bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til bimetalkontakter

  • Hvordan fungerer bimetalkontakt?

  • Selvåbnende og selvlukkende bimetal-temperaturkontakt

  • Automatisk og manuel nulstilling af bimetalomskiftere

  • Anvendelsesområder for bimetalkontakter

  • Montering af bimetalkontakter

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om bimetalkontakter

Hvordan fungerer bimetalkontakt?

Temperatur-bimetalkontakt

En bimetalkontakt (se billede) består af to metaller med forskellige varmeudvidelseskoefficienter. De forbindes fast med hinanden.

Ved opvarmning eller afkøling ændrer de to lag af bimetallet forskelligt omfang ved hjælp af den specifikke varmeudvidelseskoefficient. Da et metal udvider sig mere end det andet, bøjer hele metalkonstruktionen sig. Når temperaturen går tilbage, finder bimetal tilbage til sin udgangsposition.

Små bimetalplader har et springforhold. De ændrer deres form pludselig fra konkave krumning for konveks krumning.  Derfor er mange bimetal-temperaturkontakter konstrueret som brik.


Tip:
De økologiske metaller reagerer både på elektrisk Varme og på ændringer i den omgivende temperatur.

 

Selvåbnende og -lukkende bimetal-temperaturkontakt

Selvåbnende bimetalkontakt

Leder strømmen i uformeret tilstand .

Selvåbnende temperaturregulering anvendes ofte som temperatursikring eller som overspændingsbeskyttelse. Hvis maks.-temperaturen enten er nået i nærheden eller med den aktuelle spænding, afbryder bimetal-temperaturafbryderen den elektriske forbindelse og afbryder dermed kredsløbet. På den måde forhindres skader på grund af overophedning.

Selvlukkende bimetalkontakt

Holder kredsløbet afbrudt under normale forhold.

Først når lukke-temperaturen er nået, opretter kontakten i bimetal-temperaturafbryderen den elektriske forbindelse her , for at sætte andre elektriske forbrugere i gang. Selvlukkende temperaturkontakter bruges for eksempel til aktivering af elektriske varmeapparater, kølere, blæsere og kølerblæsere.

Bimetal-termostater er både selvåbnende og selvlukkende.

 

Automatisk og manuel nulstilling af bimetalomskiftere

Mange bimetalkontakter fungerer som automatisk temperaturkontrol. De forformer sig ved opnåelse af skiftpunkts specifikke temperatur og genoptager ved afkøling deres oprindelige koblingsposition. Denne proces kaldes automatisk nulstilling af bimetalomskiftere.

Bimetaltermostater fungerer automatisk tilbagestillende, både selvåbnende og selvlukkende. De egner sig til cyklisk kobling af temperaturkritisk drift. På den måde kan du for eksempel altid lave varmen ved en bestemt temperatur for automatisk temperaturkontrol og ved opnåelse af en anden tolerancegrænse frakobles varmesystemet fra strømnettet.

Selvåbnende kontakt

Den manuelle funktion til nulstilling er yderligere integreret ved nogle temperaturregulatorer og har mange praktiske fordele:
 

  • Selvåbnende bimetalkontakt med manuel nulstilling sætter ikke selv processen i gang igen ved afkøling, men kræver manuel betjening. De kan for eksempel findes i toastere, for her skal der ikke altid grilles igen, uden at der indimellem er ilagt nyt brød.
  • Selvlukkende bimetalkontakt med manuel nulstilling lukker kredsløbet ved en bestemt temperatur og afbryder det derefter ikke uden fremmed tilslutning. Et eksempel herpå er brugen af sådanne termoafbrydere i nødstrømsaggregatet for køleblæsere, som først tages ud af drift, når en tekniker har fuldt installeret den primære genfremstillede forsyning.
 

Anvendelsesområder for bimetalkontakter

Bimetalkontakt, der anvendes som beskyttelse mod overophedning, afbryder koblingskredsløbet ved overtemperatur. Ligeledes arbejder bimetalkontakt som temperaturføler til overstrømsbeskyttelse. Som elektronisk temperaturkontakt opvarmes bimetal på grund af den underliggende strømkilde og skærer koblingskredsløbet, når en bestemt temperatur nås, med sin sprænge deformation.
 

  • Bimetal-termostater er temperaturfølsomme kontakter til cyklisk drift. Stiger temperaturen for høj, eller falder den for dybt ned, afbryder eller forbinder bimetal-termostaten det elektriske kredsløb.
  • Bimetalkontakt med manuel nulstilling anvendes ved processer, der kræver menneskelige indgreb efter hver adskillelse eller forbindelse af det menneskelige kredsløb.
 

Montering af bimetalkontakter

Bimetalkontakt med keramik-krop

Bimetalkontakter anbringes som temperatursensorer i kontaktskabe eller direkte på transformatorer, motorer, halvleder-kølelegemer og lignende komponenter.

Bimetalkontakten skal installeres så tæt som muligt på kontrolpunktet, hvis den omgivende temperatur skal anvendes som indikator for koblingen, således at den er underlagt de samme temperaturbetingelser som det system, der skal reguleres.

Traditionel bimetalkontakt med brik har to kontaktøjer på siderne til montering af indgående og udgående strømkabler ved hjælp af indstiks-, nitte-, lodde- eller svejseforbindelse.

Temperaturføleren til de termiske sensorfunktioner befinder sig ofte nederst på huset.

 

FAQ - ofte stillede spørgsmål om kontakt med bimetal

Hvad was temperaturangivelsen i parentes?

Temperaturangivelsen i klemmerne angiver kontaktens termiske toleranceområde. Ved valg af bimetal-temperaturomskiftere skal du være opmærksom på denne tolerancemargen og vælge denne, så dine processer fungerer uden problemer, samtidig med at der inddrages en fuld tolerance-afvigelse.

Hvad was der skal overholdes i forbindelse med nominel spænding og koblingsstrøm?

Brug kun bimetalkontakten under de i det pågældende håndblad angivne rammebetingelser for at forhindre skader på komponenten og for at sikre en pålidelig temperaturstyring.

Hvilken åbnings- eller lukketemperatur har min bimetalkontakt brug for?

Det afhænger af anvendelsesformålet for din temperaturregulering. Vær ved valg af de korrekte temperaturværdier for din kobling også opmærksom på de tolerancemargener, der er angivet i parentes.