. De vigtigste er:

Kabelbundet

Kabelforbindelser vil også være uundværlige i fremtiden, fordi de tilbyder en lydkvalitet, når der transmitteres lydindhold, som ingen trådløs forbindelse kan matche.

 • Mange Bluetooth-højttalere kan tilsluttes et lydkabel som normale højttalere via AUX-indgange med jackstik, f.eks. Til et stereoanlæg.
 • USB-porte til tilslutning af computere eller bærbare computere er også ofte tilgængelige, ligesom mikro-USB-porte til smartphones og tablets.
 • Nogle højttalere har endda mikrofonforbindelser og optagefunktioner.

Ulempen er, at Bluetooth-kasser med fysiske stik normalt ikke er vandtætte og støvtætte.

Til de kablede højttalere

Radiomodtagelse med FM eller DAB +

Bluetooth-højttalere med integreret radiomodtagelse behøver ikke nødvendigvis at stole på en ekstern mediekilde for at afspille musik og stemmeindhold. De fungerer autonomt som normale radioer eller med individuelt lydindhold via Bluetooth.

Tip: Radiomodtagelsen er især nyttig, hvis du vil følge aktuelle sportsbegivenheder, mens du er på farten.

Til højttalerne med radiomodtagelse

WLAN

Fordelen ved WLAN-aktiverede højttalere er, at de kan integreres direkte i hjemmenetværk. Indstillingen af adgangstilladelser på WLAN-routeren giver flere muligheder end en Bluetooth-kontrol.
Hvis en Bluetooth-aktiveret WLAN-højttaler lejlighedsvis eller regelmæssigt tages på ferieture eller fester, er den placeringsuafhængige forbindelse via Bluetooth altid mulig.

Til de WLAN-aktiverede højttalere

Praktisk viden:

Normalt modtager Bluetooth-højttalere indhold fra internettet via det lokale Bluetooth-netværk. Kun masterenheden, f.eks. Smartphone eller tablet, har en internetforbindelse, højttaleren har ikke.

AirPlay

AirPlay er en trådløs standard, der kun er kompatibel med Apple-enheder. Airplay kunne ikke sprede sig så bredt som Bluetooth, hvorfor i dag næsten alle Apple-enheder har en Bluetooth-grænseflade.

Til de AirPlay-aktiverede højttalere
Bluetooth_højttaler

NFC

Near Field Communication (NFC) er en ny transmissionsstandard, der ligesom Bluetooth muliggør trådløs forbindelse af enheder i nærheden. NFC har dog en kortere rækkevidde end Bluetooth og er primært beregnet til at blive standarden for kontaktløse betalinger. Især driver Google spredningen af NFC, NFC-grænsefladen er en integreret del af alle nyere Android-systemer.

Info: For at etablere en NFC-forbindelse behøver en installationsproces ikke finde sted mindst en gang, som med Bluetooth, men enhederne opretter fuldstændig automatisk forbindelse

 

DLNA

Digital Living Network Alliance (DLNA) var en producentforening, der bestod af over 250 producenter i 20 lande, hvis mål var at bruge DLNA-certifikatet for at sikre, at produkter fra forskellige producenter i hjemmenetværk er kompatible med hinanden. Alliancen blev opløst i 2017 med den begrundelse, at der er sket meget i standardiseringen af radioprotokoller og filformater, og at organisationen er overflødig. DLNA efterfølges af et firma kaldet SpireSpark.